Afacerile grupului german Praktiker, companie a carei operatiuni au fost cumparate de catre omul de afaceri turc Omer Susli in acest an, au scazut cu 10%, la sub 130 de milioane de euro, conform datelor raportate la Ministerul de Finante, in conditiile in care la finalul anului 2008 inregistra rulaje de peste 300 milioane de euro.

Praktiker detine in Romania 27 de magazine de bricolaj, a doua cea mai extinsa retea de unitati de pe plan local, dupa Dedeman, companie care va ajunge in acest an la 40 de unitati, in urma unei expansiuni agresive in plina criza.

Compania si-a adancit pierderile si in 2013, inregistrand o scadere a profitabilitatii de 16,4 milioane de euro.

Numarul de angajati nu a suferit in 2013, Praktiker avand in jur de 1.700 de angajati in cele 27 de unitati, in conditiile in care Dedeman, cu cele 37 de magazine din prezent aproape 7.000 de salariati.

Firma Search Chemicals, detinuta de Omer Susli, a preluat in februarie operatiunile din Romania ale grupului german Praktiker.

Search Chemicals, inregistrata in Constanta, are ca obiect de activitate comertul cu ridicata al materialului lemnos si al materialelor de constructii si echipamentelor sanitare, fiind detinuta in proportie de 95% de Omer Susli, fost presedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci din Romania (TIAD). Firma, cu 12 angajati, a avut in 2012 afaceri de 45,3 milioane de lei si un profit net de 1,7 milioane de lei, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor Publice.

Grupul german s-a confruntat in ultimii ani cu dificultati, astfel ca la finele anului 2011 a anuntat ca va inchide magazine in Germania, ca renunta la piata din Albania si ca are in vedere evaluarea operatiunilor internationale. In 2012, compania austriaca de inverstitii Maseltov, cel mai mare actionar al grupului german Praktiker, a comunicat ca vrea ca retailerul de bricolaj sa se retraga din Europa de Est. Ulterior, reprezentantii Praktiker au sustinut ca retailerul nu are in plan sa renunte la filiale importante, precum cea din Romania.

Anul trecut, Praktiker AG, compania-mama a grupului german, a intrat in insolventa.

Praktiker concureaza pe piata romaneasca cu retaileri precum Ambient, bauMax, Dedeman, Hornbach, Mr. Bricolage, OBI, Kingfisher si Leroy Merlin.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri