LafargeHolcim, grupul care are va rezulta din fuziunea producatorilor de ciment Lafarge (Franta) si Holcim (Elvetia), ar trebui sa vanda o mare parte din active in mai multe tari pentru a se alinia legilor concurentei, intre care si 43% din productia din Romania, potrivit estimarilor Deutsche Bank, citate de WSJ si date publicitatii de agentia Mediafax.

Producatorii de ciment Lafarge (Franta) si Holcim (Elvetia) au anuntat luni ca vor fuziona, creand cel mai mare conglomerat din lume in domeniul materialelor de constructie, cu afaceri anuale de 43 miliarde de dolari, o capitalizare de piata estimata la 50 miliarde de dolari si operatiuni in intreaga lume, de la Germania si Franta la Brazilia si India.

Companiile estimeaza ca vor fi nevoite sa vanda active care genereaza venituri anuale de aproximativ 5 miliarde euro, pentru a se alinia legilor anti-monopol si a obtine astfel avizul autoritatilor pentru tranzactie. Aproximativ doua treimi din vanzarile de active planificate vizeaza operatiuni din Europa, au precizat cele doua companii.

Holcim si Lafarge s-au aratat increzatoare ca vor putea aplana orice conflict cu autoritatile pentru concurenta.
Fuziunea trebuie aprobata de adunarea extraodrinara a actionarilor Holcim, de Comisia Europeana si de autoritatile pentru concurenta din statele unde noul grup are operatiuni.

"Vom incepe imediat discutiile cu Comisia Europeana si alte autoritati de reglementare", a declarat directorul general al Lafarge, Bruno Lafont, care va fi CEO-ul noii companii.

Operatiunile LafargeHolcim ar avea o cota de piata de peste 50% in opt tari

Analistii Deutsche Bank, cea mai mare banca germana, constata intr-un raport citat de Wall Street Journal (WSJ) ca operatiunile LafargeHolcim ar avea o cota de piata de peste 50% in opt tari. De asemenea, in alte 12 state, grupul ar inregistra cote de piata ridicate.

Astfel, fuziunea ar impune vanzarea unor unitati de productie din Franta, Canada, Ecuador, Serbia, Romania, Ungaria, Maroc si Filipine, pentru a aduce cotele de piata ale LafargeHolcim din aceste tari sub pragul de 40%, nivel care ar putea fi considerat satisfacator de catre autoritati, potrivit Deutsche Bank.

In Romania, noul grup ar fi nevoit sa vanda 43% din capacitatea de productie pentru a obtine avizul autoritatilor, potrivit estimarilor Deutsche Bank.

Holcim Romania detine doua fabrici de ciment, in Campulung si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, 13 statii ecologice de betoane, trei statii de agregate, doua statii de lianti speciali si un terminal de ciment in Bucuresti. Compania are aproximativ 950 de angajati.
Lafarge are operatiuni in Romania pe segmentul cimentului, cu ponderea cea mai mare in vanzari, dar si al betoanelor si agregatelor, si isi deruleaza activitatea in aproximativ 40 de site-uri industriale.
Alaturi de Lafarge si Holcim, un alt jucator important pe piata cimentului din Romania este Carpatcement Holding, parte a grupului german HeidelbergCement, al doilea jucator la nivel global dupa fuziunea concurentilor din Franta si Elvetia.
Productia de ciment din Romania se ridica la aproximativ 7 milioane tone pe an, mult sub nivelul atins in perioada de boom economic, cand nivelul depasea 10 milioane de tone.
Tranzactia dintre Holcim si Lafarge va genera aparitia unui super-jucator pe piata, care va acoperi aproximativ doua treimi din rulajul industriei de profil.
Cumulat, cele doua grupuri au inregistrat in 2012 vanzari de peste 440 milioane euro in Romania.
Astfel, Lafarge a consemnat un rulaj de 1,018 miliarde lei (228,7 milioane euro), excluzand tranzactiile intre companii, iar Holcim Romania a raportat o cifra de afaceri de 948,7 milioane lei (213,2 milioane euro), potrivit datelor comunicate la Ministerul de Finante.
Contactati de agentia Mediafax, reprezentantii Lafarge au refuzat sa dea detalii privind activele care vor fi vandute in urma fuziunii. Reprezentantii Holcim au precizat ca este prea devreme pentru a oferi informatii privind activele care vor fi scoase la vanzare in fiecare tara unde afacerile celor doi producatori de ciment se suprapun.
In Ungaria, Lafarge si Holcim ar trebui sa vanda 36% din productie pentru a se alinia legii, in Serbia 48%, iar in Franta 26%, potrivit estimarilor Deutsche Bank.
Productia de ciment este o afacere puternic localizata, avand in vedere costurile mari presupuse de transportul acestei materii prime. Cel mai mare producator de ciment din lume dupa capacitate este China National Building Materials Corp., care domina piata chineza, dar are o cota de numai 6,5% din productia globala, potrivit datelor International Cement Review, citate de Wall Street Journal.
Analistii considera ca vanzarile de active vor contribui la consolidarea industriei cimentului, oferind rivalilor noului grup o oportunitate de a-si extinde semnificativ afacerile.
Noua companie va avea sediul in Elvetia, locatie atractiva datorita taxelor scazute, si va fi listata la bursa in Elvetia si Franta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri