Mai puti de o cincime (19,41%) din firmele mici si mijlocii (IMM) au apelat, in anul 2005, la consultanti externi si doar 47,32% au obtinut credite bancare pentru a se finanta, potrivit unui sondaj publicat de Consiliul National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania
Consiliul National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a realizat, in perioada martie - aprilie 2006, o ancheta cu privire la situatia si performantele actuale ale IMM-urilor. Esantionul a fost de 1306 intreprinderi - considerat reprezentativ pentru cele 500.394 firme mici si mijlocii care au depus situatii financiare pe 2004 - din toate ramurile, categoriile de varsta si regiunile tarii, potrivit Cartii Albe a IMM-urilor 2006.

Aproape o treime (31,51%) dintre IMM-urile din regiunea de dezvoltare Vest au folosit serviciile consultantilor profesionisti, in timp ce intreprinderile din regiunile Sud si Centru au utilizat servicii de consultanta in proportie de 11,76%, respectiv 11,9%, arata rezultatele anchetei. Cele mai mari diferente apar insa daca luam in considerare dimensiunile firmelor. Astfel, aproape 40% din firmele mijlocii au folosit consultanti externi, fata de 27,27% din firmele mici si doar 12,58% din microfirme.

Cea mai mare parte din firmele mici si mijlocii s-au autofinantat (77,72%), in timp ce 47% au obtinut credite bancare si aproape 30% au apelat la leasing. "Aceasta situatie se datoreaza in primul rand conditiilor dificile de finantare existente in Romania, dar si posibilitatii unor firme de a-si finanta singure activitatile", se apreciaza in Cartea Alba a IMM-urilor 2006.

Mai mult de jumatate (59%) din firmele mici si mijlocii au oferit programe de pregatire salariatilor in 2005, insa procentul este considerat nesatisfacator de ministrul muncii, Gheorghe Barbu. "Noi consideram ca, in Romania, competitivitatea, in toate domeniile, va depinde de gradul de cunoastere al capitalului uman", a declarat, citat de NewsIn, Barbu la conferinta e presa prilejuita de lansarea Cartii Albe a IMM-urilor 2006. Exista de altfel fonduri PHARE special destinate firmelor care vor sa ofere pregatire personalului, a adaugat el.

Este a patra editie a Cartii Albe a IMM-urilor si a doua realizata cu sprijinul Agentiei Nationale pentru intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie. Tendinta de ansamblu a activitatii IMM-urilor in 2006 este una "usor pozitiva", a apreciat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri