Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei si al carui mandat de cinci ani se incheie marti, va asigura conducerea institutiei pana la numirea unui nou sef, proces in curs de derulare.

"Astazi (marti, n.r.) expira mandatul meu legal ca presedinte al Consiliului Concurentei. La fel si pentru doi colegi (vicepresedintele si un consilier, n.r.). Ne vom continua activitatea pana la numirea in functie a unei noi conduceri.

Membrii Consiliului Concurentei sunt numiti in functie de catre presedinte, la propunerea Guvernului. Durata mandatului membrilor Plenului Consiliului Concurentei este de 5 ani, acesta putand fi reinnoit o singura data. Pe parcursul mandatului lui Chiritoiu, Consiliul Concurentei a deschis 104 investigatii si a finalizat 101 de astfel de proceduri, iar amenzile aplicate intre 2009 si 2013 au totalizat 354 milioane de euro (1,5 miliarde de lei).

De asemenea, in acest interval a fost introdus avizul Consiliului Concurentei pe nota de fundamentare a actelor normative supuse aprobarii Guvernului pentru a identifica rapid reglementarile susceptibile sa aduca atingere concurentei pe piata, precum si pentru o mai buna intelegere a obiectivelor politicii de concurenta. In acelasi timp, a fost modificata legea concurentei, care permite acum finalizarea mai rapida a investigatiilor prin acceptarea de angajamente fara a trece prin toata procedura de investigatii, dar si o limitare a numarului si duratei proceselor, potrivit Mediafax.

Totodata, au fost preluate noile instructiuni privind politica de clementa (imunitate la amenda pentru cei care colaboreaza cu Consiliul pentru descoperirea unui cartel), iar la sugestia Bancii Mondiale a fost infiintata o unitate specializata in detectarea cartelurilor. Mai mult, a fost creata o structura specializata in detectarea licitatiilor trucate.

In mandatul lui Chiritoiu a fost acordata cea mai mare amenda pe concurenta din Romania. In data de 10 ianuarie 2012, Consiliul Concurentei a sanctionat companiile OMV Petrom, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream, ENI Romania, MOL Petroleum si Lukoil Romania cu o amenda totala de 880 milioane de lei, reprezentand 3% din cifrele de afaceri realizate in anul 2010.

Sursa foto: Mediafax foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri