Liberalizarea pietei de energie si gaze este prea rapida. Liberalizarea este buna pe termen lung, dar pentru Romania este prea rapida. Consumatorii mor. Liberalizarea ar trebui stopata sau cel putin amanata, a declarat directorul general al companiei E.ON, Frank Hajdinjak.

Dupa mai multi ani in care tarifele reglementate la gaze naturale au fost tinute la un nivel scazut de perioadele electorale succesive, odata cu liberalizarea pietei de energie (electrcitate si gaze naturale) de la 1 iulie, in forma convenita cu institutiile financiare internationale, tariful gazelor din productia interna va creste considerabil, fapt care ii va obliga pe consumatorii industriali de tip IMM sa iasa din piata ori sa majoreze preturile, ceea ce ii va face necompetitivi.

Potrivit calendarului de liberalizare a pietei industriale a gazelor agreat de Guvern cu FMI, liberalizarea totala pentru industrie era prevazuta pentru 31 decembrie 2014, insa, la ultima vizita a delegatiei FMI, autoritatile si-au asumat liberalizarea accelerata a pietei, cu sase luni mai devreme.

"Procesul de liberalizare este mult prea rapid si ar trebui amanat pentru a proteja industria. La 1 aprilie pretul se situa la aproximativ 280 de dolari pe 1.000 mc pentru gazul din productia interna, insa odata cu startul liberalizarii acesta va urca la aproximativ 340 de dolari pe 1.000 mc. Daca tinem cont ca la finalul anului 2012, pretul era 130 dolari pe 1.000 mc, aceasta majorare ar insemna practic o triplare a pretului gazelor.", a declarat (foto).

Liberalizarea ar avea efecte catastrofale pentru industrie

Cifra de afaceri consolidata a grupului de companii E.ON in Romania s-a situat in anul 2013 la 4,65 miliarde lei (cca. 1,05 miliarde de euro), in scadere fata de anul 2012. In acelasi timp, volumele de gaze naturale si electricitate comercializate anul trecut au fost de 29,4 TWh, cu 13% sub nivelul consemnat in anul anterior. Frank Hajdinjak afirma ca aceasta scadere nu reprezinta insa o consecinta a competitiei, vine in principal din cauza scaderii cererii industriale.

Previziunile pentru acest an privind cifra de afaceri sunt de crestere, in conditiile continuarii procesului de liberalizare a pietei. Se estimeaza ca volumele comercializate se vor mentine la nivelul din anul anterior, atat la gaze cat si la electricitate.

"Comparativ cu 2012, am pierdut pe partea de distributie de gaze din productia interna mai mult de 15%. Este o evolutie dramatica si infricosatoare, daca privesti lucrurile pe termen mediu si lung, pe un segment necompetitiv si foarte reglementat, iar situatia continua si in 2014, cand am pierdut peste 10% comparativ cu aceeasi perioada din 2013. Pierdem din baza de clienti. Am avut mai mult de 2.000 de insolvente in 2013, printre clienti.", a precizat Frank Hajdinjak.

El a adaugat ca nu are o problema ca statul sa protejeze marii consumatori de efectele liberalizarii preturilor la energie si gaze, dar IMM-urile vor fi afectate semnificativ. Recent, un studiu intocmit de compania de consultanta Deloitte, la solicitarea CONPIROM, arata ca liberalizarea pretului gazelor naturale din productia interna ar putea avea efecte catastrofale pentru industria romaneasca.

Aproximativ 200.000 de intreprinderi mici si mijlocii vor fi lovite direct de cresterea pretului la gaze din productia interna.

Calculele arata ca pretul gazelor din productia interna va creste cu 143% in urmatorii doi ani, fapt care ii va obliga pe consumatorii industriali sa majoreze preturile cu 72%, ceea ce ii va face necompetitivi. Totodata, Romania risca sa piarda 6,3 miliarde de euro si peste 500.000 de locuri de munca odata cu liberalizarea pietei gazelor.

"Nu vorbim numai de companiile mari din industrie, pe care Guvernul s-a angajat sa le protejeze, ci de cele aproximativ 200.000 de companii mici si mijlocii (IMM) care vor fi lovite direct de cresterea pretului la gaze la inceputul lunii iulie, odata cu liberalizarea.", a mai spus Frank Hajdinjak.

El a aratat ca, de obicei, intr-o situatie de duopol, cum este cazul pietei din Romania, sau oligopol preturile cresc vertiginos odata cu liberalizarea, astfel incat pretul gazelor naturale extrase domestic este posibil sa ajunga la nivelul celor de import.

De asemenea, "componente importante ale pietei de gaze naturale nu sunt inca definite asa cum este cazul pietei de electricitate. Daca liberalizezi complet piata, acest lucru ar putea sa genereze un haos total. Nu este inca momentul pentru o liberalizare a pietei gazelor. Ar fi mult mai bine daca ar fi amanata. Stiu ca exista acorduri internationale in joc, dar pot fi renegociate. Vedem zilnic clientii care ies din piata pentru ca pretul gazelor nu este sustenabil.", a concluzionat seful E.ON.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri