Urbanizarea si industrializarea sunt factorii care vor defini metropolele viitorului, context in care localitatile de mari dimensiuni care aspira la statutul de “orase inteligente” trebuie sa aiba ca prioritate utilizarea eficienta a energiei, spune Pierre Tabary, vicepresedinte in cadrul Schneider Electric, specializat in domeniul “Smart Cities”.

Smart Cities

Pierre Tabary (foto), manager cu o experienta de peste 30 de ani in cadrul Schneider Electric, afirma ca cererea pentru energie se va dubla in marile orase pana in anul 2050, ceea ce va genera probleme considerabile primarilor din intreaga lume. “Cand discutam despre orase, trebuie sa ne referim la locuitorii acestor localitati. Numarul locuitorilor din mediul urban va creste de la 3,5 miliarde, cat sunt in prezent, la aproximativ 7 miliarde pana in 2050. Am construit aceste orase in mii de ani, iar numarul locuitorilor de aici se va dubla in mai putin de 40 de ani”, considera Pierre Tabary, care a lucrat multi ani in Olanda, China si Australia, dupa care s-a intors in Paris, orasul sau natal. “Expansiunea urbana trebuie sa fie administrata in mod eficient. Infrastructura reprezinta o problema pentru orase, dar mai sunt si alte chestiuni particulare, cum ar fi imbatranirea oraselor. Parisul este un exemplu elocvent. Eu calatoresc foarte mult cu metroul, folosesc aceeasi linie de la varsta de 10 ani si constat ca nu s-a schimbat mare lucru. De asemenea, avem orasele noi, din Asia in mod special, care nu fac fata ritmului de crestere a populatiei.”

Cifrele vorbesc de la sine in cazul oraselor mari din China, spre exemplu. Daca in 1985, un sfert dintre locuitorii Chinei traiau in orase, acest procent a urcat la 53% in 2013. Conform datelor Schneider Electric, 60% dintre chinezi vor locui in orase in 2018. “Pentru o tara cu 5 milioane de locuitori, aceste procente nu reprezinta mare lucru, dar China are 1,4 miliarde de locuitori. Va imaginati presiunea infrastructurii pusa pe locuitorii care se muta din mediul rural in marile orase. Orasele sunt precum companiile, concureaza intre ele si se lupta pentru a atrage investitii noi. Nimeni nu vrea sa locuiasca intr-un oras care nu este atragator. Primarii trebuie sa faca atractive orasele pe care le conduc.“

In opinia managerului Schneider Electric, un oras inteligent trebuie sa fie eficient, locuibil si sustenabil. “Leadershipul unui oras este esential, insa si locuitorii sunt importanti pentru ca un oras sa fie inteligent, astfel incat mediul de business are un rol important in dezvoltarea unei urbi. Schneider Electric este o companie specializata in furnizarea de echipamente si servicii pentru industria energetica. Compania are 215 de angajati in Romania, unde estimeaza pentru acest an cresterea afacerilor, inregistrand o evolutie favorabila in toate segmentele de piata pentru care ofera solutii: cladiri comerciale, energie si infrastructura, industrie, centre de date si rezidential.

5 recomandari pentru orasele care vor sa devina “inteligente”

1. Impartaseste viziunea orasului (“Share de vision”)

“Trebuie sa ai o idee generala despre actiunile pe care vrei sa le implementezi in orasul tau. Nu e sanatos sa abordezi lucrurile unul cate unul, ci ca un intreg. Apoi, trebuie sa impartasesti viziunea cu locuitorii orasului.”

2. Creeaza bazele infrastructurii (“Lay the foundations”)

“Ca manager al unei localitati, trebuie sa construiesti infrastructura potrivita orasului. Discutam foarte mult in prezent despre implementarea Tehnologiei Operationale si si a Tehnologiei informationala. Tehnologia cladirilor ne permite acum sa generam foarte multe date despre birouri si infrastructura, de exemplu. Folositi-le in mod inteligent!”

3. Integreaza selectiv (“Integrate selectively”)

“Sistemele trebuie sa fie integrate. Sa ne uitam, spre exemplu, la iluminatul public, care consuma foarte multa energie. Iluminatul stradal reprezinta aproximativ jumatate din costurile oraselor. Daca vrei sa reduci aceste costuri, te vei confrunta implicit cu potentiale probleme de securitate. Astfel, datele despre costurile cu infrastructura intr-un mod selectiv.

4. Ajuta-i pe stakeholderi sa colaboreze

“Mediul de business trebuie integrat in reteaua de colaborare cu orasul si cu locuitorii acestuia. De asemenea, colaborarea dintre diferite sectoare economice este esentiala pentru ca un oras sa devina inteligent.”

5. Inoveaza pragmatic

“Tehnologia este doar un intermediar, asa ca trebuie utilizata intr-un mod inteligent. Inovatia in infrastructura trebuie sa fie prezenta in mai multe paliere, nu doar in zona tehnologica.”

In prezent, mai multe metropole se incadreaza, din punct de vedere energetic, in categoria “oraselor inteligente”, printre care se numara Masdar, Dubai, Abu Dhabi din Emiratele Arabe Unite; Barcelona, Madrid, Lyon, Grenoble, Paris-Issy-les-Moulineaux, Oskarshamm (Suedia) din Europa, Houston si Dallas, in Statele Unite; Sao Paulo, Rio de Janeiro si Quito, din America de Sud, Chongqing, Tianjin, Hong-Kong, Mumbai, in Asia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri