Lafarge Romania a inceput, o data cu 22 mai 2014, proiectul “Constructie statie de co-procesare deseuri solide municipale si utilizarea lor ca si combustibili alternativi in procesul de fabricatie, in vederea eficientizarii productiei de ciment (EcoCim)”, proiect co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala in baza contractului de finantare nr. P0102401/5116/22.05.2014.

Valoarea totala a proiectului ce va fi implementat in fabrica de ciment Lafarge din Medgidia este de 40.876.474,61 lei, din care valoarea ajutorului nerambursabil reprezinta 15.712.423,78 lei (13.512.684,45 lei provenind din FEDR si 2.199.739,33 lei din bugetul national). Durata de realizare a investitiei este de 19 luni, timp in care se vor crea noi locuri de munca, proiectul contribuind la cresterea competitivitatii economice a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est.

Lafarge Romania deruleaza acest proiect in cadrul “Polului National de Competitivitate in Promovarea Sistemelor Moderne de Fabricatie pentru Implementarea Principiilor Economiei Verzi - MEDGreen”, in parteneriat cu ECO GEST SA si APOLLO ECOTERM SRL, cu implicarea Primariei Municipiului Medgidia. Co-procesarea este o metoda de valorificare a deseurilor, recunoscuta la nivel european drept una dintre cele mai bune practici de eficientizare a utilizarii resurselor, prin acest proces avand loc simultan atat reciclarea, cat si folosirea energiei din deseuri.

”Noua investitie de la Medgidia consta in constructia unei instalatii care reduce clorul din gazele de ardere, permitand cresterea procentului de combustibil alternativ utilizat si care determina, astfel, scaderea emisiilor ca urmare a procesului de fabricare a cimentului. Nu este doar o investitie industriala, ci se creaza un pol de competitivitate in regiune care creste competitivitatea industriei romanesti. Odata cu eficientizarea productiei de ciment contribuim la Strategia Nationala de Management al deseurilor si la atingerea tintelor de reciclare asumate de Romania in cadrul strategiei 2020 in domeniul mediului", a declarat Costin Borc, CEO-ul Lafarge Romania.

Co-procesarea deseurilor contribuie la conservarea resurselor naturale neregenerabile prin reducerea consumului de combustibili fosili si ofera servicii ecologice pe termen lung de valorificare a deseurilor prin parteneriate cu operatori din domeniu, creand sinergii cu alte sectoare industriale si economice.

Lafarge nu este singura companie de pe plan local, cu activitate in zona productiei de materiale pentru constructii, care a implementat un astfel de sistem, atat Holcim, cat si Carpatcement avand in derulare proiecte similare.

In urma fuziunii dintre Lafarge si Holcim, principalul concurent pe plan local al celor doua companii ramane Carpatcement, parte a grupului german HeidelbergCement.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri