Praktiker, candva liderul pietei locale de bricolaj, companie ale carei afaceri au cunoscut un declin puternic in plina criza, ajungand ca anul trecut sa ocupe pozitia a cincea in top, a primit o gura de oxigen o data cu achizitia operatiunilor de catre omul de afaceri turc Omer Susli, care are planuri mari cu reteaua de bricolaj in urmatorii ani pe piata.

Cu 27 de magazine la nivelul intregii tari si fara nicio unitate deschisa in ultimii ani, Praktiker a trecut ultima perioada prin schimbari majore, dupa ce grupul – mama din Germania a decis vanzarea operatiunilor din Europa de Est, activitatea locala a companiei fiind cumparata de catre omul de afaceri Omer Susli, in prima parte a acestui an. Praktiker Romania si-a continuat declinul in 2013 si a ajuns la afaceri de 130 de milioane de euro, in scadere cu 11% fata de nivelul raportat in 2012. Totodata, pierderile Prakiker au crecut de 10 ori, la 16 milioane de euro, poate una dintre cele mai abrupte scaderi din piata de profil, estimata la o valoare totala de doua miliarde de euro.

Cu un business care a scazut puternic, ajungand la doar un pas de insolventa, Praktiker, sub noua conducere, isi va reincepe ofensiva pe piata de bricolaj, un segment care in ultimii ani este dominat de catre jucatorii locali precum Dedeman, Arabesque sau Ambient. Omer Susli are in plan ca in urmatorii doi ani sa isi extinda operatiunile la nivel local cu inca 18 magazine, de la 27 cate detine in prezent, la 45 pana in 2016. Parte a acestei strategii va fi demarata inca din acest an, cand omul de afaceri planuieste sa deschida doua noi unitati Praktiker – in Targu-Jiu si la Giurgiu.

„Pana la finalul anului 2014 suntem increzatori ca vom reusi sa ne repozitionam. Intentionam sa crestem profitabilitatea magazinelor existente, mai mult, ne dorim ca in urmatorii doi ani sa extindem reteaua la 45 de magazine. In mai putin de doua luni, vom deschide magazine in Giurgiu si Targu-Jiu” , a declarat Omer Susli, proprietarul Praktiker.

Praktiker vede primele rezultate pozitive sub conducerea lui Susli

Praktiker Romania a incheiat primul semestru al anului 2014 cu un profit operational de aproape 12 milioane de lei. Dupa preluarea de catre omul de afaceri de origine turca, Omer Susli, la sfarsitul lunii februarie 2014, Praktiker a inceput un program de restructurare a companiei si de repozitionare a brandului Praktiker pe piata de bricolaj. Luna aprilie a reprezentat startul cresterii pentru Praktiker Romania si a adus un profit operational pozitiv pentru prima jumatate a anului 2014. Astfel, la numai trei luni de la preluarea companiei, profitul operational pentru al doilea trimestru al anului 2014 a crescut cu 44 milioane de lei fata de primul trimestru al aceluiasi an si cu 37 milioane de lei fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Aceasta imbunatatire a rezultatelor financiare se datoreaza in principal optimizarii de costuri pe servicii si utilitati si renegocierilor ce au privit atat contractele de chirie cu proprietarii, cat si contractele cu furnizorii de marfa si servicii, obtinand preturi de achizitie si termene de plata mai bune. Trendul in vanzari si profitabilitate s-au imbunatatit vizibil in ultima perioada, compania Praktiker inregistrand cresteri in vanzari in medie de peste 10% fata de 2013.

Omer Susli, proprietarul Praktiker Romania

(In imagine: Omer Susli, proprietarul Praktiker Romania)

Omer Susli: Business-ul Praktiker Romania a fost prost gestionat

Noul proprietar al lantului de magazine de bricolaj Praktiker Romania sustinea la preluarea operatiunilor locale ca afacerea a fost prost gestionata, iar chiriile spatiilor comerciale ajungeau in multe cazuri sa depaseasca incasarile.

"Trei magazine, din Galati, Piatra Neamt si Focsani, sunt in propietatea noastra, restul de 24 sunt inchiriate de la diferite companii. Praktiker are 1.700 de angajati permanenti, la care se adauga 600 de angajati platiti tot de companie pentru servicii externalizate, paza, curatenie etc. Compania nu are nicio datorie la banci sau la furnizori, totul este platit la zi. A fost o afacere prost gestionata si asta ma bucura pentru ca pentru orice contract pe care il aducem acum la masa de negociere obtinem 50% reducere. Daca faceau totul nu mai aveam ce face noi acum", a declarat Omer Susli, omul de afaceri turc care a preluat in luna februarie reteaua de bricolaj Praktiker. Susli spunea in urma cu cateva luni ca Praktiker platea anual 24 de milioane de euro chirii pentru spatiile pe care le ocupau cele 24 de magazine. Praktiker are in Romania o retea de magazine cu 27 de magazine, a doua ca marime, cu o suprafata de vanzare de 184.300 de metri patrati.

Campanie de publicitate agresiva

Dupa ce vreme de ani buni reclamele Praktiker aproape ca disparusera complet din peisajul media, 2014 a adus din nou compania in lumina “reflectoarelor”. Imediat dupa achizitia Praktiker, Omer Susli a demarat o ampla campanie de promovare a brandului, in incercarea de a resuscita vanzarile grupului care cunoscusera cele mai mari pierderi anul trecut din toti anii de criza. Nu doar Capitala, ci si alte orase cheie din tara au fost impanzite cu afise outdoor care promovau compania si ofertele. Sunt chiar cateva statii de metrou in Bucuresti complet branduite cu numele Praktiker, investitii care l-au costat de omul de afaceri sute de mii de euro, iar promovarea inca nu se va opri aici.

O piata marcata de exituri, fuziuni si reconfigurari

Piata locala de bricolaj, estimata la o valoare de circa 2 miliarde de euro, se afla in plina efervescenta in ultimul an, ca urmare a unor miscari anticipate de unii jucatori. De la intrarea pe piata a britanicilor de la Kingfisher si introducerea brandului Brico Depot in Romania si pana la exitul nemtilor de la OBI ori de achizitia Praktiker sau a Baumax de catre Leroy Merlin, retailul DIY nu a mai avut asa o dinamica in lumina reflectoarelor de la debutul crizei, cand toti jucatorii si-au contractat rulajele, redus investitiile in dezvoltare, iar in unele cazuri au si existat reduceri de personal.

Citeste si:

    Singurul jucator din piata locala de bricolaj care a pariat pe dezvoltare in plina criza a fost Dedeman, actualmente si liderul pietei de profil, cu afaceri care anul trecut au depasit pragul de 600 de milioane de euro si care in prezent detine o retea de 37 de magazine pe intreaga suprafata a tarii.

    Intrarea Kingfisher pe piata locala de bricolaj a fost momentul critic, care intr-un fel sau altul a declansat efervescenta din industrie, cand britanicii au achizitionat cele 15 magazine ale francezilor de la Bricostore. Englezii au cumparat operatiunile Bricostore Romania in primavara anului trecut, iar in luna martie a acestui an au inaugurat si primele doua magazine tip depozit, Brico Depot, ambele in Bucuresti – unul in zona Orhideea, celalalt in Pantelimon.

    La inceputul acestui an o alta stire avea in centru piata de bricolaj, nemtii de la Praktiker cedand operatiunile locale, cu 27 de magazine, omului de afaceri de origine turca Omer Susli. O alta veste care a luat prin surprindere piata de bricolaj a fost exitul nemtilor de la OBI, informatie data publicitatii in exclusivitate de catre wall-street.ro la finalul lunii mai.

    Citeste si:

      Urmare a deciziei de a iesi de pe plan local si de a face loc retailerului grec de jucarii Jumbo, OBI a demarat un amplu program de reduceri in cele sapte locatii pe care le detine in Romania, strategie care a creat o adevarata isterie in magazinele de profil. Cum au aratat magazinele dupa ce retailerul a aplicat reduceri de 50% la tot stocul de produse, in imaginile surprinse de wall-street.ro aici.

      Un alt eveniment important pe piata locala de bricolaj a fost si achizitia operatiunilor locale Baumax de catre retailerul francez Leroy Merlin, companie care va ajunge astfel la 16 magazine pe plan local, cu alte doua proiecte in lucru, la Craiova si pe soseaua Alexandriei din Capitala. Leroy Merlin ajunge astfel la un rulaj de circa 140-150 de milioane de euro la nivel local.

      Piata de bricolaj din Romania este dominata de catre retailerii romani Dedeman si Ambient si de reteaua de magazine Arabesque, dar si de jucatorii internationali Kingfisher, Leroy Merlin sau Hornbach, cat si de Praktiker, companie preluata la inceputul acestui an de catre omul de afaceri turc Omer Susli.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Companii »


      Setari Cookie-uri