Piata cimentului, estimata la o valoare de 600-700 de milioane de euro, ceea ce reprezinta aproximativ 20% din totalul pietei de materiale de constructii din Romania, evaluata la 3,2 miliarde de euro, reprezinta un segment problematic al pietei de constructii, fiind dominata de trei giganti, ambii cu afaceri care insumeaza doua treimi din totalul industriei cimentului din Romania.

Holcim, Lafarge si Carpatcement, cei mai mari producatori de pe plan local isi disputa de ani de zile suprematia pe piata cimentului, o industrie care nu a fost ocolita de criza si care, in ritm cu piata constructiilor a cunoscut un regres puternic.

Situatia dificila in piata constructiilor la nivel global a facut ca elvetienii de la Holcim si francezii de la Lafarge sa ajunga la decizia de a-si uni operatiunile, prin fuziunea operatiunilor celor doua grupuri, ceea ce ar crea cel mai mare producator de ciment din intreaga lume.

Inainte ca fuziunea dintre cei doi giganti sa poata fi realizata, Comisia Europeana va trebui sa stabileasca daca aceasta incalca sau nu in vreun fel termenii si conditiile activarii pe pietele europene si globale.

Ce impact ar putea avea fuziunea dintre Holcim si Lafarge in Romania?

Cei doi producatori de ciment, cu afaceri globale cumulate care se ridica la peste 30 de miliarde de euro, vor crea unul dintre cele mai puternice grupuri de pe piata producatorilor de ciment nu doar la nivel global ci si in Romania.

Conform datelor raportate la Ministerul de Finante, cele doua companii au incheiat anul 2012 cu afaceri cumulate de peste 400 de milioane de euro, in conditiile in care piata locala de profil s-a ridicat la circa 600-700 de milioane de euro.

Desi industria constructiilor nu traverseaza cea mai buna perioada a existentei sale, cei doi giganti au decis sa isi uneasca puterile la nivel global in incercarea de a castiga razboiul crizei. Vor reusi insa la nivel local?

Contactati de wall-street.ro reprezentantii din piata locala de constructii sunt destul de sceptici in ceea ce priveste o posibila fuziune in Romania a celor doi giganti.

“Consiliul Concurentei nu va lasa pe Holcim si Lafarge sa creeze un oligopol pe piata materialelor de constructii”, crede Claudiu Georgescu (foto), presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania. “Consiliul Concurentei nu ii va lasa sa fuzioneze. Vor avea o pozitie mai mult decat dominanta. Nu sunt sigur ca si la nivelul Comisiei Europene se va accepta acest lucru. Este un oligopol, nu doar in Romania ci la nivelul intregii lumi”, a declarat pentru wall-street.roClaudiu Georgescu (foto stanga), presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania (APMCR).

El este de parere ca la nivel mondial cele doua companii se vor intari companiile, insa la nivel national va fi o problema a Consiliului Concurentei .

"Holcim si Lafarge vor fi obligate sa vanda fabrici"

Reprezentantul AMPCR crede ca pentru a putea activa la nivel local cei doi giganti vor fi nevoiti sa vanda fabricile de productie a cimentului din tara.

“Vor fi obligati sa vanda fabrici, intrucat detin 66% din piata, de unde rezulta oligopol. Consiliul Concurentei nu ii va lasa, ii va obliga sa se imparta. Cel mai probabil cele doua companii vor scoate la vanzare unitati de productie din tara, iar pe lista posibililor cumparatori se vor gasi firme din Turcia sau din Rusia. Este o problema (fuziunea – n.red) care va dura de cel putin doi ani”, a completat Claudiu Georgescu.

Acest lucru a fost insa contrazis de catre oficialii celor doua companii care au precizat ca nicio fabrica nu va fi inchisa. Holcim si Lafarge, cei doi giganti ai industriei producatoare de ciment, nu intentioneaza sa inchida fabrici in cadrul procesului de fuziune, care presupune si renuntarea la active din unele tari pentru a obtine acordul autoritatilor de reglementare, iar o eventuala vanzare a unitatilor de productie ar avea un impact minim asupra locurilor de munca.

"Nicio fabrica nu va fi inchisa. Impactul asupra locurilor de munca va fi redus", a declarat, intr-o conferinta de presa, directorul general al companiei franceze Lafarge, Bruno Lafont, care va deveni si director general al noii companii LafargeHolcim.

Presedintele APMCR a mai aratat ca o fuziune dintre cei doi producatori nu va garanta o crestere a profitabilitatii, dar va asigura o reducere de costuri.

“Pe plan global isi vor reveni. In Romania ele au avut profituri si anul trecut, sucursalele romanesti nu au fost pe pierdere insa o revenire a lor la nivel local va depinde de situatia economica. Este clar ca rezultatul fuziunii va aduce o reducere de costuri – se unifica conducerile, birourile, retelele de distributie”, a aratat Georgescu.

Intrebat de wall-street.ro de posibilitatea ca concurentul Carpatcement sa achizitioneze o fabrica a celor doi producatori, Claudiu Georgescu a mai spus ca politica grupului din spatele Carpatcement a fost prudenta.

“Nu au fost niciodata cumparatori. Carpatcement a crescut organic. Tine de problemele firmei Heidelberg din Germania. O fabrica noua de ciment se ridica la circa 250 de milioane, insa una moderna si cu o capacitate mai mare, cum este cea a Holcim de la Campulung, poate ajunge sa coste si 300 de milioane de euro”, a conchis reprezentantul Asociaitiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania.

Fuziunea va crea un control mai bun al pietei

Fuziunea celor doi producatori de ciment va crea un control mai bun al pietei, crede, la randul sau, Liviu Stoleru (foto stanga), directorul general si presedinte al CA in cadrul Cemacon, unul dintre cei mai importanti producatori de blocuri ceramice din Romania.
“Fuziunea dintre Holcim si Lafarge va crea un control mai bun al pietei. Din doi producatori ramane unul singur care va avea o viziune mai buna asupra pietei. Sunt plusuri si minusuri. O astfel de fuziune va crea sinergii. Este un lucru bun in principiu, pe principiul «daca ne miscam impreuna putem obtine rezultate mai bune»”, a declarat pentru wall-street.ro – managerul Cemacon.

El apreciaza ca fuziunea dintre cei doi producatori va atrage atentia autoritatilor de reglementare.
“Vor exista discutii lungi cu Consiliul Concurentei. Personal nu cred ca vor inchide fabrici, ci impreuna pot face o politica comuna de strategie comerciala. Din perspectiva lor ca producatori fuziunea va fi un bine, rezultatul se va vedea din cat de bine vor controla ei piata. Un astfel de pas ajuta la implementarea mai buna a anumitor produse si setezi mai bine comunicare. Practic, la nivel local, va ramane un singur concurent”, a mai precizat Liviu Stoleru.

Intrebat de wall-street.ro cum vede evolutia celor doua companii pe piata intr-o posibila fuziune, seful Cemacon a precizat ca un astfel de demers le va ajuta sa isi revina din criza.

“Fuziunea este echivalenta cu o sinergie. Fiecare dintre ele are plusuri pe anumite competente. (...) Trecem prin ani foarte dificili. Este bine cand jucatori de talie mare spun ca se unesc pentru a face lucruri mai bune impreuna”, a conchis Stoleru.

Consiliul Concurentei: Piata cimentului este una problematica

Piata cimentului din Romania este disputata de trei giganti in domeniu, Holcim, Lafarge si Capatcement, fiecare avand cate o treime din “felia” de 600-700 de milioane de euro a pietei de profil.
O fuziune dintre Holcim (Elvetia) si Lafarge (Franta) ar starni si mai mult interesul din partea autoritatilor locale de reglementare, industria cimentului fiind una dintre cele mai problematice din punct de vedere al concurentei.

Sursa foto: AGERPRES“Fuziunea dintre Holcim si Lafarge trebuie mai intai sa primesca aprobarea Comisiei Europene, iar noi (Consiliul Concurentei – n.red) vom colabora cu ei. Ne preocupa situatia. Momentan nu am primit nicio informare si nici nu a existat vreo comunicare oficiala. Vom colabora cu Comisia Europeana pe acest subiect. Asteptam sa vedem planul de disponibilizari”, a declarat pentru wall-street.roBogdan Chiritoiu (foto AGERPRES), presedintele Consiliului Concurentei.

El a mai precizat ca piata cimentului este una dintre cele mai problematice ramuri ale industriei de profil.
“Nu suntem multimiti de piata cimentului. Identificam piata de profil ca una dintre cele mai preocupante. Piata cimentului ridica semne de intrebare concurentiale. Este un sistem de alerta care ridica atentia. Piata cimentului alaturi de firmele de constructii sunt printre cele mai concurentiale pe acest segment”, a completat Bogdan Chiritoiu.

Presedintele Consiliului Concurentei a mai aratat ca o decizie privind fuziunea dintre gigantii Holcim si Lafarge ar putea dura luni de zile.

Holcim si Lafarge, ambele cu operatiuni in Romania, au convenit o fuziune prin schimb de actiuni, care va crea cel mai mare producator de ciment din lume si va presupune vanzarea de active, mai ales in Europa, pentru a obtine aprobarile autoritatilor de reglementare.

In urma fuziunii dintre cei doi giganti, Bruno Lafont, directorul general al producatorului francez de ciment Lafarge, va conduce compania au anuntat, luni, Holcim si Lafarge.

Wolfgang Reitzle, care urma sa preia in acest an conducerea Holcim din Elvetia va prelua postul de presedinte al board-ului noii companii, care se va numi LafargeHolcim. Acordul de fuziune a fost aprobat atat de conducerea Lafarge, cat si de cea a Holcim.

Tranzactia structurata pentru a include exclusiv actiuni, va conduce la sinergii de peste 1,4 miliarde de euro si va fi finalizata probabil in prima jumatate din 2015, au informat cele doua companii. Lafarge si Holcim vor vinde active, mai ales in Europa, pentru a obtine avizele autoritatilor de reglementare.

Ambele companii au capacitati de productie importante si care se suprapun in tari precum Franta, Germania, Spania, Cehia, Romania si Serbia, iar companiile vor putea combina anumite operatiuni, dupa ce recesiunea globala a erodat cererea pentru materiale de constructii si a condus la oprirea activitatii unor fabrici sau la functionarea acestora in pierdere.

Sursa foto: captura lafarge.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri