Dezvoltarea distribuitorilor de produse alimentare si agricole in perioada 2011-2012 nu a fost una calitativa din punctul de vedere al veniturilor, iar 80% dintre firmele care au raportat afaceri in crestere intampina probleme de lichiditate, potrivit Coface Romania.

Coface Romania a analizat evolutia distribuitorilor autohtoni de produse alimentare, agricole si diverse, pe un esantion de peste 27.000 de companii active in comertul cu ridicata de produse alimentare, bauturi si tutun, comertul cu ridicata al produselor agricole, plantelor si animalelor si comertul cu ridicata nespecializat (produse diverse).

Situatiile financiare publicate de Ministerul Finantelor arata ca firmele din cadrul acestor segmente au generat in 2012 o cifra de afaceri totala de 100 miliarde de lei si 120.784 de locuri de munca, detinand astfel o pondere de 9,4% din cifra de afaceri si 3% din efectivul de salariati al tuturor firmelor active la nivelul intregii economii.

"Corelarea evolutiei cifrei de afaceri si a profiturilor nete cu gradul de lichiditate si fluxul de numerar al companiilor de distributie si intermedieri in vanzarea produselor alimentare, agricole si diverse, arata ca dezvoltarea comerciala a acestora din perioada 2011-2012 nu a fost una calitativa din punctul de vedere al veniturilor, acestea prezentand volatilitate si un grad redus de persistenta monetara", se arata intr-un comunicat al Coface, scrie Mediafax.

Analiza firmei arata ca 8 din 10 companii de distributie care au inregistrat profit in anul 2012 au in acelasi timp un flux de numerar negativ sau insuficient, comparativ cu valoarea datoriilor pe termen scurt, prioritizand rezultatul comercial in dauna celui prudential. In schimb, doar 10% din totalul companiilor celor trei domenii ale comertului cu ridicata care au pierderi au prezentat o lichiditate suficienta pentru acoperirea datoriilor curente.

"Se poate astfel aprecia ca pentru companiile din domeniile analizate, o pierdere operationata este echivalenta, in proportie de 90%, cu aparitia unor probleme de lichiditate, in timp ce raportarea unor profituri nu ar trebui sa fie suficienta pentru garantarea unor credite comerciale sau expuneri de risc, deoarece in proportie de 80% aceste profituri nu sunt monetare. Concluzii similare se obtin si prin corelatia dintre dinamica volumului de vanzari si indicatorii de lichiditate efectiva, in sensul ca 80% din totalul firmelor de distributie analizate care au raportat o cifra de afaceri in crestere, intampina in realitate probleme de lichiditate", explica sursa citata.

Deteriorarea indicatorilor de echilibru financiar s-a manifestat la nivel generalizat pentru toate cele trei categorii de distribuitori analizate, aceasta dinamica negativa fiind mai pregnanta in cazul distribuitorilor de produse alimentare, bauturi si tutun (care inregistreaza cel mai ridicat grad de indatorare - 82% si cea mai redusa capitalizare - 16%) si produse diverse (care au cea mai mare durata de incasare a creantelor - 124 de zile), unicul indicator cu evolutie pozitiva fiind rata profitului net obtinuta de distribuitorii de produse agricole, care a crescut de la 0,75% in 2011 la 0,87% in 2012).

Datele Coface arata ca 6.143 dintre cele 27.645 de firme considerate active in cele trei domenii analizate la sfarsitul anului 2012 (22% din total) au iesit din functiune pe parcursul anului 2013, aflandu-se fie in diferite stadii ale procedurior de insolventa, lichidare sau dizolvare, fie in intrerupere temporara de activitate. Numarul si calibrul firmelor care si-au incetat activitatea a fost mai mare decat al societatilor nou infiintate in perioada 2011-2012 (5.126 de firme).

"Dezechilibrul aparut prin iesirea din functiune a unui numar relevant de firme a fost generat in mare parte de distribuitorii produselor alimentare si diverse. La nivelul acestora, dinamica iesiri - intrari de companii s-a soldat cu un rezultat puternic negativ (pierderi de 1.890 de locuri de munca in segmentul alimentar, bauturi si tutun si respectiv 2,1 miliarde de lei cifra de afaceri in segmentul diverse), in timp ce distribuitorii produselor agricole au avut o contributie pozitiva la regenerarea sectorului (firmele nou infiintate aducand un excedent de 243 de locuri de munca si peste 1,7 miliarde de lei cifra de afaceri)", se precizeaza in comunicat.

In acelasi timp, doar 3% dintre distribuitorii analizati inregistrau la 31 decembrie 2013 datorii la bugetele de stat, dar atat valoarea totala a acestor datorii, cat si valoarea medie a datoriei per companie au inregistrat cresteri semnificative fata de perioada similara a anului trecut (de 74% si respectiv de 94%). Tendinta este contrara celei inregistrate la nivelul tuturor firmelor din Romania, unde se constata o reducere importanta a datoriilor pe fondul intensificarii eforturilor de colectare a veniturilor bugetare din ultimii ani.

"La un nivel agregat, situatia pozitiva a celor trei categorii de distribuitori, indicata de cresterea numarului de firme active, a cifrei de afaceri si a numarului de salariati nu este, din pacate, confirmata si de evolutia profitabilitatii companiilor. Astfel, profitul net total inregistrat in acest segment al comertului cu ridicata a scazut cu nu mai putin de 33%, in special din cauza evolutiei total nefavorabile a profitului net obtinut de distribuitorii de produse alimentare, bauturi si tutun (-37%) si de produse diverse (-43%), in timp ce doar profitul distribuitorilor de produse agricole a crescut cu 20%. Este clar ca nivelul consumului este inca redus, ceea ce impune o presiune asupra preturilor si profitabilitatii distribuitorilor", a declarat in comunicat Constantin Coman, country manager, Coface Romania.

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Companii »


    Setari Cookie-uri