Grupul ceh CEZ ar vrea sa vanda integral parcul eolian detinut in Romania, la Fantanele si Cogealac, daca va primi o oferta buna. In schimb, CEZ este dispus sa ramana pe piata din Bulgaria, a declarat directorul diviziei internationale, Tomas Pleskac, conform Wall Street Journal.

"Daca va fi o oferta buna", CEZ va fi dispus sa vanda integral operatiunile de generare a energiei eoliene din Romania, dar primeste si oferte pentru participatii minoritare, a spus Pleskac. Mai multi investitori internationali si-au exprimat interesul pentru parcul Fantanele-Cogealac, a aratat Pleskac, fara sa dezvaluie valoarea unei astfel de vanzari.

Oficialul CEZ a spus ca in pofida dificultatilor de colectare a sumelor din subventiile pentru energie regenerabila, incasarile din partea unor clienti importanti, precum caile ferate sau posta, se imbunatatesc. "Parcul eolian din Romania continua sa produca energie si va oferi unui potential investitor un castig foarte sigur", considera Pleskac.

In aceste conditii, a adaugat Pleskac, grupul CEZ nu este presat sa vanda operatiunile din Romania si nu a fixat un termen pentru un acord in acest sens, discutiile fiind in faze preliminare. Directorul de afaceri corporatiste al CEZ Romania, Adrian Borotea, a declarat marti ca CEZ analizeaza vanzarea unei participatii minoritare la parcul eolian din Romania, cel mai mare din Sud-Estul Europei. "Este prematur de spus cand va fi luata o decizie. In prezent, posibilitatea este analizata la nivel central, se investigheaza daca este interes", a spus Borotea, citat de Reuters si preluat de Mediafax.

Intentia grupului CEZ de a renunta la un pachet minoritar din proiectele sale eoliene a fost publicata intr-o prezentare pentru investitori realizata luna trecuta. Proiectele eoliene, care impreuna au o capacitate de 600 MW, sunt controlate prin intermediul a doua companii, Tomis Team, prin care este administrat parcul Fantanele de 347,5 MW, si Ovidiu Development, care administreaza parcul Cogealac de 252,2 MW. Ambele companii sunt controlate in proportie de 100% de CEZ.

CEZ este cel mai puternic investitor in domeniul energiei regenerabile din Romania. Proiectul Fantanele-Cogealac este compus din 240 de turbine eoliene, iar anul trecut, in primul an complet de functionare, a generat 1,25 TWh de energie, acoperind 2,5% din consumul intern al Romaniei. Veniturile obtinute de grupul ceh CEZ in Romania au crescut anul trecut cu 6%, de la 10,47 miliarde de coroane cehesti in 2012 la 11,1 miliarde de coroane (427,3 milioane de euro), in timp ce profitul operational a scazut cu 20%. Profitul inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) a scazut de la 5,1 miliarde de coroane in 2012 la 4,1 miliarde de coroane (158 milioane de euro) anul trecut.

Grupul CEZ intentioneaza pe de alta parte sa pastreze operatiunile din Bulgaria, in pofida dificultatilor cu care se confrunta. CEZ risca sa piarda licenta de operare in Bulgaria, iar compania sa de distributie opereaza in pierdere usoara si are probleme cu fluxul de capital, din cauza ca operatorul de stat NEK nu ramburseaza CEZ si altor distribuitori sumele datorate pentru subventiile energiei regenerabile.
CEZ a anuntat luna trecuta ca NEK datoreaza diviziilor companiei 35,4 milioane de leva (24,9 milioane de dolari), suma care include si dobanzile. Din acest motiv, CEZ a avut probleme cu plata salariilor angajatiilor si a datoriilor.

Grupul ceh doreste negocierea unui acord in Bulgaria si nu este interesat sa recurga la arbitraj international, a spus Pleskac. Operatiunile internationale ale CEZ au o contributie de numai 15% la veniturile operationale ale grupului, cea mai mare parte a acestora fiind obtinute pe piata din Cehia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri