Circa 9.000 de salariati din industria de ingrasaminte chimice vor ramane pe drumuri in urmatoarele saptamani, dupa ce pretul gazelor naturale se va majora, in medie cu 20%, de la 1 aprilie. Acesta masura aprobata de catre Guvern va duce la cresterea costurilor de productie pana la un nivel necompetitiv, generand astfel inchiderea combinatelor de profil. Deja circa 9.000 de angajati ai combinatului Amonil Solobozia vor intra in somaj de la 1 aprilie, data de la care vor ramane pe drumuri alti 3.000 de salariati de la Azomures. Patronatele si sindicatele din industria de profil cer la unison aplicarea uuni tarif diferentiat la gazul metan, in functie de destinatia consumului. Raspunsul autoritatilor de reglementare: legislatia actuala nu permite aceasta masura.

Pana vor fi identificate solutii (daca exista), combinatele din industria ingrasamintelor chimice isi inchid rand pe rand portile. Nitramonia Fagaras a dat startul inca de luna trecuta, intrand in lichidare voluntara ca urmare a acumularii unor datorii de 1.500 miliarde lei. De asemenea, producatorul Amonil Slobozia isi va inceta activitatea la 1 aprilie. Si conducerea Azomures a decis incetarea activitatii de productie incepand cu 17 aprilie. In aceeasi situatie se afla si Sofert Bacau, care a solicitat instantei sa aprobe intrarea in procedura de reorganizare judiciara, societatea fiind in incapacitate de plata a datoriilor acumulate. Toate aceste societati sunt listate la bursa. Oliviu Popa, presedintele Organizatiei Patronale a Producatorilor de Ingrasaminte Chimice din Romania-Nitrofosfor, ne-a declarat ca exista probleme si la societatile Doljchim si la Viromet-Turnu Magurele.

In aceste conditii, se poate spune ca industria de ingrasaminte chimice din Romania va disparea. Oliviu Popa a precizat ca se va ajunge la importuri masive.

Producatorii cer tarife preferentiale

Potrivit unei scrisori deschise trimise de Nitrofosfor catre Guvern si Parlament, "astazi, aceasta industrie aflata in declin este in pericol de a fi inchisa, lasand pe drumuri peste 8.000 de muncitori. Motivele principale sunt cresterea pretului la gazele naturale si consumul intern foarte scazut. Daca inainte de 1990, consumul de ingrasaminte chimice in agricultura era de peste 200 kg, acum, acesta a ajuns la 30 kg. Pretul la gaze si energie electrica au pondere de 75% in totalul cheltuielilor. In conditiile in care cresc costurile si nu exista piata interna de desfacere, aceasta industrie a ajuns sa produca in pierdere. In ceea ce priveste exportul, in ultima vreme au scazut foarte mult preturile pe piata externa. Pentru a ramane pe piata externa, producatorii romani ar trebui sa vanda la preturi reduse in ciuda costurilor ridicate.

Producatorii din industria de ingrasaminte chimice sustin ca Autoritatea Nationala de Reglementare din domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) ar trebui sa faca o diferentiere a pretului in functie de destinatia consumului. In acest sens, este propus ca pretul gazelor naturale pentru chimizare sa fie diferentiat cu 30-40% fata de cel mediu. "Se va spune ca exista o reglementare transparenta a modului de calcul al stabilirii pretului gazelor naturale care, de fapt, este o insiruire de formule cu o multime de coeficienti necunoscuti si nepublicati ce sunt la indemana si la cunostinta celor care-i aplica. Se naste intrebarea: pe cine protejeaza ANRGN?, se mai arata in scrisoare.

In replica, Marcela Oltean, directorul general al ANRGN, ne-a declarat ca, potrivit legislatiei in vigoare, nu se poate face o diferentiere in functie de destinatia consumului, deci nu se pune problema unei reduceri in cazul industriei chimice.

Vor fi afectate 80.000 de familii

"In situatia in care nu se gasesc solutii, fabricile isi vor inchide portile. Responsabil pentru aceasta solutie este doar guvernul. Daca vorbim de UE, trebuie sa vedem modul de tarifare, practicat in functie de consum. Cred ca se doreste inchiderea combinatelor", ne-a declarat seful sindicatelor din industria chimica, Achile Dutu. Cresterea preturilor produselor si scaderea pietelor externe pun umarul la declinul accentuat al industriei de profil autohtone. Dutu spune ca a solicitat o intalnire cu ministrul economiei, Codrut Seres, cerere pentru care nu a primit insa nici un raspuns. "Vor fi afectate 80.000 de familii", atrage atentia sindicalistul. In statele membre ale UE, consumatorii mari de gaze platesc un pret mai mic, si invers: cei care consuma mai putin platesc mai mult". Trebuie amintit ca majorarea pretului gazelor naturale, care va avea loc la 1 aprilie, este prima scumpire dintr-un proces care se incheia in 2007, cand tarifele vor trebui sa ajunga la nivelul mediu practicat in UE, respectiv 300 dolari/1.000 mc. Se pune astfel intrebarea care va fi soarta industriei chimice autohtone si ce se va intampla cu salariatii, daca de la prima scumpire situatia a devenit critica?
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri