Florin Popescu (foto), directorul general al companiei Rockwool, unul dintre cei mai importanti producatori europeni de vata bazaltica, cu afaceri care la nivelul anului trecut s-au ridicat la circa 9 milioane de euro, apreciaza ca o fabrica in Romania ar face ca business-ul sa devina mult mai rentabil, in conditiile in care reprezentanta locala importa materialele de constructii de la fabricile din regiune.

Reprezentantul companiei, cu o prezenta la nivel local ce dateaza din anul 1998, sustine ca nivelul costului cu transportul al pachetelor de vata bazaltica importate de la fabricile din Ungaria si Croatia este foarte ridicat.

“Costurile cu transportul de la fabricile din regiune sunt foarte ridicate. Importam in principal de la unitatile de productie din Ungaria si Croatia, dar si din Polonia, Cehia sau Germania. Transportul are influente considerabile in business, iar costurile sunt din ce in ce mai mari. O fabrica locala ar face business-ul mult mai rentabil”, apreciaza Florin Popescu, manager care a declarat pentru wall-street.ro ca business-ul Rockwool la nivel local s-a ridicat anul trecut la circa 9 milioane de euro, in stagnare fata de anul 2012.

Au luat in calcul deschiderea unei fabrici

Managerul Rockwool, care a preluat conducerea operatiunilor companiei daneze la nivel local in anul 2008, a precizat ca au existat discutii privind posibilitatea deschiderea unei unitati de productie in Romania, insa ele nu s-au materializat pana in prezent.

“Vrem sa ramanem in piata din Romania – pentru noi este costisitor sa aducem marfa din import – dar facem acest lucru pentru dezvoltarea pe termen lung in Romania. Este un cost pe care Rockwool si-l asuma, pe o piata care insa deocamdata nu da semne de revenire”, a precizat Popescu.

Oficialul companiei nu a precizat la cat s-ar putea ridica o investitie intr-o noua unitate de productie si spune ca aceasta difera de la capacitatea de productie pana la gradul de dotari tehnologice cu care vine.

In ceea ce priveste business-ul Rockwool, Florin Popescu a aratat ca cea mai mare pondere a vanzarilor vine de la distribuitori, in timp ce vanzarile din retelele de bricolaj Baumax si Praktiker asigura 5% din venituri.

“Urmarim cresterea numarului de dealeri. In prezent avem undeva sub 100 de parteneri cu care lucram la nivelul intregii tari. Pentru anul in curs nu ne-am propus cresteri foarte mari – vrem consolidarea pozitiei in piata si pastrarea cotelor, de circa 40%, in ceea ce priveste volumele vandute si raportat la numarul de tone”, a mai spus seful Rockwool.

Conform datelor oferite de reprezentantul Rockwool, piata de vata bazaltica din Romania reprezinta 5-7% din totalul pietei de 140-150 milioane euro de materiale destinate izolarii termice, echivalentul a circa 20-22 milioane de euro (in valoare) si circa 40.000 de tone (in volum).

AdePlast pregateste constructia unei fabrici de profil

AdePlast, unul dintre cei mai importanti producatori de materiale pentru constructii din Romania, compania patronata de catre omul de afaceri Marcel Barbut, va demara in acest an constructia unei fabrici in valoare de 20 de milioane de euro, in judetul Prahova, pe platforma industriala de langa Ploiesti.

“ In mod garantat constructia va incepe anul acesta. Urmeaza sa ne intalnim cu compania de (...) In cateva luni vom incepe lucrarile”, a declarat Marcel Barbut intr-un interviu acordat wall-street.ro in luna ianuarie.

Intrebat cand estimeaza ca fabrica isi va porni motoarele, antreprenorul roman a aratat ca cel mai sigur in 2015 vom vedea primii paleti de vata bazaltica iesiti de la fabrica din judetul Prahova.

“Este o piata dominata de importuri, a carei valoare s-a ridicat in 2013 la 30-40 de milioane de euro si aproximativ 42.000 de tone. Ne propunem ca prin viitoarea linie de productie sa atingem 15.000 de tone productie pe an, echivalentul a 2 pana la 4 tone pe ora. (...) Vrem totodata sa exportam o parte idn productie si pe pietele din Bulgaria si Moldova, piete pe care nu exista nicio fabrica de profil ”, a subliniat Barbut.

Printre cei mai importanti producatori de vata bazaltica din Romania se numara Rockwool, Saint-Gobain, Knauf Insulation, dar si AdePlast, care va inaugura fabrica de profil in cursul anului viitor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri