Evolutia pe plan international a pietei cafelei este determinata astazi de pretul acesteia care a inregistrat o crestere majora de 43.78% in 2005, comparativ cu 2004 (pretul composit ICO pentru cafea in 2004 era 62.15 centi per lb, iar in 2005 a ajuns la 89.36 centi per lb). Totodata, pretul mediu in ianuarie 2006 a fost de 101.2 centi la lb. Potrivit analistilor, ne aflam la baza unei curbe ascendente a pretului mondial al cafelei.

Conform analizei Asociatiei Romane a Cafelei (ARC), datorita primei transe de reducere a accizelor la cafea cu 20% in 2005, impactul cresterii pretului international al cafelei nu a fost inca resimtit in Romania. Datorita reducerii minore a accizelor, consumul de cafea a crescut in 2005 la numai 1.97** kg pe cap de locuitor fata de 1.78 in anul 2004, produsul ramanand in continuare puternic accizat fata de alte tari din UE, ceea ce-l mentine la cota de "un lux" pentru majoritatea consumatorilor romani. Acest fapt permite produselor de contrabanda, contrafacute, sa patrunda nestingherite in Romania, mentinand piata gri, care nu aduce taxe si impozite la buget.

Romania ramane codasa in Europa in ceea ce priveste consumul de cafea. in timp ce in tari precum Finlanda consumul este de 11.94 kg pe cap de locuitor, Germania 7.4 kg, iar Austria 7.6 Kg fata de o medie de peste 5 kg in Europa, Romania se situeaza la un consum sub 2 kg pe an. si in tarile din Europa de Est, consumul este superior celui din tara noastra: 3.32 Kg in Ungaria, 3.2 Kg in Cehia sau 3.5 Kg in Slovacia.

In acest context international, ARC considera ca este imperios necesara eliminarea accizelor la produsele din cafea in Romania, fapt care va genera pe termen mediu venituri suplimentare la bugetul de stat, reducerea masiva a contrabandei, precum si cresterea accesibilitatii consumatorului roman la acest produs alimentar, a declarat Gabriel Sidere, Secretar General ARC.

Alaturi de Romania, Bulgaria se numara printre tarile in care cafeaua este accizata. in eforturile de armonizare a legislatiei fiscale cu cea din UE, guvernul bulgar a pornit procedura de eliminare a accizei la produsele din cafea. Astfel, inca din 2005 accizele la cafea au fost reduse in Bulgaria cu pana la 60%, guvernul bulgar reusind astfel sa dea o lovitura de gratie contrabandei cu produse din cafea, ceea ce a condus la o crestere semnificativa a importurilor "oficiale" de cafea.

Astazi nivelul accizelor la produsele din cafea in Bulgaria este de circa 350 euro per tona cafea verde, 500 euro per tona cafea prajita si 750 euro per tona cafea solubila, in vreme ce in Romania accizele se ridica la niveluri mult mai ridicate: 680 euro per tona cafea verde, 1000 euro per tona cafea prajita si 4000 euro per tona cafea solubila.

Asociatia Romana a Cafelei reuneste companii importante din industria cafelei: Alka Co, Kraft Foods Romania, Nestl, Panfoods si Tchibo.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri