Galati se afla pe primul loc in topul judetelor din Romania cu cele mai multe debransari de la sistemul centralizat de incalzire in 2013, peste 15.000 de persoane alegand anul trecut un sistem individual de incalzire a locuintei, potrivit unei analize realizate de Ariston Thermo Romania, unul dintre principalii producatori de centrale termice cu activitate pe plan local.

„Ultimii ani au adus debransari importante de la sistemul centralizat in Galati, sigurul oras din judet ce beneficiaza de un astfel de sistem, insa, in 2013, numarul persoanelor care au ales sisteme individuale de incalzire a atins un nivel cu mult mai mare decat in perioadele anterioare. Astfel, anul trecut, Galatiul s-a situat pe prima pozitie in tara din punct de vedere al numarului de debransari”, a declarat Catalin Draguleanu, country manager Ariston Thermo Romania.

Potrivit analizei realizate de companie, in 2013, peste 15.100 de apartamente au fost debransate de la sistemul centralizat de incalzire, iar in ultimii trei ani numarul total al locuintelor debransate de la CET-ul din Galati a ajuns la 19.400.

„Cresterea pretului la energia termica, problemele CET-ului din oras si facturile incarcate ce au fost emise populatiei au fost principalele cauze pentru care tot mai multi galateni au optat pentru instalarea unui sistem propriu de incalzire. In acest caz, centrala termica pe gaz a fost si ramane principala alternativa datorita economiilor anuale, cat si atuonomiei si confortului oferite”, a mai spus Catalin Draguleanu.

Raportat la situatia din ultimii 11 ani, analiza Ariston Thermo Romania arata ca, din 2002 si pana in 2013, peste 35% dintre apartamentele bransate la sistemul centralizat de incalzire din Galati au fost debransate. Astfel, daca, in 2002, CET-ul local avea peste 96.000 de abonati, la finele lui 2013 doar 63.000 mai figueaza pe listele de clienti, conform datelor ANRSC.

In ceea ce priveste pretul Gcal, ultimii 3 ani au adus cresteri importante pentru galateni. In 2010, pretul de facturare al Gcal catre populatie era de 167 de lei, insa in iarna aceasta a ajuns la 248 de lei, fiind astfel raporata o crestere cu 50%. Cu toate acestea, pretul de productie al Gcal a crescut doar cu 13% in aceasta perioada, de la 289 de lei/Gcal la 327 de lei/Gcal. Acest fapt se explica prin anularea subsubventiilor la incalzire acordate de catre Guvern incepand cu 2012 si prin imposibilitatea autoritatilor locale de a compensa aceasta diferenta.

In cat timp se recupereaza investitia intr-o centrala termica

“Estimarile noastre arata ca numarul debransarilor din Galati va continua sa creasca, tot mai multe persoane intelegand beneficiile instalarii unui sistem propriu de incalzire. Astfel, dincolo de confortul adus de un astfel de sistem si de posibilitatea de a avea control asupra perioadelor in care se doreste incalzirea locuintei, reducerea costurilor este cea mai importanta”, a mai spus Catalin Draguleanu.

Astfel, odata cu debransarea de la sistemul centralizat de incalzire, o pondere importanta din familiile din Galati au ales instalarea unei centrale termice de apartament pe gaz pentru a-si asigura confortul termic necesar.

„Investitia medie intr-o instalatie cu centrala termica pe gaz este cuprinsa intre 4.500 - 8.000 lei, diferind in functie de numarul de camere si nivelul de dotare al acesteia (radiatoare, teava, accesorii, montaj)”, a afirmat Draguleanu.

Potrivit declaratiilor sale, o economie reala la factura de gaz poate fi realizata prin instalarea unei centrale termice in condensare care are un randament de pana la 108% oferind o reducere a consumului de gaz de pana la 35%. Acest tip de centrala reprezinta o inovatie tehnologica aplicata generatoarelor de caldura, fiind mult mai performanta comparativ cu un model de centrala conventionala.

„In functie de tipul de centrala ales – conventionala sau in condensare – investitia, in cazul unui apartament de 2 camere cu o suprafata de 60 mp in Galati, poate fi recuperata in cca. 6 ani, in conditiile mentinerii costului actual al Gcal furnizate de Apaterm. Cum insa acesta va suferi modificari in urmatorii ani, cu siguranta amortizarea se poate realiza chiar si mai repede”, a subliniat Catalin Draguleanu.

Afacerile Ariston Thermo s-au situat la acelasi nivel ca si in 2012, la un rulaj de circa 30 de milioane de euro.

Rezultatul a fost similar atat din punct de vedere al cifrei de afaceri, cat si al volumelor comercializate, au precizat reprezentantii companiei italiene.
„In 2013, piata locala de centrale termice a suferit un usor declin in primul semestru, pentru ca in a doua jumatate sa recupereze decalajul. Astfel, estimam ca anul trecut, vanzarile de profil au ramas aproximativ la acelasi nivel ca si in 2012, atat in ceea ce priveste volumul, cat si valoarea”, a spus Catalin Draguleanu, subliniind insa ca s-a observat o modificare a mixului de modele vandute.

Principalii producatori de centrale termice prezenti pe piata din Romania sunt Ariston Thermo, Bosch, Motan, Ferroli sau Viesmann.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri