Putine sunt restaurantele si magazinele din tarile dezvoltate care sa nu ofere branza de capra. Euforia acestui tip de produse cuprinde si piata din Romania, dupa modelul zecilor de afaceri cu nutrii, struti sau melci, pornite in urma cu cativa ani.

Marcel Andrei, presedintele Sindicatului Crescatorilor de Ovine si Caprine, a detaliat pentru wall-street.ro cateva din cheltuielile care trebuie luate in considerare de cei interesati de lansarea unei astfel de afaceri. Astfel, investitia initiala intr-o ferma de capre cu 200 de capete presupune in primul rand asigurarea unui adapost pentru animale, care sa ofere conditiile potrivite si pe timp de iarna. Costurile unui astfel de adapost, construit pe structura de lemn, pot ajunge la 50.000 de lei. La aceasta suma se adauga investitia in cumpararea exemplarelor, o capra putand ajunge la pretul de 400-500 de lei.

“Eu recomand achizitionarea exemplarelor locale in cazul femelelor, in timp ce masculii ar trebui adusi din import”, afirma Andrei, care detine la randul sau o ferma cu 120 de capre.

De asemenea, fermierul va cheltui anual circa 4.000 de lei cu baza furajera. O singura capra consuma intr-un an aproximativ 200 de kilograme de furaj, costul unui kilogram fiind de 1,5 lei. In plus, tratamentele si medicamentele care trebuie administrate nu sunt costisitoare, ajungand la 15 lei per animal in fiecare an.

Amortizarea investitiei initiale poate fi realizata dupa 3-5 ani, iar profitul apare chiar si din primul an de functionare.

“Ferma de capre este o afacere profitabila. Exista cerere mare pe laptele de capra, cunoscut pentru calitatea sa nutritiva, superioara laptelui de vaca. Pe carne interesul este mai scazut, intrucat consumul, ca si in cazul oilor, este unul sezonier in Romania. Un litru de lapte de capra este comercializat la 1,7 lei, de trei ori mai mare decat cel de vaca”, explica Marcel Andrei.

La angro, branza de capra se comercializeaza cu 14 lei /kilogram, iar laptele cu 3,5 lei/ litru. In schimb, un iedut-tap se vinde cu 15lei/kg in viu sau 20 lei/kg in carcasa.

Potrivit lui Marcel Andrei, investitia in utilaje pentru cei care doresc sa valorifice productia de lapte de capra ajunge la 3.000 de lei.

Capra a reprezentat singura specie unde efectivul a cunoscut o crestere la nivel national. In prezent, in Romania exista 2 milioane de capete, conform datelor furnizate de Sindicatului Crescatorilor de Ovine si Caprine.

La nivel mondial exista un efectiv de 700 de milioane de capre, exploatate pentru productia de carne si lapte, mai ales in tari din Asia si Africa. China detine un sfert din septelul mondial de caprine, cu peste 200 milioane de exemplare.

In Europa efectivul de capre este de 18 milioane de capete, sustinand 20,5% din productia mondiala de lapte si 3% din cea de carne. In Franta se realizeaza 20% din productia mondiala de lapte de capra.

Pe de alta parte, prin prelucrarea parului de capra se obtin mohairul si firele de casmir, 50% dintre acestea provenind din Africa de Sud.

Din telecomunicatii la o ferma de 330 de capre in Giurgiu

Pana in anul 1989, Iulian Micu a lucrat in cadrul Directiei de Telecomunicatii din Bucuresti. Anii ’90 au reprezentat pentru el o perioada in care a testat mai multe idei de afaceri – de la o firma de transport pana la un atelier de confectii tamplarie PVC si aluminiu. Concurenta din partea marilor producatori, care afisau o oferta de pret mai avantajoasa si beneficiau de utilaje mai performante, l-a determinat sa puna punct.

Ferma este situata la granita judetelor Giurgiu si Teleorman, la 60 de kilometri de Bucuresti, pe un teren de 12 hectare, unde se gasesc noua grajduri si o suprafata arabila.

Ferma de capre

A inceput cu un numar de 400 de capre si 400 de oi si o investitie initiala de 100.000 euro. Primii ani au fost “dezastruosi”, isi aminteste Micu. Asociatul sau a decis sa renunte la afacere dupa sase luni, iar cu banii obtinuti din livrarea laptelui catre diversi procesatori nu reusea sa acopere nici macar costurile pentru furaje. A fost chiar pe punctul de a vinde afacerea, in urma cu trei ani.
Insa, odata cu obtinerea aprobarii pentru vanzarea de lapte crud de capra clientii au inceput sa apara. Alaturi de cativa membri ai familiei, Iulian Micu a realizat o campanie de informare in Bucuresti pentru a prezenta avantajele produselor pe baza de lapte de capra si pentru a-si promova afacerea. Astfel, timp de doua luni a impartit in fiecare sector al Capitalei pliante informative.

In prezent, laptele produs in ferma La Caprina ajunge la peste 2.000 de clienti prin livrarea la domiciliu. Chiar daca nu comanda in permanenta, sunt realizate zilnic intre 70 si 100 de livrari, principala piata de desfacere fiind Bucurestiul. Comenzile sunt plasate telefonic sau pe site-ul fermei La Caprina.

Un litru de lapte de capra este comercializat la pretul de 6 lei, in timp ce un kilogram de telemea proaspata ajunge la 24 lei/kg.

Branza de capra din Valcele, pe mesele din Ungaria, Cehia si Slovacia

La 53 de ani, Ovidiu Spinu, de profesie medic veterinar, a reusit sa transforme ceea ce parea la o prima vedere doar un vis intr-o afacere cu o cifra de afaceri de milioane de lei. Pana in anul 2007 a investit aproximativ 350.000 de euro in fabrica pe care o detine la Valcele, suma care a fost suplimentata ulterior cu 150.000 de euro pentru dezvoltarea capacitatii de productie si diversificarea portofoliului. Dupa primele 12 luni de functionare cifra de afaceri atinsese 200.000 de euro.

Fabrica LaColline colecteaza intre 2.000 si 3.000 de litri de lapte pe zi de la cateva ferme din judetul Cluj si zonele invecinate - Alba, Mures, Salaj si Maramures - toti crescatorii de capre avand peste 200 de animale.

Cea mai mare problema in primii ani de functionare a reprezentat-o fiscalitatea. “Taxe peste taxe: de autorizare, functionare, analize, avize, verificari care puse laolalta ajung la sume greu de imaginat”, spune Ovidiu Spinu.

Cu toate acestea, potentialul unei astfel de afaceri ramane ridicat, atat pe plan intern, cat si extern. Astfel, in ciuda faptului ca a dublat productia in fiecare an, proprietarii LaColline fac fata cu greu cererii interne si a comenzilor venite din Ungaria, Cehia si Slovacia. Maghiarii prefera sortimentele presarate cu piper sau cu ierburi din care nu trebuie sa lipseasca mararul.

Sursa foto 2: Ferma capre, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri