Romania este pe cale sa piarda 6,3 miliarde de euro contributie la Produsul Intern Brut si 525.000 de locuri de munca, in cazul in care autoritatile nu vor renunta la liberalizarea accelerata a pietelor gazelor naturale pentru consumatorii industriali, arata un studiu al companiei de consultanta Deloitte, comandat de catre Confederatia Patronala din Industrie, Agricultura, Constructii si Servcii din Romania (CONPIROM).

“Liberalizarea pietei gazelor naturale din Romania va avea ca efect imediat reducerea la jumatate a contributiei industriei la PIB, prin inchideri de companii sau relocari in tari cu o legislatie care sprijina activitatea economica. (...) Autoritatile nu au efectuat un studiu de impact atunci cand au decis liberalizarea accelerata acestei piete pentru consumatorii industriali, ceea ce ar putea crea un scenariu dezastruos ce va duce la inchideri si disponibilizari masive de personal”, au declarat reprezentantii CONPIROM.
Procesul de liberalizare a gazelor, care ar urma sa aiba loc de la 1 aprilie, va face ca pretul gazelor naturale indigene sa creasca pana la aceasta data cu 24%, in conditiile in care cresterea fata de nivelul Decembrie 2012 sa fie de 143%, se mai arata in studiul Deloitte.
“Acest fapt va conduce la o majorare cu 72% a pretului final in sectorul industrial, daca nu chiar mai mare de atat”, sustin oficialii CONPIROM, din care fac parte nume grele precum Ioan Niculae (presedinte InterAgro), Vasile Turcu (om de afaceri), Ionel Bors (country manager ArcelorMittal Romania) sau Jerome Lionet (directorul general Saint Gobain Glass Romania).
Din datele CONPIROM, In Romania nu exista o piata a gazelor naturale care sa indeplineasca cerintele europene privind acest sector, in conditiile in care tara noastra este dependenta de o singura sursa externa de alimentare cu gaze naturale.
“O liberalizare accelerate, este, de fapt, o aliniere la pretul de import al gazelor naturale, provenite dintr-o sursa unica ce nu indeplineste criteriile cerute de UE in acest sector (...) Ar trebui stabilita o perioada de tranzitie cu privire la liberalizarea in totalitate a pietei gazelor naturale din Romania, pentru adaptarea intrastructurii sectoriale si a cadrului de reglementare la noile conditii aparute”, au mai spus reprezentantii Confederatiei Patronale din Industrie, Agricultura, Constructii si Servcii din Romania care au consultat studiul oferit de Deloitte.
Acesta presupune o perioada tranzitorie cuprinsa intre 8-14 ani, perioada sub analiza continua, care va dura pana in momentul in care se intrunesc cerintele privind piata concurentiala libera.
De asemenea, studiul Deloitte mai sustine si stabilirea unui mecanism care plafoneaza pretul maxim pentru consumatorii din sectorul industrial.
“Este necesara stabilirea unui mecanism care sa asigure o proportie minima de gaze din productia interna in cosurile pentru toti clientii, ca urmare a pretului mai mic la gazele indigene decat la cele din import. Pretul ar trebui stabilit in baza costurilor, reflectand costurile reale ale productiei. Aceste mecanisme ar trebui sa nu aiba caracter distriminatoriu si trebuie sa nu reprezinte o constrangere a competitivitatii pentru niciun subsector industrial consumator de gaze naturale”, mai arata Deloitte.
Confederatia Patronala din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania, a fost infiintata pe 20 martie 1992, avand in prezent in componenta principalii agenti economici care ajuta la formarea PIB al Romaniei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri