Lafarge Ciment (Romania), cea mai importanta companie detinuta de grupul Lafarge in Romania, acorda dividende brute de 44,09 milioane lei (aproximativ 10 milioane euro) pentru anul trecut, reprezentand peste 99% din profitul net inregistrat in 2013.

Grupul francez controleaza producatorul de ciment prin Lafarge Romania (55,12%) si Financiere Lafarge (43,49%). Afacerile Lafarge Ciment (Romania) au scazut cu 20% anul trecut, la 685,4 milioane lei, iar castigul s-a redus de 3,7 ori, la 44,23 milioane lei.

Pe segmentul cimentului, Lafarge detine in Romania fabricile de la Medgidia si Hoghiz si o unitate de macinare la Targu Jiu. Lafarge are o capacitate anuala de productie a cimentului de 4,9 milioane tone si o cota de piata de aproximativ 31%, potrivit datelor prezentate de grup in raportul aferent anului trecut. Vanzarile de ciment ale Lafarge Romania au scazut cu 16% in 2013, pe fondul scaderii investitiilor in infrastructura si a mediului concurential.

Lafarge este prezent in Romania si pe segmentul betoanelor si agregatelor. Activitatea de agregate este derulata prin companiile Lafarge Agregate Betoane SA si Lafarge Agregate SRL. Pe zona de producere a betoanelor activitatea este asigurata prin firmele Lafarge Agregate Betoane (in pietele din Iasi si Ploiesti), Lafarge Comnord (Bucuresti), Lafarge Betoane (in pietele din Constanta si Braila) si Lafarge RMX (in piata din Cluj).

Operatiunile grupului francez din Romania sunt propuse spre vanzare, in cadrul procesului de fuziune cu grupul elvetian Holcim, prezent de asemenea pe piata romaneasca. Cei doi producatori de materiale de constructii au anuntat la 7 iulie o lista cu activele pe care intentioneaza sa le vanda pentru a obtine acordul autoritatilor de reglementare pentru fuziune, iar in tari precum Germania, Romania si Ungaria, Holcim si Lafarge au ales sa vanda in totalitate activele uneia dintre companii si sa le pastreze pe ale celeilalte.

Holcim (Romania), companie care reuneste productia de ciment, betoane si agregate, a incheiat ultimii doi ani cu pierderi, de 6,1 milioane lei, respectiv 37,7 milioane lei, ultimul an cu profit fiind 2011, cand a inregistrat un castig net de 74 milioane lei. Din castigul obtinut in 2011 si profitul nerepartizat in anii anteriori au fost distribuite dividende de 94,4 milioane lei in 2012.

Lafarge si Holcim concureaza pe piata romaneasca cu Carpatcement, parte a grupului german HeidelbergCement. Numarul expresiilor de interes din partea unor eventuali cumparatori ai activelor pe care grupurile Holcim si Lafarge vor sa le vanda in cadrul procesului de fuziune s-a dublat in doua saptamani, de la circa 50 la peste 100, a declarat directorul general al Holcim, Bernard Fontana.

Cei doi producatori de materiale de constructii intentioneaza sa incheie fuziunea in prima jumatate a anului 2015. Noul grup - cel mai mare producator de ciment din lume - va avea operatiuni in 90 de tari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri