Investitorul Jonathan Mann a preluat, vineri, 83,17% din compania care detine in patrimoniu Palatul Universul, pentru 16,69 milioane lei (4,66 milioane euro), intr-o tranzactie care a multiplicat de 80 de ori valoarea nominala a unei actiuni, a anuntat, miercuri, un comunicat al pietei Rasdaq.
Cinci actionari ai tipografiei Universul, care controlau impreuna, aproape 83% din capitalul companiei in al carei patrimoniu intra Palatul Universul, au vandut pachetele de actiuni la un pret de 8 lei/actiune, mult peste valoarea nominala a unei actiuni, de numai 0,10 lei.

Legislatia pietei de capital da posibilitatea investitorului care controleaza peste 33% din capitalul unei companii sa faca oferta publica de preluare pentru restul actionarilor. Separat de cei cinci actionari care au vandut pachetul de 83%, aproape 17% din actiuni sunt risipite in mainile investitorilor individuali. Ultima tranzactie a stabilit un pret de piata de peste 20 milioane lei (5,6 milioane euro) pentru tipografia Universul, informeaza NewsIn.

Pretul platit de investitorul care poarta acelasi nume cu un jurnalist celebru de la CNN, dar despre care piata romaneasca nu detine informatii, este aproape de cinci ori mai mare decat cifra de afaceri a companiei. Anul trecut, Universul SA a afisat o cifra de afaceri de 3,38 milioane lei (peste 930.000 de euro) si un profit de 275.192 lei (cam 7.500 euro).

La mijlocul sedintei de tranzactionare de vineri pe piata Rasdaq a fost efectuata o singura tranzactie cu 2,08 milioane de actiuni ale companiei Universul SA Bucuresti, volum care reprezinta 83% din capitalul social al tipografiei.

"Decizia de a vinde am luat-o de multa vreme pentru ca dorim sa ne separam si sa ne dezvoltam propriile afaceri", a declarat pentru NewsIn, Niculae Vasilache, directorul general al societatii Universul SA Bucuresti.
Cei doi actionari cu pachete de control, Bogdan Alexandru Safta (35,73%) si Ilie Neacsu (35,69%) au castigat 7,16 milioane lei (1,99 milioane euro), respectiv 6,76 milioane lei (1,88 milioane euro).

Actionarul semnificativ, Nicolae Vasilache, cu 13,54% din capitalul social, a castigat 2,49 milioane lei (peste 710.000 euro). Au mai participat la tranzactie Aurora Florea, care detinea 29.202 actiuni si Teodora-Magdalena Stanculescu, care a vindut 4.290 de actiuni. Pe primele trei luni, societatea bucuresteana a obtinut un profit net de 78.619 lei, iar cifra de afaceri a ajuns la 1,03 milioane lei.

Actiunile sale sunt tranzactionate pe piata Rasdaq din 27 februarie 1997.
Palatul Universul este revendicat in acest moment, la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) se analizeaza o plangere depusa de Vlaicu saulea, care a solicitat anularea oricarei tranzactii cu actiunile companiei pana la solutionarea in instanta ca litigiului al carui obiect este imobilul din strada Brezoianu 23-25.

In cererea sa, saulea solicita sistarea oricarei tranzactii cu actiunile companiei. Imobilul revendicat face parte din patrimoniul societatii, se precizeaza in cererea transmisa de saulea catre CNVM. "In acest moment, cererea respectiva este in dincutia Comisiei, care deocamdata cu s-a pronuntat", a declarat Cipiran Ene, purtatorul de cuvant al CNVM.

"Litigiul respectiv nu exista, pentru ca nici o lege din Romania nu retrocedeaza firmele," a comentat Vasilache pentru NewsIn. In urma cu patru ani, presedintele Partidului Romania Mare, Corneliu Vadim Tudor, a contestat, intr-un discurs tinut in Parlament, o majorare de capital la compania care detine Palatul Universul si a propus ministrului Culturii din acea vreme, Razvan Teodorescu, preluarea Palatului in patrimoniul public. Ilie Neacsu parasise PRM in februarie 2002.

Tipografia lui Cazzavillan s-a privatizat prin Mebo

Tipografia Universul a fost infiinata in anul 1881 de catre Luigi Cazavillan. in anul 1930, tipografia este vanduta de proprietarul sau lui Stelian Popescu. in perioada 1930-1932 compania construiste imobilele din strada Brezoinau 23-25, in care isi desfasoara activitatea tipografia.

in anul 1945, tipografia este confiscata de autoritatile comuniste, iar proprietarul este declarat criminal de razboi. Ulterior i se modifica numele si devine Interpinderea Poligrafica nr.2, unde se tiparea ziarul Universul. Dupa alti cativa ani denumirea companiei devine Tipografia Informatia. "Desi aici se tiparea ziarul Informatia de Bucuresti, tipografia era entitate separata, existand doar coincidenta de nume", a explicat Vasilache.

In anul 1990, compania a reluat numele de Universul, iar in perioada 1995-1996 a fost privatizata prin metoda MEBO, prin care salariatii au preluat o parte din actiuni, restul fiind distribuite in procesul de privatizare in masa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri