Guvernul vrea sa transfere o mina de lignit de la Complexul Energetic Oltenia catre CET Govora, de la care producatorul de electricitate are de recuperat datorii de 160 milioane lei.

"Se autorizeaza Ministerul Economiei prin Departamentul pentru Energie sa mandateze reprezentantii statului in adunarea generala a actionarilor de la Complexul Energetic Oltenia pentru a aproba transferul activelor detinute de Complexul Energetic Oltenia, aferente unitatii miniere de cariera Berbesti si Alunu catre CET Govora, impreuna cu titlul creantei detinute de Complexul Energetic Oltenia fata de CET Govora", potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, scrie Mediafax.

CET Govora avea, la 31 ianuarie 2014, datorii de 160 milioane lei catre Complexul Energetic Oltenia. CET Govora produce energie termica pentru clienti din Ramnicu Valcea si pentru combinatul chimic Oltchim.

Guvernul apreciaza ca aceasta operatiune este necesara in perspectiva privatizarii Complexului Energetic Oltenia, ir dca nu este luata, exista riscul sistarii livrarilor de lignit de catre Complexul Energetic Oltenia catre CET Govora, ceea ce ar pune in pericol asigurarea serviciului de distributie a energiei termice catre populatie in sistem centralizat, precum si catre alti clienti importanti precum Oltchim Ramnicu-Valcea.

Nota de fundamentare a proiectului de act normativ precizeaza ca producatorul de energie Complexul Energetic Oltenia ar beneficia de o serie de avantaje ca urmare a transferarii minelor Berbesti si Alunu, precum reducerea costului unitar al tonei de carbune de la 66,52 lei la 56,2 lei/tona sau scaderea pretului anual al electricitatii produse, de la 202,7 la 188,6 lei/ MWh.

"Pentru stabilirea valorii de piata a activelor si creantelor (...) se realizeaza un raport de evaluare de catre un evaluator independent autorizat, persoana fizica sau juridica, romana ori straina", precizeaza proiectul de ordonanta de urgenta.

Complexul Energetic Oltenia mai are de recuperat 270 milioane lei pentru carbunele pe care l-a livrat Regiei Autonome de Activitati Nucleare, intrata in insolventa anul trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri