Circa o suta de reprezentanti ai salariatilor OMV Petrom, angajati in Suplacu de Barcau, Dragasani, Constanta si Craiova, vor protesta astazi la sediul central al OMV din Viena. Actiunea este organizata cu respectarea legislatiei austriece.

UPDATE (pozitia oficiala a OMV Petrom):

Compania a anuntat intr-un comunicat ca protestele au fost organizate de membri ai unor sindicate care nu sunt reprezentative la nivel OMV Petrom si a precizat ca in cadrul negocierilor pentru noul contract colectiv de munca al OMV Petrom, angajatii au fost reprezentati, conform legii, de catre sindicatul reprezentativ la nivelul OMV Petrom.

"Negocierile s-au desfasurat cu respectarea tuturor normelor si predeverilor legale in vigoare, intr-o maniera constructiva care sa asigure reflectarea vointei partenerilor, finalizandu-se cu un pachet financiar format din majorari salariale si prime acordate salariatilor, superior nivelului pietei. Pentru noul contract colectiv de munca la nivelul OMV Petrom s-a avut in vedere, in principal, eliminarea unor prevederi ce dublau reglementari legale existente si a unor dispozitii care nu isi mai gaseau aplicabilitatea in contextul actual si care birocratizau excesiv relatia de munca cu angajatii", potrivit companiei petroliere.

Stirea initiala:

Delegatia alcatuita din o suta de reprezentanti ai salariatilor din OMV Petrom Romania, angajati in Suplacu de Barcau (judetul Bihor), Dragasani (judetul Valcea), Constanta si Craiova (judetul Valcea) va inmana directorului general al companiei OMV Petrom o scrisoare din partea lucratorilor romani, pichetarea programata, vineri, intre orele 11.00-12.00, fiind organizata cu respectarea legislatiei austriece, transmite corespondentul Mediafax. "Pentru prima data, am hotarat sa plecam la Viena cu doua autocare, o suta de oameni din Bihor si din Valcea, si sa facem acolo protest, pentru ca in tara nu ne baga nimeni in seama. Pornim la drum la ora 2.00, la noapte, iar protestul il vom face in fata sediului OMV din Viena, maine (vineri - n.r.), timp de o ora, incepand cu ora 11.00", a declarat, joi, pentru Mediafax presedintele Sindicatului Liber si Independent Petrom Suplac - Marghita, Lucian Gal.

Protestul este organizat de Sindicatul Liber si Independent Petrom Suplac - Marghita, Sindicatul Petrolistilor Dragasani, Sindicatul Liber Independent Petrosind Craiova, Sindicatul Liber Petrom Gaesti si Sindicatul Liber Independent Petromar si "vine dupa o lunga perioada in care organizatiile sindicale mentionate au incercat sa opreasca abuzurile savarsite impotriva salariatilor de catre administratia OMV Petrom Romania impreuna cu Sindicatul National Petrom". Lucian Gal a afirmat ca protestatarii ii vor remite directorului general al companiei austriece o scrisoare in care ii va fi prezentata "situatia de batjocura din Romania, o situatie care a fost agravata la inceputul lunii mai de un contract colectiv de munca semnat de companie cu «sindicatul galben», constituit din 23 de apropiati ai reprezentantilor administratiei, fara stiinta sindicatelor reprezentative in mod real".

Potrivit liderului sindical, prin noul contract de munca la nivelul OMV Petrom au fost eliminate toate conditiile care restrictionau unitatea sa rezilieze un contract individual de munca, dandu-se astfel posibilitatea angajatorului sa desfaca un contract de munca oricand, "dupa bunul plac". "De asemenea, incepand cu luna mai, mii de lucratori din companie se apropie de statutul de sclav. Prin «negocierea» dintre «sindicatul galben» si administratie s-a convenit sa nu mai existe o negociere anuala care sa reglementeze majorarea salariilor, durata timpului de lucru, programul de lucru si conditiile de munca. Au fost eliminate aceste obligativitati, iar administratia va putea modifica programul de lucru pentru orice salariat fara acordul sindicatului", a spus Lucian Gal.

Conform acestuia, cu acordul SNP, cresterea salariala pentru anul viitor va fi in cadrul OMV-Petrom de doar aproximativ 55 lei pentru fiecare salariat, adica putin peste 12 euro. Totodata, ajutorul de deces s-a redus cu 50 la suta, partea principala de concediu de odihna a scazut de la 15 zile la 10 zile, iar compania "a scapat de mai multe responsabilitati": de a reangaja pe acelasi post persoana care revine din concediul de ingrijire a copilului pana la varsta de doi ani, de a lua masuri pentru ameliorarea conditiilor de munca si de a le discuta in Comisia de Sanatate si Securitate in Munca, de a asigura participarea salariatilor la cursuri de formare in domeniul relatiilor de munca si activitatilor sindicale.

De asemenea, OMV Petrom, in baza contractului colectiv de munca aprobat de SNP, nu ar mai avea obligatia de a pastra timp de trei luni salariul angajatului care beneficiaza de schimbarea locului de munca din motive medicale, de a plati integral biletele de tratament si transport angajatilor care sunt nevoiti sa trateze boli profesionale si de a corela ajutorul de casatorie/nastere/adoptie cu nivelul salariului minim pe companie. "Sindicatele organizatoare ale actiunii de la Viena au deschis deja actiuni in instanta impotriva companiei OMV Petrom si impotriva Sindicatului National Petrom, si au anuntat ca vor face toate demersurile legale pe care le au la dispozitie pentru a apara drepturile celor peste 18.000 de lucratori pe care ii reprezinta", a mai spus Lucian Gal.

La inceputul saptamanii viitoare, angajatii de la Petromar au anuntat ca vor face greva japoneza, iar restul organizatiilor sindicale reprezentative au inceput demersurile pentru organizarea de proteste locale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri