Anuntul de selectare a consultantului pentru privatizarea Oltchim Ramnicu-Valcea va fi publicat pana la sfarsitul lunii iulie, a declarat, vineri, agentiei NewsIn, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Mihai Catuneanu.
Potrivit lui Catuneanu, OPSPI intentioneaza ca in octombrie sa semneze contractul cu firma sau consortiul castigator urmand ca la inceputul anului viitor Ministerul Economiei si Comertului (MEC) sa publice anuntul de privatizare a Oltchim. seful OPSPI a mai spus ca este necesara declansarea rapida a procesului de privatizare a combinatului pentru ca, in momentul de fata, piata internationala a produselor petrochimice are o evolutie ascendenta.

La finele lui iunie, Guvernul a decis insituirea sechestrului asigurator in vederea executarii silite asupra Fabricii de Conserve Raureni, a Complexului de porci Suinprod Babeni si Complexului de Pasari Avicola Babeni, toate acestea fiind proprietati ale Oltchim Ramnicu-Valcea. Cele
trei active ale combinatului vor fi scoase la licitatie si vor fi vandute in scopul recuperarii unei parti din datoriile pe care Oltchim le are la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Datoriile care nu vor putea fi platite vor trebui preluate spre achitare de catre noul proprietar. Ordonanta mandateaza MEC sa voteze in Adunarea Generala a Actionarilor anularea unei decizii din 2003 prin care o datorie a Oltchim la AVAS a fost convertita in actiuni.

De asemenea, decizia Tribunalului in procesul cu actionarul minoritar al Oltchim, Lindsell Enterprises, nu va mai fi atacata iar AVAS se reinscrie in calitate de creditor al combinatului pentru suma de peste 95,28 milioane de dolari corespunzatoare creantei convertite in actiuni. La aceasta suma se vor aplica dobanzi.

Prin conversia creantei de peste 95,28 milioane de dolari in actiuni, participatia MEC la Oltchim a crescut de la 53,25% la 95,75%, in timp ce participatia Lindsell Enterprises a coborat de la 12,03% la 1,098%. Ca urmare, fondul de investitii Lindsell a actionat combinatul in instanta spunand ca aceasta conversie este ilegala si a avut castig de cauza.

Tocmai de aceea, MEC a cerut Guvernului sa fie mandatat sa puna punct procesului cu actionarul minoritar si sa fie anulata conversia. AVAS este in prezent creditor al Oltchim cu peste 50,739 milioane de dolari reprezentand creante preluate de la Ministerul Finantelor Publice ulterior efectuarii conversiei. Dupa anularea conversiei, Oltchim are de rambursat catre AVAS o noua datorie in valoare de peste 95,28 de milioane de dolari. Datoriile totale ale combinatului valcean catre AVAS depasesc 146 de milioane de dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri