OMV Petrom a finalizat programul de modernizare a rafinariei Petrobrazi, derulat in perioada 2010-2014 si care a necesitat investitii de circa 600 milioane euro, fondurile totale alocate de la privatizare, din 2004, ridicandu-se la 1,1 miliarde euro, scrie Mediafax.

"Programul initial de investitii pentru modernizarea rafinariei Petrobrazi era de 750 milioane de euro, dar a fost redus la 600 milioane de euro", a declarat Manfred Leitner, membru al Directoratului OMV responsabil pentru Rafinare si Marketing, fara a explica de ce a fost redusa suma.

Rafinaria Petrobrazi are o capacitate anuala de prelucrare a titeiului de 4,2 milioane tone de titei si acopera 47% din necesarul de carburanti la nivel national. "Modernizarea rafinariei Petrobrazi a fost un pas necesar pentru a ne adapta la specificul pietei din Romania, care s-a modificat substantial fata de momentul proiectarii rafinariei. Cresterea productiei de motorina, rezultata in urma procesului de modernizare, va contribui la reducerea importurilor de motorina ale Romaniei, cu impact pozitiv asupra deficitului de cont curent”, a declarat Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom.

Prezent la eveniment, premierul Victor Ponta a declarat ca parteneriatul Romaniei cu OMV este unul "win-win". "Parteneriatul cu OMV este fundamental pentru Romania din mai multe puncte de vedere. (...) In ultimii doi ani si jumatate, lucrand impreuna cu OMV Petrom, Romania a progresat foarte mult in piata de energie. (...) Obligatia mea ca premier este sa multumesc pentru fiecare loc de munca. La Petrom trebuie sa multumesc de mai multe mii de ori", a afirmat premierul.

In urma programului de modernizare, Petrobrazi poate procesa integral productie de titei a OMV Petrom din Romania. Motorina si kerosenul vor avea o pondere de pana la 45% in structura de produse obtinute la Petrobrazi, in timp ce productia de motorina este cu peste 60% mai ridicata fata de anul 2009. De asemenea, modernizarea instalatiilor si ajustarea capacitatii de rafinare au un impact pozitiv asupra eficientei rafinariei contribuind la o reducere a consumului total de energie cu aproximativ 40% fata de anul 2004, a aratat compania.

Inafara de Petrobrazi, in Romania mai functioneaza doar doua rafinarii, Petromidia, detinuta de KazMunayGas din Kazahstan, si Petrotel Lukoil, controlata de grupul rus Lukoil. OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o productie anuala de titei si gaze de 66 milioane bep. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual si detine o centrala electrica de 860 MW si un parc eolian de 45 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pietele din Romania si tarile invecinate prin intermediul a circa 800 benzinarii.

In ultimii 9 ani, investitiile pentru modernizarea si consolidarea OMV Petrom s-au ridicat la circa 10 miliarde euro. Actionarii OMV Petrom sunt OMV Austria - 51,01%, statul roman, prin Ministerul Economiei - 20,64%, Fondul Proprietatea - 18,99%, iar 9,36% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.

Sursa foto: MediafaxFoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri