Piata cimentului din Romania este disputata de trei giganti in domeniu, Holcim, Lafarge si Capatcement, fiecare avand cate o treime din “felia” de 600-700 de milioane de euro a pietei de profil.

O fuziune dintre Holcim (Elvetia) si Lafarge (Franta) ar starni si mai mult interesul din partea autoritatilor locale de reglementare, industria cimentului fiind una dintre cele mai problematice din punct de vedere al concurentei.

“Fuziunea dintre Holcim si Lafarge trebuie mai intai sa primesca aprobarea Comisiei Europene, iar noi (Consiliul Concurentei – n.red) vom colabora cu ei. Ne preocupa situatia. Momentan nu am primit nicio informare si nici nu a existat vreo comunicare oficiala. Vom colabora cu Comisia Europeana pe acest subiect. Asteptam sa vedem planul de disponibilizari”, a declarat pentru wall-street.roBogdan Chiritoiu (foto), presedintele Consiliului Concurentei.

El a mai precizat ca piata cimentului este una dintre cele mai problematice ramuri ale industriei de profil.
“Nu suntem multimiti de piata cimentului. Identificam piata de profil ca una dintre cele mai preocupante. Piata cimentului ridica semne de intrebare concurentiale. Este un sistem de alerta care ridica atentia. Piata cimentului alaturi de firmele de constructii sunt printre cele mai concurentiale pe acest segment”, a completat Bogdan Chiritoiu.

Presedintele Consiliului Concurentei a mai aratat ca o decizie privind fuziunea dintre gigantii Holcim si Lafarge ar putea dura luni de zile.

Holcim si Lafarge, ambele cu operatiuni in Romania, au convenit o fuziune prin schimb de actiuni, care va crea cel mai mare producator de ciment din lume si va presupune vanzarea de active, mai ales in Europa, pentru a obtine aprobarile autoritatilor de reglementare.

Directorul general al producatorului francez de ciment Lafarge, Bruno Lafont, va conduce compania rezultata in urma fuziunii, au anuntat, luni, Holcim si Lafarge, potrivit Bloomberg.

Holcim si Lafarge au avut impreuna afaceri cumulate de peste 400 de milioane de euro in 2012, in conditiile in care piata totala se ridica la 600-700 de milioane de euro. Pe piata locala de ciment mai activeaza si Carpatcement Holding, companie detinuta de catre nemtii de la Heidelberg Cement.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri