In aceasta campanie vor fi implicate toate asociatiile din sectorul carnii, precum si Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania.

“Vom manifesta chiar si in fata Ministerului Agriculturii pentru ca vrem sa aratam ce se intampla in aceasta industrie, cat este TVA in Uniunea Europeana, care este influenta acestei masuri asupra bugetului si la raft”, a spus Radu Timis, presedinte ARC.

Campania se va desfasura pana in luna septembrie, mai exact intre alegerile europarlamentare si prezidentiale.

“Cred ca piata carnii este cea mai importanta. Painea nu este un produs elastic, pretul nu a generat crestere de volume, sunt foarte multi producatori. In cazul nostru, primii zece producatori genereaza 60% din productia nationala de carne, poti sa controlezi si sa verifici eficienta unei astfel de masuri. Cred ca acolo unde evaziunea este mare trebuie sa intervii, lucru valabil in carne”, a declarat si Stefan Padure, director executiv al ARC.

Citeste si:

Dupa reducerea TVA la paine la 9%, autoritatile vorbeau despre posibilitatea extinderii acestei masuri si la produsele din carne in acest an. Insa, premierul Victor Ponta a declarat recent ca prefera o reducere a TVA la fructe, legume si produsele bio.

“Eu as vrea in primul rand la fructe si legume pentru ca acolo avem o evaziune uriasa si avem ocompetitie neloiala intre producatorii locali si fructele si legumele care se aduc din afara UE si UE unde avem evaziune la taxele intracomunitare. Mergem spre 9% cota redusa la aceste produse. Sa vedem daca putem sa le facem impreuna cu TVA la carne si produse din carne", a spus Ponta.

Evaziunea fiscala din industria carnii a crescut in urma modificarii TVA de la 19% la 24% la 40% din piata, respectiv 230 milioane de euro, generand pierderi la bugetul de stat de circa 30 de milioane de euro.

Sursa foto: Taxe, Shutterstock.com