Stabilitatea unui loc de munca intr-o institutie de stat, salarii motivante, locuinta de servciu si tinuta vestimentara asigurata. Acestea sunt doar cateva dintre avantajele functiei de grefier, devenita tot mai populara in randul romanilor, care se bat si cate 10-15 pe un loc la cursurile scolii de profil.

Meseria de grefier face parte din categoria personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea.

Grefierul intocmeste numeroase acte procedurale, contribuind la solutionarea cauzelor aflate pe rolul instantelor judecatoresti.

Intre categoriile de grefieri se numara:

  • grefieri (de sedinta);
  • grefieri statisticieni;
  • grefieri documentaristi;
  • grefieri arhivari;
  • grefieri registratori;

"In contextul infaptuirii reformei justitiei in Romania, in conditiile schimbarilor care se manifesta tot mai pregnant pe plan european in acest domeniu, cresterea rolului grefierilor in cadrul activitatii instantelor judecatoresti si a parchetelor de pe langa acestea a devenit o necesitate si o solutie pentru imbunatatirea calitatii actului judiciar si evitarea supraincarcarii judecatorilor si procurorilor", a declarat pentru wall-street.ro judecator Mihaela-Angelica Iacuba, directorul Scolii Nationale de Grefieri.

In prezent, peste 8.000 de persoane detin functii in cadrul categoriei personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, potrivit datelor furnizate de Ministerul Justitiei. La nivelul judecatoriilor, tribunalelor si curtilor de apel activeaza 5.746 de grefieri, 57 de grefieri statisticieni, 26 de grefieri documentaristi, 921 de grefieri arhivari si 47 de grefieri registratori.

Grefieri de sedinta

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

Posturi aprobate 5.265 5.461 5.468 5.484 5.474 5.511 5.523 5.545 5.729 5.831
Posturi ocupate 4.952 5.109 5.009 5.203 5.139 5.322 5.300 5.335 5.509 5.746

Cum poti ajunge grefier

Accederea in profesia de grefier se poate face prin doua modalitati:
- prin promovarea concursului de admitere la Scoala Nationala de Grefieri, absolvirea cursurilor scolii si repartizarea pe posturile vacante de la instante sau parchete, modalitate de recrutare care constituie regula in ceea ce priveste admiterea in profesia de grefier;
- prin promovarea concursurilor organizate direct pe post, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, curtile de apel si parchetele de pe langa acestea, in colaborare cu Scoala Nationala de Grefieri si sub coordonarea Consiliului Superior al Magistraturii; aceasta forma de recrutare are, potrivit legii, caracter exceptional, aceste concursuri fiind organizate numai in ipoteza in care activitatea instantelor sau parchetelor nu se poate desfasura in conditii normale din cauza numarului mare de posturi vacante.

Cei care vor sa devina grefieri trebuie sa urmeze cursurile Scolii Nationale de Grefieri, care dureaza sase luni pentru candidatii cu studii superioare in domeniul juridic si un an de zile pentru cei fara studii superioare.

Inscrierea la admitere costa 400 de lei, iar cei acceptati primesc o indemnizatie de 940 de lei lunar pe perioada studiilor.

"Un absolvent al Scolii Nationale de Grefieri, grefier cu studii superioare juridice, repartizat la o judecatorie sau parchet de pe langa judecatorie, are, la debutul in profesie, un salariu net de aproximativ 2.200 lei, iar un prim-grefier de la o curte de apel sau parchet de pe langa curtea de apel poate avea un salariu net de aproximativ 4.000 lei", a explicat judecator Mihaela-Angelica Iacuba.

In acest context, SNG scoate la concurs anual un numar de posturi de admitere stabilit atat in functie de numarul de posturi vacante din sistemul judiciar, precum si in functie de capacitatea maxima de scolarizare.

Interesul candidatilor pentru un loc scos la concurs in cadrul scolii a crescut de la an la an, ajungand sa se bata mai mult de 10 persoane pe un loc.

SNG locuri

"Stabilitatea locului de munca, salariul motivant, imprejurarea ca vechimea in functia de grefier cu studii superioare juridice constituie vechime in specialitate juridica, decontarea chiriei pentru cei care isi desfasoara activitatea in alte localitati decat cele de domiciliu si, nu in ultimul rand, prestigiul functiei si statutul profesional, au facut din profesia de grefier una dintre profesiile juridice cautate in ultimii ani, si in contextul scaderii numarului de posturi vacante in diversele profesii juridice (mai ales in contextul crizei economice) si al cresterii numarului absolventilor facultatilor cu profil juridic", a adaugat Iacuba.

Beneficii extra-salariale ale grefierilor

Intre beneficiile extra-salariale de care se bucura grefierii se numara:

  • un concediu de odihna anual, platit, de 30 de zile lucratoare;
  • transport gratuit dus-intors intre localitatea de domiciliu si localitatea din tara in care isi petrece concediul de odihna, o data pe an;
  • concedii fara plata, pentru studii sau pentru alte evenimente, in conditii stabilite prin regulament aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii;
  • impreuna cu sotul/sotia si copiii aflati in intretinerea acestuia, grefierul beneficiaza in mod gratuit de asistenta medicala, medicamente si proteze, in conditiile respectarii dispozitiilor legale privind plata contributiei la asigurarile sociale de sanatate.
  • atribuirea unei locuinte de serviciu daca, in localitatea unde isi desfasoara activitatea, acesta, sotul/sotia sau copiii aflati in intretinerea lui nu beneficiaza de locuinta proprietate personala ori nu i s-a atribuit o locuinta de catre autoritatile administratiei publice locale;
  • cei care nu au primit locuinta de serviciu de la ordonatorii principali de credite, are dreptul, la compensarea diferentei dintre chiria ce s-ar stabili pentru o locuinta de serviciu, potrivit legii, si chiria platita pe baza unui contract de inchiriere incheiat in conditiile legii.
  • dreptul la locuinta de serviciu sau, dupa caz, la compensarea chiriei si personalul auxiliar de specialitate delegat, detasat sau transferat in alta localitate decat cea de domiciliu, daca ei, sotul/sotia sau copiii aflati in intretinerea lor nu au in proprietate o locuinta in localitatea in care acesta este delegat, detasat sau transferat;
  • cel care nu beneficiaza de locuinta proprietate personala ori caruia nu i s-a acordat locuinta de serviciu sau compensarea chiriei, in localitatea in care isi desfasoara activitatea, are dreptul la decontarea cheltuielilor de transport intre localitatea in care isi are domiciliul sau resedinta si localitatea unde se afla sediul unitatii. In situatia in care deplasarea se face cu autoturismul, acesta beneficiaza de decontarea contravalorii a 7,5 litri carburant la suta de kilometri;
  • in cazul pensionarii, titularul contractului de inchiriere si sotul ori sotia acestuia isi pastreaza drepturile locative pe tot parcursul vietii;
  • grefierii cu o vechime continua in justitie de 25 de ani la data pensionarii sau a eliberarii din functie pentru motive neimputabile beneficiaza de o indemnizatie egala cu trei salarii de baza de incadrare lunare brute, care se impoziteaza potrivit legii.
  • grefierii de sedinta au dreptul la asigurarea in mod gratuit a tinutei vestimentare corespunzatoare instantei la care functioneaza, potrivit legii;

Atributiile grefierului de instanta

Conform legislatiei actuale, grefierul din instantele judecatoresti din Romania are numeroase competente, atat in managementul dosarelor si in realizarea sedintelor de judecata, cat si in cadrul compartimentelor auxiliare ale instantei.

Instante de judecata
Cele mai importante atributii ale grefierului de sedinta din instantele judecatoresti sunt:
• participa la sedintele de judecata;
• intocmeste conceptele pentru citarea partilor din proces;
• intocmeste actele de procedura dispuse de completul de judecata;
• completeaza borderourile si preda corespondenta pentru expediere;
• completeaza condica sedintelor de judecata, in care se trec dosarele din sedinta respectiva, in ordinea inscrisa in lista cauzelor, cu urmatoarele mentiuni: numarul curent, numele sau denumirea partilor, numarul dosarului si obiectul cauzei, termenul acordat, cu indicarea motivului amanarii cauzei; in cazul amanarii pronuntarii, se va indica data acesteia;
• comunica hotararile judecatoresti in termenul prevazut de lege;
• tehnoredacteaza hotararile judecatoresti si alte lucrari repartizate de conducerea instantei;
• transcrie inregistrarile audio sau stenogramele sedintelor de judecata, in conditiile legii.

Foto articol: masina de scris, Shutterstock

judecatoare, Shutterstock

Sursa foto: Sala de judecata, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri