Femeile, caracterizate de multe ori la fel de bune ca barbatii sau superioare din unele puncte de vedere in business, ocupa in continuare mult mai putine functii (35%) de conducere in companiile locale decat barbatii (65%). Si salariile acestora sunt considerabil mai mici decat ale managerilor de gen masculin, o arata un studiu realizat de compania de resurse umane Lugera, care arata ca femeile castiga mai putini bani pentru ca negociaza remuneratii mai mici.

Cercetarea a fost realizata in sapte tari, Armenia, Croatia, Olanda, Polonia, Romania, Slovacia si Ucraina, si arata diferente importante in toate aceste state intre numarul mai mare de manageri barbati si managerii femei.

Daca in Republica Ceha 59% dintre manageri sunt de gen masculin, procentul urca la 65% in Romania, 77% in Slovacia si pana la 80% in Olanda.

Prin urmare, doar 35% dintre managerii din companii cu activitate pe piata locala sunt femei.

Femeile castiga mai putin decat barbatii

Cercetarea mai arata diferente importante in ceea ce priveste salariile cu care sunt remunerate femeile in functii de conducere fata de ocupantii de gen masculin ai acelorasi pozitii, castigatorii fiind din nou cei din urma.

Astfel, in medie, un manager femeie castiga in Romania un salariu de 1.258 de euro lunar (circa 5.600 de lei), in timp ce un barbat este renumerat pe aceeasi functie cu 1.577 de euro pe luna (7.000 de lei).

Diferente importante pot fi remarcate si in celelalte tari. De exemplu, in Olanda in timp ce barbatii castiga 5.200 de euro, femeile primesc doar 4.500 de euro.

Mai mult, in Slovacia managerii barbatii castiga mai mult decat dublu fata de ocupantele de gen feminin ale aceleiasi pozitii, primii fiind remunerati cu 3.335 de euro lunar, iar femeile cu doar 1.504 euro.

"Credem ca un motiv important este acela ca femeile negociaza salarii mai mici decat barbatii. La intrebarea «Cat ai vrea sa castigi?» doar in Ucraina femeile au cerut salarii similare cu barbatii. In celelalte tari, diferentele sunt substantiale. Slovacele sunt cele mai modeste (...) In medie, femeile negociaza salarii mai mici decat barbatii si se pare ca primesc pe masura cererii lor", conform Lugera.

Domenii in care femeile sunt in frunte

Daca unele industrii sunt dominate clar de barbati manageri, precum Inginerie Mecanica (85%), Electrotehnica (84%), Energie (79%), Tehnologia Informatica (72%) sau Telecomunicatii (62%), in alte domenii femeile ocupa majoritatea functiilor de conducere.

Intre domeniile dominate de femei manager se numara:

  • Resurse Umane (79%);
  • Contabilitate (69%);
  • Administratie (67%);
  • Educatie (66%);
  • Turism si sport (66%);
  • Media (64%);
  • Marketing si publicitate (62%).

"Consideram ca numarul total de femei manager este in crestere, iar aceasta evolutie se poate datora printre altele faptului ca acestea aduc costuri mai mici companiilor, au calitati de comunicare mai bune si sunt mai empatice", conform Lugera.

Compania internationala de resurse umane Lugera a fost fondata in anul 1996 si are birouri in sapte tari. In Romania, Lugera activeaza din anul 2001 si este una dintre cele mai mari companii de recrutare de pe piata locala.

Sursa foto: Femeie versus barbat, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri