Subsidiare ale Philip Morris International (PMI) au initiat vineri o actiune juridica prin care cer analizarea unei directive a UE referitoare la produsele din tutun, la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, se arata intr-un comunicat al companiei.

"Consideram ca directiva referitoare la produsele din tutun afecteaza echilibrul stabilit de tratatele UE intre Uniune si statele membre", a declarat Marc Firestone, vicepresedinte si jurist sef al Philip Morris International.

El a aratat ca rolul directivei ar trebui sa fie imbunatatirea pietei interne a produselor din tutun, dar prevederile acesteia merg de fapt in directie opusa. Directiva include un mix de interziceri de produse, mandate si delegari ale autoritatii, care ridica probleme serioase, potrivit tratatelor europene, in legatura cu posibilitatea de alegere a consumatorilor, libera circulatie a bunurilor si concurenta, scrie Mediafax.

"Nu contestam ca ar trebui sa existe reglementarea stricta a produselor din tutun, dar masurile trebuie sa fie justificate si, mai presus de orice, sa respecte tratatele UE. Speram ca problema sa fie incredintata celei mai inalte curti a Uniunii Europene, pentru o analiza atenta si obiectiva", a spus Firestone.

PMI a depus solicitarea in justitia britanica, care si-a dovedit rapiditatea si eficienta pentru reclamantii care vor sa obtina opinii ale Curtii Europene de Justitie a UE in probleme legate de legislatia comunitara.

Compania vrea sa afle din partea Curtii Europene daca directiva referitoare la produsele din tutun respecta tratatele UE in domenii precum competenta legala, drepturile fundamentale si delegarea de atributii catre Comisia Europeana.

In privinta competentei legale, UE are puterea de a lua masuri menite sa imbunatateasca piata interna, dar PMI considera ca mai multe prevederi ale directivei sunt contrare acestui obiectiv. De exemplu, directiva interzice tigarile mentolate, produs care in prezent este legal in cele 28 de state membre. Prin trecerea in ilegalitate a achizitiei de catre adulti a produselor preferate, directiva perturba piata interna si incurajeaza comertul ilicit, potrivit companiei.

In cazul drepturilor fundamentale, directiva pare sa interzica tiparirea pe pachetele de tigari a unor afirmatii corecte, iar PMI vrea ca justitia UE sa analizeze daca aceasta interdictie respecta drepturile fundamentale ale consumatorilor la informatii legate de produsele pe care le aleg.

Directiva deleaga o serie de atributii Comisiei Europene, pentru punerea in practica a unor reguli referitoare la aspecte esentiale ale directivei. PMI vrea ca justitia sa decida daca aceste delegari respecta tratatele UE.

Compania Philip Morris International, prezenta si in Romania, este cel mai mare producator de tigari la nivel mondial. Produsele PMI sunt comercializate pe mai mult de 180 de piete.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri