Amanarea introducerii unor medicamente pe lista de compensate poate fi considerata o practica anticoncurentiala si o bariera de intrare pe piata, considera Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).

"Un medicament, in momentul in care intra pe lista de compensate, intr-o portie mai mare sau mai mica, este decontat din bani publici. Sunt in acest moment medicamente care sunt pe lista de compensate si medicamente care asteapta sa intre pe lista de compensate care fac parte din aceleasi categorii terapeutice. Intrebarea este daca, din punct de vedere concurential, se favorizeaza medicamentele care deja sunt compensate, iar cele care asteapta sunt cu alte cuvinte defavorizate", a afirmat Damian. El aratat ca sunt multe aspecte in sistemul de sanatate din Romania care ar putea face obiectul unor clauze anticoncurentiale.

"Sunt foarte multe aspecte care ar putea face obiectul unor clauze anticoncurentiale, cum este reglementarea preturilor la medicamente generice, respectiv o dubla referentiere comparativ cu medicamentele inovative, si taxa clawback. Acestea reprezinta bariere de intrare pe piata medicamentelor generice. Sunt producatori care se gandesc daca sa aduca anumite medicamente pe piata", a aratat Damian.

Pretul medicamentelor generice este calculat odata ca 65% din pretul celui inovativ si apoi este raportat la pretul practicat in 12 state europene de referinta. In ceea ce priveste taxa clawback, Damian spune ca medicamentele inovative, care au un pret mai mare, ar trebui sa aiba o taxa clawback mai mare fata de cele generice, care sunt mai ieftine, potrivit Mediafax.

Seful APMGR a mai spus ca piata din Romania este prea mica pentru intelegeri de tipul celor din SUA. "Piata noastra are mult potential, cu o crestere de 5-10% pe an, si cred ca nimeni nu doreste sa opreasca acest avant al pietei", a aratat Damian.

Totusi, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a aratat ca autoritatea de concurenta se uita la posibile intelegeri intre campaniile farma. "Vrem sa vedem o penetrare mai mare a genericelor pe piata, pentru ca sunt mai ieftine decat cele originale. Sa fie mai multa concurenta intre medicamente. Medicamentele generice sa aiba cote de piata mai mari. Ne uitam si la posibile intelegeri intre companii care vor sa-si mentina cotele de piata si pot impiedica intrarea anumitor produse pe piata", a aratat Chiritoiu.

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, declara in 10 aprilie ca introducerea noilor medicamente pe lista de compensate si gratuite trebuie facuta simultan cu excluderea unor produse si coroborata cu impactul financiar. Anterior, ministrul Sanatatii a afirmat ca procedurile privind noua lista de compensate si gratuite ar putea fi finalizate in 2014, astfel incat pacientii sa poata avea acces la noile terapii inca din acest an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri