Seful Politiei Autostrazi, Carol Varna, a fost schimbat din functie, iar fostul sef al Directiei Rutiere Lucian Dinita si adjunctul Constantin Tatuc au primit amanare la promovarea pe o functie superioara, in cazul ofiterului Augustin Capalnas, prins cu permis de conducere fals.

Potrivit unor oficiali din Politia Romana, dupa ce Augustin Capalnas, ofiterul de la Directia Rutiera cercetat penal dupa ce a fost prins cu permis de conducere fals, a demisionat, in 31 mai, conducerea IGPR a stabilit sanctiuni pentru mai multi sefi ai Directiei Rutiere care au fost cercetati prealabil, scrie Mediafax.

Astfel, Carol Varna, care ocupa functia de sef al Politiei Autostrazi, a fost schimbat si trecut pe o functie de executie, in timp ce adjunctul Directiei Rutiere Constantin Tatuc a primit o amanare de promovare in functie superioara pe o perioada de un an.

Aceeasi sanctiune a fost aplicata si in cazul lui Lucian Dinita, care in urma incidentului a fost eliberat din functia de director al Directiei Rutiere din Politia Romana si din 30 aprilie este adjunct al sefului Brigazii Rutiere a Capitalei. In urma sanctiunii primite, timp de un an Dinita nu va putea sa promoveze intr-o functie superioara.

Totodata, Paul Toma, al patrulea ofiter cercetat in cazul Capalnas, a fost sanctionat cu atentionare. Masurile impotriva celor patru ofiteri au fost luate de conducerea Politiei Romane la sfarsitul lunii mai, au precizat sursele citate. Directia Rutiera este condusa, din 28 mai, de fostul adjunct al sefului Brigazii Rutiere a Capitalei, comisarul sef Florin Bracea, care a fost imputernicit in aceasta functie in locul lui Dinita.

Lucian Dinita conducea Directia Rutiera a Inspectoratului General al Politiei Romane din februarie 2009, anterior fiind sef de serviciu in aceeasi directie. Carol Varna, Lucian Dinita, Costin Tatuc si Paul Toma au fost cercetati prealabil din dispozitia sefului Politiei Romane, Petre Toba, in contextul cazului ofiterului Augustin Capalnas, cercetat penal dupa ce a fost prins cu permis de conducere fals.

Politia Romana arata ca cercetarea prealabila a celor patru ofiteri cu functii de conducere din Directia Rutiera a vizat stabilirea existentei sau inexistentei "abaterilor disciplinare de comportare necorespunzatoare in serviciu, familie sau in societate, care aduc atingere onoarei, probitatii profesionale a politistului sau prestigiului institutiei, fata de un ofiter de politie, precum si a celei de neglijenta manifestata in indeplinirea indatoririlor de serviciu sau a dispozitiilor primite de la sefii ierarhici sau de la autoritatile anume abilitate de lege".

Pe de alta parte, seful Politiei Romane a dispus sesizarea Parchetului, la finalizarea tuturor verificarilor efectuate de Directia Control Intern din IGPR, referitoare la ofiterul care a condus fara permis, fiind identificate indicii cu privire la fapte de natura penala privind incadrarea si promovarea acestuia in structurile Politiei Romane.

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost sesizat in cazul lui Capalnas, la 1 aprilie, sub aspectul savarsirii infractiunilor de fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si conducere fara permis.

Din primele verificari a rezultat ca Augustin Capilnas a condus fara permis masini de serviciu, in perioada februarie 2012 - septembrie 2013. Politistul a prezentat un document in fotocopie reprezentand un permis de conducere, care avea inscrise datele personale si fotografia sa, insa era emis pentru un alt titular, potrivit procurorilor.

Directia Control Intern din Politia Romana a inceput in 28 februarie verificarile la Directia Rutiera, in cazul ofiterului care a condus fara a avea permis. Politia Romana preciza ca ofiterul de la Directia Rutiera care a condus fara permis nu a participat in calitate de conducator auto la nicio misiune de insotire a coloanelor oficiale.

Potrivit unor surse din Politie, Capalnas avea atributii legate de educatia rutiera. La un moment dat, acesta ar fi vrut sa se mute pe o alta linie de munca si a fost nevoit ca, printre alte documente, sa faca si dovada faptului ca detine permis de conducere. In acest context, politistul ar fi recunoscut in fata colegilor sai ca nu are permis. Acestia l-au intrebat cum a condus pana atunci, atat masina de serviciu cat si autoturismul personal, iar Capalnas ar fi aratat un permis care nu era al lui, au precizat sursele citate.

Augustin Capalnas a absolvit Teologia, fiind arhidiacon, apoi sofer de arhiepiscop, iar ulterior a devenit politist si purtator de cuvant la Scoala de Politie din Cluj-Napoca si IPJ Alba. Capalnas a absolvit, in 1996, cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, iar incepand cu 1994, timp de aproape zece ani, a fost arhidiacon la Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba-Iulia. El a fost si sofer al fostului arhiepiscop de Alba-Iulia, IPS Andrei, in prezent Mitropolit al Clujului.

In 2004, Augustin Capalnas a devenit politist, fiind ofiter de relatii cu publicul la Scoala de Agenti de Politie "Septimiu Muresan" din Cluj-Napoca. In 2006, Augustin Capalnas a fost transferat de la Cluj-Napoca, fiind numit purtator de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Alba, functie pe care a ocupat-o timp de peste un an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri