Romania ar putea pierde peste 30.000 de locuri de munca, iar bugetul statului ar putea suferi pierderi de aproximativ 170 de milioane de euro anual, daca Parlamentul adopta o initiativa de modificare a Codului Muncii aflata in prezent in atentia Senatului Romaniei. Initiativa vizeaza regimul muncii temporare derulate prin agenti specializati, o activitate care in 2013 a angrenat numai in cadrul membrilor ARAMT peste 52.000 de romani, echivalentul a peste 20.000 de locuri de munca cu norma intreaga.

Avertismentul apartine Asociatiei Romane a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT) organizatie care reuneste cele mai importante 13 companii din domeniu si reprezinta circa 70% din piata de forta de munca temporara. ARAMT a trimis o scrisoare deschisa principalilor decidenti din Guvern si Parlament, solicitand analiza si interventia asupra initiativei de modificare a Codului Muncii, pentru a evita efecte economice grave.

„Modificarile propuse vor afecta semnificativ mediul socio-economic, impunerea de noi restrictii determinand diminuarea rolului muncii temporare,disponibilizarea in masa a salariatilor temporari, cresterea ratei de evaziune fiscala provenita din munca la negru, pierderi importante la bugetul de stat,cresterea somajului si scaderea ratei de angajare la nivel national, in special in randul tinerilor”, declara Sorina Donisa, presedinte ARAMT.

Trei sferturi dintre companii nu ar apela la angajati permanenti daca nu ar avea acces la munca temporara

Asociatia a prezentat Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala a Senatului Romaniei o serie de analize si argumente privitoare la rolul si ponderea muncii temporare in economia romaneasca si europeana. Potrivit statisticilor europene (studiul Ciett & Boston Consultin Group 2011 Adapting to Change), 74% dintre companii nu ar apela la angajati permanenti daca nu ar avea acces la munca temporara, ceea ce inseamna ca doua treimi din locurile de munca ocupate in prezent de angajati temporari, adica circa 30.000 de posturi, ar inceta sa existe daca agentii de munca temporara nu-si vor mai putea derula activitatile.

Pe de alta parte, conform studiului realizat prin Ipsos Research in cadrul ARAMT, peste 20% dintre angajatii temporari din Romania sunt studenti care se folosesc de aceste oportunitati pentru a explora diverse cariere sau pentru a obtine experienta in munca, iar accesul acestora la piata fortei de munca ar fi restrictionat daca initiativa este adoptata.

Costurile sociale, conform ARAMT, sunt dublate de costuri bugetare. Anual, bugetul de stat ar putea pierde circa 105 de milioane euro rezultati din diminuarea drastica a taxelor si impozitelor platite de agentii de munca temporara (inclusiv TVA). Statul ar mai avea de plata alte 36 de milioane de euro anual pentru protectia sociala a persoanelor anterior angajate la agenti de munca temporara, care isi vor pierde locul de munca.

O alta consecinta a absentei unor solutii flexibile de angajare ar fi cresterea muncii la negru si evaziunea fiscala asociata acesteia, care ar genera o pierdere suplimentara financiara anuala de aproximativ 26 de milioane de euro, potrivit studiilor ARAMT.

ARAMT semnaleaza faptul ca initiativa legislativa de modificare a Codului Muncii nu are la baza un studiu de impact, ceea ce contravine legislatiei romane si comunitare in vigoare.

Initiativa prevede transformarea contractului de munca temporara intr-un contract pe perioada nedeterminata si instituie obligatia agentului de munca temporara de a remunera lucratorii temporari cu 75% din salariul minim brut la nivel national timp de 3 luni in perioada in care acestia nu deruleaza nici o activitate.

„Ne dorim cu totii un model economic durabil, care sa ofere cat mai multor persoane oportunitatea de a participa la piata muncii, pentru a evita somajul structural, deprofesionalizarea care rezulta din dezocuparea pe perioade lungi si pentru a asigura, atat angajatilor, cat si companiilor, acea flexibilitate de care au nevoie intr-o economie nesigura. (...) In acest context, atragem atentia asupra masurilor contrarii acestor deziderate si rugam decidentii sa cantareasca atent si obiectiv argumentele economice reale inainte de a lua decizii ce pot afecta grav intreaga economic”, a precizat Sorina Donisa.

Asociatia Romana a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT) este o organizatie non-profit, infiintata in luna iunie 2010. Fondata de cei mai mari jucatori de pe piata serviciilor de resurse umane, ARAMT isi propune flexibilizarea conditiilor de acces pe piata muncii si crearea de noi locuri de munca.

Intre membri ARAMT se numara companiile Adecco Romania, Gi Group, ManpowerGroup Romania, APT, Lugera, Agentia Professional, Trenkwalder.

Sursa foto: Reduceri de personal, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri