Compania China Nuclear Power Corporation s-a calificat in procesul de selectie a investitorilor pentru constructia reactorelor 3 si 4 de la centrala Cernavoda, a precizat marti Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica.

Compania chineza a fost singurul ofertant. "Ieri a fost o etapa intermediara in acest proces de selectie, care avea ca scop de a ne asigura ca partenerul pe care il vrem chiar intelege acest business si are capacitatea sa il duruleze. Una dintre cerinte a fost demonstrarea capacitatii tehnice in exploatarea unei centrale nucleare. Cerinta putea fi indeplinita minimal daca investitorii au in exploatare cel putin patru reactoare nucleare. O alta cerinta era demonstrarea capacitatii financiare, pentru ca de pomana stii sa faci centrale nucleare, daca nu ai bani", a afirmat Lulache, potrivit Mediafax.

Compania chineza va fi actionar majoritar in compania de proiect care va derula investitia de 6,5 miliarde de euro. Lulache a adaugat pana in 24 septembrie este asteptata depunerea documentatiei de catre compania chineza, care, daca va satisface cerintele Nuclerelectrica si ale Guvernului, se va materializa prin semnarea unei scrisori de intentie, iar abia apoi vor fi discutati termenii reali ai asocierii.

Daca Nuclearelectrica si Guvernul vor semna acordul cu China General Nuclear Power Corporation, va vor fi necesare probabil realizarea unei analize privind ajutorul de stat si notificarea Comisiei Europene, a mentionat directorul Nuclearelectrica.

"Notificarea Comisiei Europene trebuie facuta de stat in momentul in care implementeaza aceasta schema. Schema garanteaza un nivel al veniturilor, dar asta nu inseamna ca proiectul devine deja finantabil", a aratat Lulache.

Compania chineza va avea cel putin 51% din compania de proiect, iar Nuclearelectrica va participa cu activele existente. Actele pentru infiintarea companiei de proiect ar urma sa fie semnate pana la finele anului.
"Investitorul chinez trebuie sa vina cu 51% din 30% din valoarea proiectului, asa cum va fi definita. Asta este o ipoteza de lucru, iar restul de 70% din surse atrase. (...) O conditie pe care am pus-o este termenul de 75 de luni pentru realizarea proiectului", a precizat Lulache.

Nuclearelectrica va participa la capitalul companiei de proiect si cu investitia de 141 milioane de lei facuta in Energonuclear, companie infiintata in 2009 pentru derularea investitiei de la Cernavoda cu fostii actionari.

China General Nuclear Power Corporation a fost infiintata in 1994 si este cel mai mare producator chinez de energie nucleara, avand in operare 11 reactoare nucleare cu o capacitate instalata de 11.620 MW. Comparativ, capacitatea totala de productie a energiei a Romaniei este de circa 20.000 MW.

De asemenea, compania chineza are in constructie alte 13 reactoare nucleare, cu o putere instalata cumulata de 15.000 MW. China General Nuclear Power Corporation a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 4,25 miliarde de euro. Compania chineza are active evaluate la 37,49 miliarde de euro.

Statul pastreaza impreuna cu Nuclearelectrica 30% din actiuni

Nuclearelectrica a inceput la finele lunii august procedura competitiva de selectare a investitorilor in vederea constructiei reactoarelor nucleare 3 si 4. Potrivit strategiei de atragere a investitorilor, aprobata de AGA Nuclearelectrica in 22 august, statul va ceda potentialelor companii interesate 51% din proiect, dar va pastra, alaturi de Nuclearelectrica, cel putin 30% din actiuni.

Proiectul constructiei celor doua reactoare a fost initiat in 2007, iar lucrarile erau planificate sa inceapa in 2010. Din compania de proiect de atunci, Energonuclear, au facut parte initial Enel (Italia), ArcelorMittal Romania, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF SUEZ (grup franco-belgian).

Acordul de investitii pentru constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 a fost semnat initial in 2008. Nemultumite de evolutia discutiilor, CEZ, RWE, Iberdrola si GDF SUEZ au renuntat la sfarsitul anului 2010 la investitie, astfel ca statul a ajuns sa detina 84,85% din compania de proiect.

Ultimii doi investitori privati ramasi in compania de proiect, Enel si ArcelorMittal Romania, au decis la finele lui 2013 sa paraseasca proiectul constructiei reactoarelor nucleare 3 si 4, astfel ca Nuclearelectrica a ramas unicul actionar implicat. Statul detine, prin Departamentul pentru Energie, 81,3% din actiunile Nuclearelectrica, iar Fondul Proprietatea controleaza 9,7% din titluri. Nuclearelectrica acopera aproximativ 18% din necesarul anual de electricitate al Romaniei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri