Putea sa aleaga confortul de a prelua businessul din educatie al familiei, insa a ales sa se descurce pe cont propriu si sa isi urmeze pasiunea. Irina Alionte (25) a urmat un master in Marea Britanie si, desi era tentata sa revina in tara, a ales sa deschida un business in afara, unde tinerii sunt incurajati sa urmeze calea antreprenoriatului, in timp ce piata locala i se pare dificil de abordat.

Irina Alionte este fiica Adrianei Alionte, profesoara de engleza si antreprenoare, care conduce centrul de invatare a limbii engleze din Bucuresti, Shakespeare School, unitate care pregateste peste 1.000 de cursanti anual si ruleaza afaceri de jumatate de milion de euro.

Ea a absolvit Facultatea de Marketing din cadrul ASE si un masterat in Marketing si Strategie la Warwick Business School, din Marea Britanie. Dupa finalizarea studiilor, familia si prietenii se asteptau ca acesta sa se intoarca in tara si sa se implice in businessul din educatie condus de mama sa, insa Irina a hotarat sa ramana in Marea Britanie si sa isi deschisa o afacere in aceasta tara.

Cu un sprijin financiar de 3.000 de lire sterline oferit prin Guvernul britanic a infiintat un Club Cardio, unde nou concept in care fitnessul se imbina cu dansul, intr-un mediu asemanator atmosferei din club.

WALL-STREET.RO: De ce ai ales Marea Britanie ca destinatie de studiu?


Irina Alionte: Am plecat pentru ca doream sa continui studiile intr-o facultate de prestigiu din Europa. Imi doream sa invat intr-un mediu academic diferit fata de cel de la noi din tara, sa experimentez un nou sistem. Mama a fost profesoara de limba engleza si, in prezent, conduce un centru de invatare a limbii engleze certificat de Cambridge. Asadar, alegerea mea nu a fost una dificila – Marea Britanie fiind clar o tara foarte aproape de mine si de valorile in care am crescut..

WS: Care sunt principalele diferente pe care le-ai observat intre sistemul britanic versus sistemul national de invatamant?

I.A.: Munca in echipa este puternic simulata in invatamantul britanic, iar proiectele pe care trebuie sa lucrezi sunt foarte practice si pot fi usor aplicate in situatii reale. Totodata, invatamantul britanic, spre deosebire de cel romanesc, pune foarte mult accentul pe gandirea critica, pe dezvoltarea propriului set de idei si argumente. Astfel, studentul nu este incurajat sa isi insuseasca punctul de vedere al unui anumit autor, dimpotriva, este stimulat sa-si sustina propria opinie si sa-si dezvolte tehnica de argumentare.

WS: 
Ce te-a determinat sa deschizi o afacere in Marea Britanie si nu in Romania?

I.A.: Deschiderea unei un afaceri nu a fost in planul meu in momentul in care am plecat la master. Atat prietenii, cat si familia se asteptau sa ma intorc acasa dupa finalizarea studiilor si sa ma implic in extinderea afacerii familiei. Insa, din momentul in care mi-a venit ideea Club Cardio, mi-am dat seama ca viata mea o va lua pe alt drum. Dupa ce am participat la un incubator de afaceri, unde mi-am expus ideea si am primit confirmarea ca poate fi un business viabil, in aproximativ doua luni am organizat primul curs.

Motivul pentru care Club Cardio s-a dezvoltat in Marea Britanie si nu in Romania este tocmai modul in care sunt construite cluburile de dans. In Marea Britanie ringul este foarte mare si asezat central, astfel permitand sustinerea unui curs de fitness. In schimb, in Romania, de ce mai multe ori zona centrala este ocupata de bar.

WS: 
De unde a plecat ideea?

I.A.: Club Cardio s-a nascut in primul rand din pasiunea mea pentru dans. De fiecare data cand mergeam in club cu prietenele mele, dansam toata noaptea fara sa luam in considerare daca cei din jur ne judeca sau ne urmaresc. In acelasi timp, dupa ce am incercat sa mergem la cateva ore de cardio ne-am dat seama ca sunt doua aspecte care nu ne convingeau sa mai mai continuam - lumina foarte puternica si oglinzile foarte multe. Ne faceau sa ne simtim privite, studiate, in mijlocul atentiei. Si de aici a pornit totul. M-am intrebat cum ar fi daca mixezi iesirile in club cu un curs de cardio: Club Cardio. Orele se tin in cluburile din campus, scena este ocupata de antrenor, luminile sunt difuze si muzica este la volum mare – fiecare se poate misca in voie, fara sa se simta urmarit.

Proiectul Club Cardio a fost dezvoltat numai de mine si a fost finantat cu 3.000 de lire sterline de catre Rockstar Youth, cea mai mare organizatie de mentoring si finantare pentru tineri antreprenori din Marea Britanie, care acceseaza fondurile de la Guvernul Britanic prin programul Start-up Loans.

Cand mi-a venit ideea sa incep businessul, nu aveam finantare si nici nu stiam de unde sa incep. Dar m-a ajutat foarte mult faptul ca niste oameni care au avut succes in domeniile lor de activitate au avut incredere in mine si m-au incurajat sa investesc in ideea mea. Tosin Ogunnusi, Ketan Mekwana si Justin Devonshire au fost cei care m-au inspirat si mi-au dat incredere. Fiecare dintre ei este, la randul lui, antreprenor, coach si mentor pentru mii de oameni din toata lumea. Pe 15 si 16 martie ei vor veni la Bucuresti, in cadrul unei conferinte despre care eu imi doresc sa fie doar primul pas in crearea unei comunitati a tinerilor de succes din Romania.

WS: Cum descrii businessul pe care il conduci?

I.A.: Primul eveniment Club Cardio a avut loc la sfarsitul lunii iunie, 2012, si s-a desfasurat chiar la clubul din campusul unde studiam. Pentru a organiza un eveniment este nevoie de doi oameni - de instructorul de fitness si de mine (eu ma ocup de administrare & promovarea evenimentului). Totodata, de-a lungul timpului, i-am avut alaturi de mine pe mentorii mei, precum si sprijinul din partea Rockstar Youth. In timpul anului universitar, organizam in jur de zece evenimente pe luna. Inscrierile se pot face online, pe site-ul nostru sau direct la eveniment.

WS: 
Cum este sprijinit antreprenoriatul in Marea Britanie?


I.A.: Exista foarte multe programe de sprijin pentru antreprenoriat. Aceste programe sunt fie dezvoltate si finantate de guvern, fie de companii private sau ONG-uri.

De exemplu, Rockstar Youth, programul prin care eu am obtinut fondurile necesare pentru a pune bazele business-ului, a reusit sa ofere finantare de peste 8 miloane de euro pentru 1300 de start-up-uri dezvoltate de tineri cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani.

WS: Ce asteptari financiare ai in primul an de derulare al acestei activitati?

I.A.: Pentru mine, cel mai important rezultat este fatul ca in mai putin de un an de la infiintare, am reusit sa introduc ideea Club Cardio in campusurile a trei universitati britanice, avand chiar si cate 80-100 de studenti participanti la o sesiune de fitness. Si tot in primul an am castigat Best Business Growth in UK, fiind nominalizata din peste 1,000 de tineri antreprenori.

WS: Ce iti doreai sa devii cand erai copil si in ce masura s-a realizat acest vis?

I.A.: Dintotdeauna am stiut ca nu vreau sa lucrez pentru nimeni altceva, ci vreau sa fiu propriul meu sef. Am crescut intr-o familie de antreprenori, asadar inca de mic copil mi-am dorit sa creez ceva pe cont propriu si sa urmez calea antreprenoriatului. Apoi, la 24 ani, am decis sa parasesc afacerea de familie pentru a deschide propriul meu start-up. Iata ca acest vis s-a indeplinit.

WS:Cum vezi Romania ca mediu de derulare a businessului tau si a antreprenoriatului in general? Ai in plan sa revii in tara?

I.A.: Club Cardio se poate extinde si in Romania si este o idee pe care as vrea cu drag sa o pun in practica, insa, asa cum spuneam mai sus, este destul de dificil sa gasesc spatiul ideal pentru acest concept de eveniment.

In ceea ce priveste mediul antreprenorial local, cred ca este loc de mai bine, iar institutiile statului trebuie sa-si asume si sa dezvolte niste proiecte viabile care sa sustina antreprenorul roman (care sa nu fie blocate din cauza lipsei de fonduri, birocratiei etc.). In acelasi timp, tinerii romani nu sunt deloc incurajati sa-si dezvolte spiritul antreprenorial si sa construiasca afaceri. Acestia se lovesc de foarte multa nesiguranta si prefera sa-si atarne ideile de business intr-un cui, renuntand de tot la ele.

Tocmai de aceea cred ca este important daca noi, cei din generatia mea, reusim sa construim si sa dezvoltam retele de sprijin pentru cei care vor sa se dezvolte profesional, fie ca vorbim despre antreprenori sau profesionisti in companii. Imi doresc sa pun bazele unei astfel de retele de sprijin in Romania, iar conferinta Born2Succed este primul pas in acest sens.

WS: Care au fost cele mai dificile momente, dar si cele mai placute?


I.A. Cel mai greu a fost atunci cand m-am decis sa raman in Marea Britanie pentru a dezvolta proiectul Club Cardio si toti apropiatii mei ma chemau acasa si imi recomandau sa renunt. Mi-a fost greu sa pun bazele unui business intr-o tara straina, fara familie si fara cunostinte. Cu toate acestea, chiar aceste momente dificile mi-au dat puterea sa trec peste slabiciuni si sa merg mai departe, pe noul meu drum. Totodata, mentorii mei m-au ajutat foarte mult in acea perioada - ei mi-au promis de la inceput ca vor fi alaturi de mine in orice moment si exact asa a fost.

Am fost foarte fericita cand am sustinut primul curs si am avut 40 de participanti, acel moment a fost un impuls puternic pentru mine. La fel a fost si cand i-am scris CEO-ului celui mai mare grup de cluburi din Marea Britanie, Luminar Group, si acesta mi-a raspuns si chiar am ajuns sa ne intalnim pentru a discuta despre Club Cardio. Si, in ultima vreme, bucuria mea este conferinta pe care o organizez weekend-ul acesta. Born2Succeed este un eveniment nascut ca urmare a intregii mele experiente de student si antreprenor in Marea Britanie - cu bune si cu rele.

WS: Care sunt planurile tale de cariera pe termen lung?


I.A.: Imi doresc sa extind Club Cardio in cat mai multe universitati din Marea Britanie si sa pun bazele unei retele de sprijin pentru cei care mine, antreprenori tineri, in Romania.

WS: Un sfat pentru tinerii care se gandesc sa isi deschida o firma in Romania.

I.A.: Trebuie sa aiba incredere in ei, sa fie realisti in ceea ce isi propun sa realizeze si sa fie pasionati de ceea ce vor sa faca. Cred ca sunt foarte multi tineri cu foarte multe idei bune, care se pot dezvolta in business-uri de succes. Si nu vorbim numai despre business-uri proprii. Eu cred ca la noi in tara sunt foarte multi tineri, manageri de succes in companii romanesti sau multinationale, care isi doresc mai mult pentru cariera lor. Sper sa ii vad pe cat mai multi dintre ei la conferinta de pe 15-16 martie.

Irina Alione a organizat recent evenimentul Born2Succeed, prima conferinta din Romania care i-a reunit pe trei dintre cei mai importanti coachi dedicati dezvoltarii personale si profesionale din Marea Britanie, Tosin Ogunnusi, Ketan Makwana si Justin Devonshire.

Conferinta si-a propus sa creeze o comunitate a tinerilor de succes din Romania, care sa ii inspire si sa ii motiveze pe toti cei care vor sa isi depaseasca limitele.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri