Calder-A International si Rafo il acuza pe presedintele AVAS, Razvan Orasanu, ca nu a formulat \"niciun raspuns rational\" la cererea de novatie depusa de Calder pentru contractul de privatizare al rafinariei onestene si ca tergiverseaza luarea unei decizii.
Potrivit unui comunicat comun al Rafo si Calder-A International, cele doua companii resping categoric atitudinea si discursul presedintelui Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) pe care il acuza ca "sustine o pozitie dominata in mod evident de influente politice si de interesele unor concurenti de pe piata petrolului din Romania", informeaza NewsIn.

Comunicatul mentioneaza ca presedintele AVAS face afirmatii "iresponsabile si neprofesioniste" si "isi depaseste cu mult atributiile pe care le are in aceasta functie". Cele doua companii ii cer lui Razvan Orasanu sa formuleze "un raspuns rational" la cererea de novatie a contractului de privatizare al Rafo sustinand ca a fost depusa la AVAS o astfel de solicitare inca din iunie 2005.

Potrivit comunicatului Rafo si Calder - A, "cea mai buna prezentare a companiei Calder-A International B.V. este chiar evolutia din ultimul an a companiei Rafo SA, care a reusit sa obtina profit operational, sa reduca pierderile financiare cu peste 60% si sa plateasca peste 300 de milioane de euro catre bugetul statului. Mai mult, Calder-A a asigurat inclusiv respectarea clauzelor din contractul de privatizare platind catre AVAS, in numele Balkan Petroleum transele prevazute in clauzele contractuale".

Conducerile celor doua companii, care au semnat comunicatul de presa, il ameninta voalat pe seful AVAS si ii cer acestuia ca in cazul in care crede ca are suficiente argumente pentru a refuza novatia in favoarea Calder "sa formuleze in scris un raspuns oficial la cererea de novatie, asumandu-si astfel raspunderea deplina, inclusiv juridica, pentru afirmatiile pe care le face".

Presedintele AVAS, Razvan Orasanu, a declarat, luni, ca planul de reorganizare a Rafo Onesti este valabil pana in 25 decembrie, timp in care societatea trebuie sa-si rezolve situatia pentru a nu ajunge in faliment, iar din aceasta cauza cresc presiunile asupra conducerii AVAS.

"Este timp pana la sfarsitul anului sa decidem daca acceptam sau nu novatia. Rafo nu poate fi data pe mana oricui", a afirmat Orasanu. Presedintele AVAS a spus ca situatia Rafo se va clarifica numai daca institutia pe care o conduce va primi toate documentele pe care le solicita de la actualul proprietar al societatii Calder-A. "Trebuie sa dovedeasca bonitatea financiara si un plan care sa arate cum si in cat timp vor plati datoriile catre stat. De asemenea trebuie sa prezinte situatiile financiare auditate ale Calder-A si acordul de vointa al Balkan Petroleum care si-a schimbat succesiv si de mai multe ori pozitia", a explicat Orasanu.

Consilierul prezidential Theodor Stolojan, aflat saptamana trecuta la Rafo, a declarat ca rafinaria este necesara economiei tarii si ca, pentru o asemenea companie, creditorii sunt interesati sa gaseasca un aranjament, astfel incat datoriile mai vechi sa poata fi achitate."Exista o secure care sta sa cada deasupra rafinariei. Daca in sase luni nu se gaseste o solutie pentru datoriile vechi, Rafo intra in faliment fara nicio discutie", a adaugat Stolojan. in replica, seful AVAS considera ca astfel de presiuni sunt nejustificate, iar "AVAS nu va lucra niciodata sub presiune", adaugand totusi ca ii va prezenta consilierului prezidential o situatie completa a Rafo.

in privinta actionariatului Calder-A, seful autoritatii a spus ca exista o serie de suspiciuni, dat fiind refuzul, de altfel legal, al firmei de a da detalii in acest sens. Conform informatiilor detinute de AVAS, exista o "opacitate a tranzactiilor", mai ales ca structura actionariatului Calder-A s-a schimbat in urma cu o luna. Astfel in spatele companiei Calder-A ar fi o fundatie austriaca, ceea ce permite nepublicarea datelor legate de actionariat. Referindu-se la aceasta situatie confuza a firmei, Orasanu a afirmat ca sunt prea multe lucruri care desi sunt legale, sunt greu de justificat si "neuzuale".

Astfel, a dat mai multe exemple cum ar fi schimbarile de atitudine ale Balkan in privinta contractului de vanzare-cumparare de actiuni, precum si reprezentarea celor doua firme de catre aceeasi casa de avocatura Vilau si asociatii. Una dintre principalele cauze ale refuzului AVAS de a semna novatia dintre Calder-A si BkP este situatia datoriilor la buget. "Faptul ca spun ca dau inapoi 6.000 de miliarde nu se gaseste in niciu document, plus ca nu reprezinta totalul datoriei", a precizat Orasanu.

Situatia patleiatului de la Rafo Onesti a devenit neclara in 2005 cand vanzarea companiei de catre fostul proprietar Balkan Petroleum catre Calder-A nu a fost recunoscuta oficial. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului ar trebui sa isi dea acordul pe cererea de novatie, depusa de Calder-A International B.V. asupra contractului de privatizare a rafinariei bacauane cu Balkan Petroleum (BkP).

Novatia este o conventie prin care partile unui raport juridic obligational sting o obligatie existenta, inlocuind-o cu o noua obligatie. BkP si Calder-A International isi disputa inca statutul de proprietar al Rafo. Calder-A sustine ca este atat proprietar al rafinariei Rafo, cat si al rafinariei Darmanesti. In plus, Calder-A a depus la Ministerul Finantelor o esalonare a datoriilor bugetare si sustine ca asteapta inca o decizie a guvernului in acest sens. Calder-A pretinde ca datoriile Rafo sunt de 6.000 miliarde lei vechi, in timp ce Finantele le evalueaza la circa 10.000 miliarde lei vechi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri