Piata de caramida din Romania, estimata la o valoare de circa 60 de milioane de euro, a inregistrat o usoara revenire in cursul anului trecut, dupa mai multi ani de pierdere, conform datelor Wienerberger Romania, filiala locala a unuia dintre cei mai importanti producatori de profil la nivel european.

“Dupa mai multi ani de scadere am observat o stabilizare a pietei de zidarie. La nivelul anului trecut am constatat o usoara crestere a fata de anul precedent si speram ca aceasta stabilizare sa o regasim si in 2014”, a declarat Corneliu Fecioru (foto), directorul general si membru al CA Wienerberger Romania.

Potrivit acestuia trendul este unul favorabil in piata, iar 2014 ar putea aduce rezultate si mai bune decat anul trecut.

“Vedem doua directii in acest an, ceea ce ne confera un usor optimism (...) Vorbim despre o incredere mai mare a consumatorului, practic o crestere a optimismului si a consumului, cat si o accesibilitate mai buna la finantare. Costul creditului a scazut in 2014 fata de anul trecut”, a subliniat Corneliu Fecioru.

In ceea ce priveste consumul de zidarie, reprezentantul Wienerberger a aratat ca pe perioada crizei fabricile au lucrat la o capacitate mai scazuta, la circa 2/3 din capacitatea totala instalata.

“Consumul de zidarie este la 60-65% din capacitatea instalata. Vor mai trece cativa ani pana ne vom putea apropia din nou de 80-85-90%, atat cat era in anii de boom. Este o piata supracapacitata”, a punctat Corneliu Fecioru, directorul general Wienerberger.

Reprezentantul Wienerberger nu a oferit informatii legate de evolutia financiara din cursul anului trecut, insa datele oficiale raportate la Ministerul de Finante indicau un rulaj de circa 28 de milioane de euro la nivelul anului 2012.

Proiectul noii fabrici de 20 mil. euro, in stand-by

Intrebat de wall-street.ro in ce stadiu sunt discutiile privind demararea constructiei unei noi fabrici in regiunea Moldovei, proiect anuntat in urma cu trei ani de zile, Corneliu Fecioru a declarat ca negocierile sunt in stand-by.

“Nu avem in acest moment nicio noutate legata de proiectul din judetul Iasi”, a raspuns reprezentantul Wienerberger.

La finele anului trecut, intr-un interviu acordat wall-street.ro, Corneliu Fecioru preciza ca in 2014 ar putea decide inceperea constructiei fabricii din judetul Iasi, o investitie care se ridica la 20 de milioane de euro, conditia fiind ca piata sa cunoasca un trend favorabil, dupa mai multi ani de scadere.

Proiectul anuntat inca de la inceputul anului 2012 a fost pus “pe hold” de catre reprezentantii companiei austriece, in lipsa unui climat economic care nu a favorizat constructia de locuinte noi, ba mai mult, care a culminat cu o scadere a numarului de locuinte nou construite in Romania.

Primii pasi pentru demararea proiectului s-au facut inca din 2011, prin inchirierea a 41 de hectare de teren in satul Razboieni din judetul Iasi, in urma unei licitatii publice la care au participat trei jucatori. Conditiile de piata, insa, i-au fortat pe reprezentantii Wienerberger sa amane cu inca un an demararea lucrarilor de constructii in viitoarea facilitate de productie.

De la intrarea pe piata locala, in 1998, si pana in prezent compania a investit peste 75 milioane euro pentru a construi o retea de trei fabrici si o echipa de peste 200 de angajati.

Compania detine in acest moment trei fabrici la nivel local, acestea fiind cele mai moderne unitati de acest tip.

Unitatile de productie detinute de companie in acest moment sunt localizate in Gura Ocnitei – Dambovita, Sibiu si Tritenii de Jos - Cluj.

Principalii concurenti ai Wienerberger – Sisteme de Caramizi pe piata locala sunt Ceramica Iasi, Siceram Cemacon Zalau dar si Soceram.

Grupul austriac Wienerberger mai opereaza in Romania si prin alte companii printre care Tondach (prod. tigla metalica), Semmelrock Stein+ (prod. pavele si borduri), dar si Pipelife (prod. sisteme de conducte).
Corneliu Fecioru a preluat functia de de administrator in cadrul Wienerberger Romania la inceputul anului trecut. El are o experienta de pste 15 ani in pozitii de conducere, 11 fiind petrecuti in piata de constructii.

Anterior functiei detinute in cadrul filialei locale a Wienerberger, Fecioru a lucrat pentru Lafarge Romania, Gebruder Weiss dar si Ceramica Iasi.

Sursa foto: Patrick Vrabie | WALL-STREET.RO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri