Campania britanica anti-romani, lansata anterior datei de 1 ianuarie 2014, cand granitele UK de pe piata muncii s-au deschis, tine doar de mediul politic, in timp ce angajatorii din aceasta tara se uita in continuare cu interes spre muncitorii romani. Cristina Savuica, sefa companiei de recrutare Lugera, a aratat intr-un interviu acordat wall-street.ro ca din primele zile ale anului a crescut cererea din partea companiilor britanice, care cauta in special IT-isti si asistente medicale.

"Se cauta in special asistente medicale si candidati pentru pozitii de IT, chiar foarte specializate. Deci acea campanie impotriva romanilor este facuta doar de catre politicieni, pentru ca firmele se indreapta catre noi cand au nevoie de personal", a explicat Cristina Savuica.

Potrivit acesteia, angajatorii britanici sunt atrasi de pregatirea angajatilor romani si de atitudinea acestora.

"Cel putin pe IT forta de munca este foarte specializata, iar ei nu-si mai gasesc oameni acolo. Cand vine vorba despre asistente, angajatorii britanici declara ca sunt multumiti de activitatea prestata de acestea si apreciaza atitudinea potrivita", a adaugat sefa Lugera.

Atitudinea este elementul care face diferenta in randul angajatilor din sistemul de sanatate britanic, iar daca asistentele din Romania nu se adapteaza sunt trimise imediat in tara.

"Asistentele castiga in tara au circa 1.200 de lei la stat si 2.500 de lei la privat. In Marea Britanie salariile sunt mai mari, insa trebuie tinut cont ca sunt si cheltuielile mai mari. (...) Daca nu au atitudinea potrivita sunt trimise imediat acasa, nu este ca la noi unde «merge si asa»", a precizat Savuica.

Britanicii au aratat in repetate randuri, chiar cu luni de zile inainte de eliminarea restrictiilor de pe piata muncii din Uk, care a avut loc de 1 ianuarie 2014, ca se tem de milioanele de romani care vor trece granitele ca sa se stabileasca in Marea Britanie.

Mai mult, politicienii din partidul britanic UK Independence Party (UKIP) au facut cele mai ingrijoratoare predictii privind efectul deschiderii granitelor pe piata muncii britanice, estimand ca 29 de milioane de romani si bulgari vor invada Regatul. In acelasi timp, experti americani au estimat ca 385.000 de persoane vor veni din cele doua tari pe parcursul a cinci ani in Marea Britanie.

Cu toate acestea, un sondaj comandat de BBC arata ca mai putin de 1% dintre adultii romani si-ar putea cauta de lucru in UK, respectiv un total de 15-20.000 de pesoane. In acelasi timp, un raport comandat de guvernul britanic in 2010 estima ca un numar de 8.000 de romani vor sosi in Regatul Unit in anul 2014.

In acelasi timp, ambasadorul roman la Londra, Ion Jinga, a evidentiat, in mai multe ocazii, cu date statistice, ca interesul romanilor pentru Marea Britanie nu este nici pe departe atat de crescut precum se estimeaza.

Angajatii romani cautati in restul Europei si Orientul Mijlociu

De asemenea, potrivit Lugera, cereri de angajati romani vin si din Olanda si Franta pentru muncitori care lucreaza in ferme, iar salariile incep de la 1.400 de euro. De asemenea, joburi pentru romani sunt disponibile si in Orientul Mijlociu, pentru o gama larga de domenii, insa la mare cautare este personalul hotelier.

"Salariile sunt o problema acum pentru Orientul Mijlociu, pentru ca sunt mai mici decat in Europa, unde inainte nu era asa multa flexibilitate, ceea ce inseamna ca este mai dificil sa gasim candidati", a adaugat Savuica.

Lugera este una dintre cele mai mari companii de recrutare din Romania, cu activitate pe piata locala din 2001. Compania cu 168 angajati a incheiat anul 2012 cu o cifra de afaceri de 42,8 milioane de euro si un profit de 800.000 euro.

Foto: Asistenta, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri