Producatorii turci de ciment sunt interesati de achizitia mai multor fabrici detinute de catre grupurile Holcim si Lafarge, companii care in urma fuziunii vor forma cel mai mare producator de profil la nivel global.

Elvetienii de la Holcim au anuntat la finalul saptamanii trecute ca vor cumpara grupul Lafarge, urmand sa formeze un gigant pe piata producatorilor de ciment cu vanzari anuale cumulate de 44 miliarde de dolari.

Cele doua firme, care au operatiuni in 90 de tari, vor trebui sa vanda active in valoare de 5 miliarde de euro pentru a putea fuziona la nivel global in tarile unde nu indeplinesc criteriile de reglementare.

Companiile de profil au inceput deja sa cumpere o parte din aceste active. Argos, cel mai mare producator de ciment din Columbia, a precizat ca va plati 50 de milioane de euro pentru o companie detinuta de catre Lafarge si Holcim in Guiana Franceza, scrie Reuters.

Legile concurentiale din Turcia, al cincilea cel mai mare producator de ciment din lume, interzic firmelor sa detina o cota de piata de mai mare de 25% din piata, incurajand companiile turcesti sa caute oportunitati de dezvoltare pe alte piete.

Fondul de pensii Oyak din Turcia a inceput discutiile la nivel international si a alocat 3 miliarde de dolari, in cash, pentru oportunitati aparute in urma fuziunii dintre cei doi giganti. Oyak detine cinci companii de ciment listate, printre care Adana Cimento, Mardin Cimento, Bolu Cimento, Unye Cimento si Aslam Cimento.

Totodata, CEO-ul Limak Holdim si-a aratat interesul pentru achizitia unor fabrici detinute de Holcim si Lafarge si a aratat ca deja si-a alocat buget pentru astfel de opotunitati vizand sa devina cel mai mare producator de ciment din Turcia.

“Suntem in prezent al treilea producator de ciment din Turcia, cu o cota de piata de 13%. Ne propunem sa devenim cel mai mare producator de profil in urmatorii doi ani prin cumparare a cel putin trei unitati”, a declarat acesta.

Sabanci Holding, companie care detine firmele Akcansa si Cimsa, cauta sa creasca pe piata prin achizitii si vrea sa cheltuiasca intre 467 si 700 de milioane de dolari pentru astfel de investitii.

Companiile Holcim si Lafarge, ambele cu operatiuni in Romania, au convenit o fuziune prin schimb de actiuni, care va crea cel mai mare producator de ciment din lume si va presupune vanzarea de active, mai ales in Europa, pentru a obtine aprobarile autoritatilor de reglementare.

Holcim Romania detine doua fabrici de ciment, in Campulung si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, 13 statii ecologice de betoane, trei statii de agregate, doua statii de lianti speciali si un terminal de ciment in Bucuresti. Compania are aproximativ 950 de angajati.

Lafarge are operatiuni in Romania pe segmentul cimentului, cu ponderea cea mai mare in vanzari, dar si al betoanelor si agregatelor. Alaturi de Lafarge si Holcim, un alt jucator important pe piata cimentului din Romania este Carpatcement Holding, parte a grupului german HeidelbergCement.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri