Privatizarea Romgaz ar putea fi luata in discutie peste trei ani pentru ca pe termen scurt guvernul nu doreste trecerea in proprietate privata a producatorului de gaze naturale, a declarat seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Mihai Catuneanu.
"In trei ani ne putem gandi la privatizarea Romgaz cu un investitor strategic. Pentru moment varianta asta este exclusa, dar in conditiile in care prin contractul de privatizare statul isi va lua toate masurile de precautie se poate pune aceasta problema", a explicat seful OPSPI. Potrivit acestuia, Romgaz nu are probleme financiare, are lichiditati, putere financiara, dar obiectivul este "crearea unei piete competitive si intrarea companiei pe piata de capital interna sau externa" .

Catuneanu a mai spus ca a convenit "o forma a contractului care va fi incheiat cu societatile ce compun consortiul consultantului" dupa negocieri foarte stranse.

Potrivit declaratiilor recente ale ministrului economiei, Codrut Seres, contractul de consultanta pentru privatizarea Romgaz va fi semnat in maximum o saptamana, urmand ca in circa doi ani sa aiba loc o posibila listare a producatorului roman de gaze naturale.

Consortiul compus din Credit Suisse First Boston, Fondul Romano-American pentru Investitii (FRAI) si casa de avocatura Linklaters este consultantul angajat de MEC pentru privatizarea Romgaz.

Potrivit lui Seres, consultantul va trebui sa evalueze rezervele de gaze naturale si sa prezinte strategii alternative de diminuare a participatiilor statului. "De-abia dupa ce consultantul va face evaluarile pe care trebuie sa le faca, vom decide modalitatea de reducere a participatiilor statului la Romgaz", a mai spus ministrul.

Potrivit proiectului de strategie, pentru Romgaz se urmareste derularea de catre consultant a procedurii privind o oferta publica primara, de actiuni, prin care se ofera spre subscriere publicului prin Bursa de Valori Bucuresti un pachet de actiuni nou emise rezultate in urma unei majorari de capital social, reprezentand pana la 5% din capitalul social al companiei. Proiectul de strategie, elaborat de MEC, mentioneaza ca "momentuldeclansarii acestei oferte va fi stabilit prin strategia de privatizare aprobata de catre Guvernul Romaniei".

Compania Romgaz a alocat pentru 2006, in programul de investitii, circa 672,4 milioane RON, pentru acest an fiind estimata o crestere a veniturilor societatii cu 34 la suta fata de 2005, de la 2,4 milioane RON in 2005 la 3,2 miliarde RON.

Profitul estimat pentru acest an se ridica la 540 milioane RON, cu 15 la suta mai mult fata de anul trecut. Romgaz a realizat, in 2005, o cifra de afaceri de 2,2 miliarde RON si prognozeaza pentru acest an cresterea cifrei de afaceri cu 37 la suta, pana la trei miliarde RON.

O parte din investitiile programate pentru acest se vor indrepta catre construirea unor statii de uscare si comprimare a gazelor naturale. in acest demers se inscrie si investitia de la Statia de uscare a gazelor naturale din localitatea Alamor, judetul Sibiu, a carei receptie a avut loc in data de 21 iunie 2006.

Aceasta este prima receptionata din acest proiect, urmand ca in data de 23 iunie 2006 sa fie receptionata cea din Cetatea de Balta, judetul Mures. Proiectul consta in construirea a 17 statii de uscare in judetul Sibiu si a cinci in judetul Mures, valoarea totala a contractului depasind 40 milioane de euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri