Peste 20% din populatia activa a Romaniei este angajata in 8.011 companii profitabile, cu o cifra de afaceri ce reprezinta 60% din PIB-ul datoriei. Reprezentate predominant de multinatiionale, ele sunt practic motorul economiei romanesti, a spus Andrei Cionca (foto), fondator, Casa de Insolventa Transilvania.

Cifra de afaceri totala a companiilor profitabile a fost 78,13 miliarde de euro in 2012, in timp ce activele totale au insumat 89,81 miliarde de euro, mult peste volumul datoriilor - 29,28 miliarde de euro. Dar, in acelasi timp, peste 3.184 de companii genereaza pierderi de la an la an – sunt intr-o stare de insolventa inevitabila.

Declaratiile au fost facute in cadrul Coface Country Risk Conference 2014.

"Datoriile totale ale companiilor in stare de insolventa nedeclarata, aproape 30 miliarde euro, se vor reflecta ca pierderi in rezultatul celorlalte companii. Aceasta suma este mai mare decat totalul creditelor bancare acordate companiilor de catre bancile din Romania.", a precizat Andrei Cionca. In cazul acestora, cifra de afaceri totala este insa de numai 9,50 miliarde de euro, iar activele totale de 21,05 miliarde de euro, fata de datorii in total de 29,79 miliarde de euro.

Exista si un alt segment de companii, care nu sunt sanatoase, dar nici nu sunt (inca) intr-o stare iminenta de insolventa - 8.637 de entitati. "In cadrul acestei categorii eterogene, problemele sunt diferite, insa predomina acele companii cu grad de indatorare intre 70% si 100%, iar rezultatul intre -5% si +5%.", a afirmat, de asemenea, Andrei Cionca.

In opinia sa, cresterea anuala a totalului este rezultatul dezvoltarii companiilor mici sanatoase, care devin astfel companii cu impact, ca urmare a iesirii din piata a unor companii bolnave. In acelasi timp, ponderea companiilor sanatoase scade in defavoarea companiilor aflate in dificultate. Ritmul de intrare in insolventa este egal cu ritmul de imbolnavire.

Totodata, o pondere de 90% dintre societatile care au generat profit in 2012, au o profitabilitate redusa intre 0% si 25%, iar 56% au marje de profit sub 5%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri