Guvernul a aprobat infiintarea Departamentului de Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului, prin care ministrul Economiei va coordona privatizarea si monitorizarea inclusiv a companiilor din energie, entitate anuntata ca urmand sa fie unica structura responsabila pentru privatizari.

Aprobarea ordonantei de urgenta prin care este infiintat Departamentul a fost anuntata de Guvern la finalul sedintei de miercuri, fara alte detalii.

Proiectul prevede infiintarea Departamentului pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului in subordinea Ministerului Economiei si in coordonarea ministrului Economiei, prin reorganizarea Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) si preluarea atributiilor Departamentului pentru Energie in domeniul privatizarii.

Departamentul va prelua si exercita atributiile OPSPI si ale Departamentului pentru Energie referitoare inclusiv la monitorizarea postprivatizare a indeplinirii clauzelor din contractele de vanzare-cumparare de actiuni incheiate in cadrul proceselor de privatizare, pentru companiile nationale.

"Incepand cu data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, Departamentul va derula, in numele Ministerului Economiei, in limitele competentelor aprobate de ministrul Economiei, activitatile legate de exercitarea calitatii de actionar al statului, in perioada de pregatire si realizare a procesului de privatizare la societatile nationale, companiile nationale si celelalte societati din energie, precum si la filialele acestora", se arata in document.

Procedurile de privatizare, restructurare, dizolvare si lichidare initiate de catre OPSPI pentru societatile din portofoliul Ministerului Economiei, inclusiv pentru filialele acestora, precum si procedurile de pregatire si realizare a privatizarii pentru societatile din energie initiate de catre Departamentul pentru Energie si aflate in derulare vor fi preluate si continuate de noul Departament. Pentru societatile din energie pentru care procedurile de pregatire si realizare a privatizarii sunt in derulare, Departamentul va prelua si exercita, in numele Ministerului Economiei, inclusiv activitatile legate de exercitarea calitatii de actionar al statului.

Infiintarea Departamentului este argumentata in nota de fundamentare prin faptul ca s-a constatat faptul ca, in cadrul Ministerului Economiei, doua institutii publice au atributii in domeniul privatizarii operatorilor economici la care ministerul exercita in numele statului calitatea de actionar, respectiv Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie si Departamentul pentru Energie.

Infiintarea Departamentului pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului, aprobata miercuri de Guvern prin ordonanta de Urgenta, nu vizeaza activitatea de administrare a societatilor de stat din sectorul energetic, care ramane in integralitate in responsabilitatea Departamentului pentru Energie, precizeaza DE.

"OUG in cauza vizeaza posibilitatea de delegare catre Ministerul Economiei, de la toate institutiile publice cu activitati in domeniul administrarii de societati de stat, a responsabilitatii privind adoptarea strategiilor de privatizare si monitorizarii implementarii proceselor de privatizare. Aceasta posibila delegare urmeaza sa se stabileasca prin viitoare, posibile hotarari de Guvern pentru fiecare caz in parte", mentioneaza Departamentul pentru Energie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri