Agentia Nationala de Administrare Fiscala va demara la 1 mai un program pilot de combatere a muncii la negru, care vizeaza contribuabilii din regiunile Ploiesti si Brasov cu risc de evaziune, prin controale si inspectii, programul urmand sa fie extins la nivel national de la 1 ianuarie 2015.

"A.N.A.F. solicita angajatorilor ca in termen de 90 de zile de la demararea proiectului sa ia masuri in vederea conformarii voluntare la obligatiile ce le revin conform prevederilor Codului muncii, Codului fiscal si Codului de procedura fiscala. Precizam ca se vor efectua inspectii si controale la nivelul contribuabililor care prezinta risc in ceea ce priveste evaziunea in domeniul contributiilor sociale, de sanatate si al impozitului pe venit", se arata intr-un comunicat al institutiei, scrie Mediafax.

La controale vor fi trimise echipe mixte, in baza acordurilor de cooperare interinstitutionala cu autoritati ale statului cu competenta in domeniu.

Programul are ca scop prevenirea si combaterea muncii nedeclarate si/sau subdeclarate, sprijinirea concurentei loiale in mediul de afaceri si a protejarii angajatilor, in contextul asumarii angajamentelor convenite cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

"Munca la negru in Romania afecteaza sub diversele ei forme o parte importanta din totalul populatiei care presteaza activitati dependente si genereaza efecte negative considerabile asupra bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale si bugetului asigurarilor de sanatate", se spune in comunicat.

In urma proiectului pilot, ANAF va realiza un model de conformare si va stabili un program riguros de control si de inspectie axat pe identificarea muncii nedeclarate si subdeclarate, proiectul urmand sa fie extins in toata tara de la 1 ianuarie 2015 si pe intreaga perioada de prescriptie a obligatiilor fiscale.

Sursa foto: Bani pe sub mana, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »


Setari Cookie-uri