Agentia de rating Standard & Poor\'s a imbunatatit, miercuri, perspectiva ratingului acordat grupului Rompetrol Group N.V. de la \"negativ\" la \"stabil\" si a confirmat ratingul \"B minus\" pentru creditele pe termen lung, informeaza un comunicat al agentie de rating.
"Revizuirea perspectivei a fost determinata de decizia Curtii de Apel Bucuresti de a respinge cererile procurorului general de arestare preventiva a proprietarilor Rompetrol, in asteptarea unui eventual proces. De asemenea, decizia reflecta imbunatatirea performantelor operationale ale companiei si a practicilor de guvernanta corporatista", a declarat analistul S&P, Per Karlsson.

Cu toate acestea, ratingul acordat Rompetrol ramane la acelasi nivel, fiind constrans de necesitatile ridicate de refinantare ale companiei, de planurile ambitioase de investitii, de riscurile referitoare la integrarea firmei franceze Dyneff, precum si de faptul ca unitatile rafinare sunt concentrate, informeaza Rompres.

Agentia de rating considera ca Rompetrol este o companie cu un grad ridicat de indatorare, la finele anului 2005 nivelul total al imprumuturilor fiind de 972 de milioane de dolari, inclusiv o emisiune de obligatiuni convertibile in valoare de 719 milioane de dolari.

Influenta acestor factori este, insa, compensata de amplasarea favorabila, in apropierea Marii Negre, a rafinariei Petromidia, principalul activ al Rompetrol, de capacitatea acesteia de a rafina titei de tip Ural, mai ieftin, precum si de imbunatatirea performantelor operationale.

Standard & Poor's avertizeaza, insa, ca este posibila o revizuire la negativ a perspectivei sau o reducere de rating, in cazul in care modul de solutionare a anchetei va presupune inrautatirea lichiditatii Rompetrol, cresterea datoriilor, efectuarea unor plati sau pierderea controlului asupra rafinariei Petromidia.

"O eventuala imbunatatire a perspectivei la "pozitiv" sau o majorare a ratingului pe termen mediu si lung ar depinde de un rezultat pozitiv al anchetei sau de o eventuala decizie a procurorului de a renunta la acuzatii", a declarat Per Karlsson.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri