Gruia Stoica, omul de afaceri care a castigat licitatia pentru privatizarea CFR Marfa dar care in prezent este arestat pentru fapte de coruptie, a cerut sa fie judecat in libertate, invocand faptul ca este postul Pastelui si afirmand ca "este ireal ce se intampla".

"Sunt un om de familie, (..) tot ceea ce am construit a fost pentru ceilalti oameni. Tot efortul pe care l-am facut in viata s-a redus la 10 minute de inregistrate ambientala. (...) Este ireal ce se intampla", a spus Stoica, citat deMediafax

, in fata judecatorilor CAB.

Omul de afaceri care controleaza Grup Feroviar Roman (GFR) a precizat ca discutia pe care a purtat-o cu avocatul Doru Bostina a fost una "ipotetica" si a catalogat drept "utopie" faptul ca i-ar fi dat acestuia trei milioane de euro pentru a afla pretul pe care il va cere CFR Marfa la o licitatie organizata de Complexul Energetic Oltenia.

Tot la procesul in care s-a discutat prelungirea perioadei de arestare a lui Stoica, avocatul acestuia, Viorel Ros, a tinut sa sublinieze ca "un inginer nu poate sa fie inchis, iar un avocat sa fie liber".

"Nu cer arestarea domnului Bostina, ci acelasi tratament pentru Gruia Stoica. E mai periculos domnul Gruia Stoica, care a renuntat la toate functiile pe care le detinea, decat domnul Doru Bostina? Cu siguranta ca nu", a spus avocatul, in fata instantei.

Aparatorul lui Gruia Stoica a adaugat ca Stoica si-a dat demisiile din toate functiile de conducere pe care le detinea, motiv pentru care nu mai este un pericol public. Curtea de Apel Bucuresti urmeaza sa decida daca Gruia Stoica va fi cercetat in continuare in stare de arest sau in libertate.

Gruia Stoica si Doru Bostina au fost trimisi in judecata la jumatatea lunii februarie, omul de afaceri fiind acuzat ca i-ar fi dat avocatului trei milioane de euro pentru a afla pretul cerut de CFR Marfa la o licitatie pentru transportarea carbunelui organizata de Complexul Energetic Oltenia, la care participa si GFR.

Stoica a fost deferit justitiei, pentru cumparare de influenta, in stare de arest preventiv, iar Bostina, cu interdictie de a parasi tara.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in luna mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia S.A (CEO) Targu Jiu a lansat public procedura de licitatie ce avea ca scop incheierea acordului cadru si a contractelor subsecvente avand ca obiect "Servicii de transport feroviar de carbune" pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Isalnita si sucursala Electrocentrale Turceni.

Conform fisei de date a achizitiei, valoarea estimata a contractului era de 473.068.410 lei, fara TVA, din care 195.079.200 de lei pentru SE Turceni, 105.414.600 de lei pentru SE Craiova II si 172.574.610 lei pentru S.E. Isalnita. Durata contractuala era de 36 de luni, incepand cu 1 februarie 2014, iar criteriile de atribuire a contractului erau "cel mai mic pret" sau "oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic".

Im 17 ianuarie 2014, SC CEO SA a transmis invitatii de participare la procedura de licitatie, organizata conform normelor interne ale autoritatii contractante, catre SNTFM "CFR Marfa", SC Grup Feroviar Roman SA Bucuresti (GFR) si alte trei societati comerciale. Termenul de depunere a ofertelor de catre societatile comerciale care doreau sa ia parte la procedura de licitatie era 29 ianuarie 2014.

"CFR Marfa si-a manifestat intentia de a participa la procedura de achizitie a serviciilor de transport feroviar de carbune pentru cele trei sucursale apartinand SC CEO SA si prin urmare a cerut sa i se elibereze documentatia de atribuire (fise de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru)", au precizat procurorii in actul de sesizare a instantei.

Anchetatorii au stabilit ca, la data de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, "persoana ce controleaza SC GFR SA, membra a grupului Grampet", i-a promis avocatului Doru Bostina ca-i va da trei milioane de euro, pentru "a-si exercita influenta pe care a lasat sa se creada ca are o asupra directorului general al CFR Marfa (functionar public), pentru a-l determina sa isi incalce atributiile de serviciu si sa-i comunice pretul oferit de societatea pe care o conduce, la licitatia din 29 ianuarie 2014, asadar sa divulge date confidentiale".

"Acest demers avea ca scop adjudecarea, de catre Stoica Gruia, a contractului ce facea obiectul licitatiei, respectiv transport carbune de la nivelul SC CEO SA. In acest context, inculpatul Bostina Doru-Catalin i-a promis inculpatului Stoica Gruia ca va inlesni, in schimbul sumei de trei milioane euro, aflarea ofertei de pret si va folosi, pentru realizarea traficului de influenta, un intermediar care poate exercita influenta directa asupra functionarului public, directorul general al CFR Marfa", au precizat procurorii in rechizitoriu.

Din 23 ianuarie si pana in ziua licitatiei, respectiv 29 ianuarie, Doru Bostina l-a tinut la curent pe inculpatul Stoica Gruia cu stadiul demersurilor sale de intermediere a traficarii influentei, in scopul adjudecarii contractului la licitatia avand ca obiect contractul de transport carbune, au mai aratat procurorii.

Citeste si:

    "Interventia autoritatilor judiciare in data de 29 ianuarie 2014 a pus capat demersurilor infractionale si a «stopat» o licitatie afectata de activitatea infractionala a celor doi inculpati, care nu mai putea fi derulata, deoarece era incompatibila conditiilor de concurenta reala, loiala si care ar fi putut determina prejudicierea unei unitati de stat cu suma de 473.068.410 lei, fara TVA", au mai scris procurorii in rechizitoriu.

    Directorul general al CFR Marfa, Dragos-Alexandru Draghici, nu a putut fi audiat in acest dosar, in contextul in care a suferit un atac cerebral, a fost operat de urgenta la Spitalul Elias, iar in 2 februarie a incetat din viata.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Companii »


    Setari Cookie-uri