Noua lista de medicamente compensate ar avea, la o prima estimare, intre 30 si 40 de molecule noi, din cele 160 anuntate, pentru ca acestea aduc un beneficiu terapeutic semnificativ pentru sanatate, intrarea celorlalte fiind conditionata de un pret-benefic, a declarat presedintele ANMDM Marius Savu.

"Noua lista ar putea intra in vigoare in toamna, adica intervalul septembrie- noiembrie. Dupa atatia ani, o luna in plus sau in minus nu va fi cea care va fi esentiala, mai ales ca eu cred ca introducerea celor 17 molecule care pot fi prescrise incepand de astazi este o solutie intr-o zona foarte sensibila. Apoi, vom rezolva si celelalte probleme severe", a spus presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), dr. Marius Savu, la dezbatere publica a proiectului de ordin privind noua lista de medicamente compensate si gratuite.

Intrebat daca va fi timp ca pana in toamna sa evalueze toate cele peste 3.000 de medicamente din listele de compensate, Marius Savu a spus ca vor fi folositi "comparatori internationali", scrie Mediafax.

"Am folosit in propunerea noastra comparatori internationali. Este de fapt o evaluare simplificata, bazandu-ne pe experienta celor care au facut deja acest lucru. Este o foarte mare parte mecanica, si nu de creatie, lucru care, pe de o parte, nu este neaparat cel mai fericit, pentru ca lipseste amprenta romaneasca pe acest lcuru, dar, pe de alta parte, evaluarea va putea merge mult mai repede, luand in considerare rezultatele pe care altii le-au publicat deja", a precizat presedintele ANMDM.

Savu a mai spus ca, utilizand propriile criterii, pe noua lista vor intra intre 30 si 40 de molecule noi.

"Pe criteriile noastre, pe noua lista ar intra undeva, dupa o prima estimare, intre 30 si 40 de molecule noi. Acestea vor intra cu siguranta din cele 160. Poate si altele. Totusi multe dintre ele nu sunt neaparat medicamente dramatic imbunatatite fata de tratamentul pe care pacientii il au la dispozitie in momentul de fata, iar in cazul lor, probabil ca intrarea pe noua lista va fi conditionata de oferirea unui cost-benefic pentru sistemul de asigurari de sanatate", a adaugat Savu.

Intrebat daca era atat de "viciata" lista fostului ministru Eugen Nicolaescu, pentru ca de la 160 de molecule noi sa fie redusa la numai 30-40, Savu a spus ca nu este asta este vorba, ci despre faptul ca medicamentele trebuie sa aduca un beneficiu real sanatatii.

"Nu asa se pune problema. Exista anumite medicamente care intr-adevar aduc un beneficiu terapeutic semnificativ fata de ceea ce exista in momentul de fata. Exista altele la care beneficuiul este marginal si la care criteriul mai important va fi eficientizarea costurilor pentru sistem. Noile molecule vizeaza mai multe arii terapeutice, precum oncologia, hematologia, poliartrita reumatoida, diabetul si hepatita. Sunt principalele zone de terapie unde inovatia si-a spus cuvantul in ultima perioada", a adaugat Marius Savu.

Presedintele ANMDM nu a putut preciza cu exactitate cate molecule vor fi scoase de pe lista de medicamente compensate, dar a estimat ca ar putea fi vorba de zeci de produse, probabil sub 100.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri