Planurile elvetienilor de la Holcim de a fuziona cu francezii de la Lafarge, si de a forma astfel cel mai mare producator de ciment din lume vor fi supuse unei analize extinse, care s-ar putea intinde pe mai multe luni, relateaza Mediafax, care citeaza Reuters.

Lafarge si Holcim au anuntat luni ca vor fuziona, creand cel mai mare conglomerat din lume in domeniul materialelor de constructie, cu afaceri anuale de 43 miliarde de dolari si operatiuni in intreaga lume, de la Germania si Franta la Brazilia si India.

Companiile au confirmat vineri ca se afla in negocieri avansate in vederea unei posibile fuziuni, dupa ce informatia a fost prezentata in presa internationala pe surse.

Amploarea fuziunii necesita o analiza indelungata inainte de a primi aprobarea Comisiei, a declarat Almunia, prezent la o conferinta organizata la Atena de Autoritatea pentru Concurenta din Grecia.

"Cele doua companii ne-au notificat despre intentia (de a fuziona, n.r.), dar cu foarte putine informatii inainte ca operatiunea sa fie cunoscuta presei. Acum vom primi informatii mai detaliate, pentru ca fuziunea trebuie analizata la nivel nostru (european, n.r.). Avand in vedere marimea celor doua companii si ca sunt principalii jucatori de pe piata europeana, este in mod clar o analiza de faza a doua", a spus Almunia, referindu-se la o analiza a Comisiei care ar putea dura mai multe luni.

O analiza preliminara a Comisiei are loc in 25 de zile lucratoare.

Executivul UE deschide de obicei o analiza de faza a doua, de pana la patru luni, daca are ingrijorari serioase ca o tranzactie ar putea afecta consumatorii si rivalii.

Fuziunea dintre Holcim si Lafarge are nevoie de aviz in privinta concurentei in 15 dintre statele membre.
Holcim si Lafarge au prezente importante si pe piata cimentului din Romania. Alaturi de Lafarge si Holcim, un alt jucator important pe aceasta piata este Carpatcement Holding, parte a grupului german HeidelbergCement, al doilea jucator la nivel global dupa fuziunea concurentilor din Franta si Elvetia.

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat, marti, ca stirea privind fuziunea dintre Lafarge si Holcim l-a ingrijorat, intrucat piata de ciment este una cu o concurenta redusa, iar disparitia unui jucator dintre cei trei activi in Romania nu este o situatie confortabila.

El a mentionat ca acest caz va fi gestionat de Comisia Europeana si ca cel mai probabil firmele vor vinde active din Romania asa cum au precizat companiile dupa anuntarea fuziunii.

Holcim Romania detine doua fabrici de ciment, in Campulung si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, 13 statii ecologice de betoane, trei statii de agregate, doua statii de lianti speciali si un terminal de ciment in Bucuresti. Compania are aproximativ 950 de angajati.

Lafarge are operatiuni in Romania pe segmentul cimentului, cu ponderea cea mai mare in vanzari, dar si al betoanelor si agregatelor, si isi deruleaza activitatea in aproximativ 40 de site-uri industriale. Compania detine doua fabrici de ciment, la Medgidia si Hoghiz, si o statie de macinare la Targu Jiu.

Alaturi de Lafarge si Holcim, un alt jucator important pe piata cimentului din Romania este Carpatcement Holding, parte a grupului german HeidelbergCement.

Potrivit estimarilor bancii germane Deutsche Bank, citate de cotidianul Wall Street Journal, grupul LafargeHolcim, care va rezulta din fuziunea producatorilor de ciment Lafarge si Holcim, ar trebui sa vanda o mare parte din active in mai multe tari pentru a se alinia legilor concurentei, intre care si 43% din productia din Romania.
Productia locala de ciment se ridica la aproximativ 7 milioane de tone pe an, mult sub nivelul atins in perioada de boom economic, cand nivelul depasea 10 milioane de tone.

Tranzactia dintre Holcim si Lafarge ar genera aparitia unui super-jucator pe piata, care va acoperi aproximativ doua treimi din rulajul industriei de profil.

Cumulat, cele doua grupuri au inregistrat in 2012 vanzari de peste 440 milioane euro in Romania. Astfel, Lafarge a consemnat un rulaj de 1,018 miliarde lei (228,7 milioane euro), excluzand tranzactiile intre companii, iar Holcim Romania a raportat o cifra de afaceri de 948,7 milioane lei (213,2 milioane euro), potrivit datelor comunicate la Ministerul de Finante.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri