Previziunile antreprenorilor si oamenilor de business devin mai optimiste, spre deosebire de anul anterior, semn ca dificultatile din piata constructiilor s-au mai ameliorat, cel putin asta reiese din datele centralizate de IBC Focus, care indica faptul ca anul trecut procentul celor care anuntau cresteri se situa la circa 47%, in timp ce in prezent acesta a urcat la 63%.

Vrei sa afli mai multe despre finantarea antreprenorilor? Esti intreprinzator sau manager intr-o firma antreprenoriala? Participa la Conferinta "Antreprenor caut finantare" de joi, 25 septembrie. Inscrie-te aici!

Cu toate ca sunt preconizate cresteri, cele mai multe dintre acestea nu sunt asteptate sa fie mai mari de 10%. Cei mai mari antreprenori vor avea multe obstacole de strabatut in anii ce vor urma. Confirmarea vine inclusiv de la cei mai mari 10 antreprenori de top din 2014. Peter Otto, administrator Strabag SRL, preciza ca pentru compania sa in 2015 „cea mai mare provocare este cea de a face fata concurentei dure bazata pe pret” .Pentru CFO-ul comaniei Danya Cebus, Daniel Daragiu, dar si pentru Mircea Bulboaca, presedinte grup Con-A, cele mai mari provocari pentru 2015 sunt reprezentate de clasarea in continuare in Topul celor mai puternici antreprenori ai tarii si in editia urmatoare: „Un obiectiv pentru noi in anul 2015 este o pozitionare mai buna in topul companiilor – prin cresterea cifrei de afaceri si a profitabilitatii” preciza dl. Bulboaca.

Cum vor incheia marii antreprenori anul 2014: cresteri de cel mult 10%

O concluzie generala este aceea ca sunt privite cu ochii buni nu doar afacerile celor mai puternici antreprenori cat si evolutia intregii pietei de constructi. Comparativ cu previziunile din urma cu un an, se poate observa de asemenea ca nesiguranta s-a risipit si exista semnale pozitive si in la acest capitol important. Anul trecut 36% dintre antreprenorii de top anuntau ca piata in 2014 va cunoaste o scadere, in timp ce 46% dintre ei anuntau ca piata va nota un semnal pozitiv. Datele pe care IBC Focus le-a colectat in prezent de la cei mai influenti antreprenori ai pietei din Romania ne arata ca 57% dintre acestia se asteapta ca piata sa evolueze intr-un sens favorabil, in timp ce 16% cred ca piata inca nu a atins cea mai de jos treapta. Avem si un sfert dintre antreprenori care considera ca lucrurile nu vor cunoaste nici o crestere dar nici o scadere semnificativa. Chiar si asa, cresterea la care se asteapta antreprenorii de top nu este una extraordinara, cei mai multi dintre acestia pronuntandu-se in favoarea unui procent de cel mult 10%. Tendintele de crestere sunt cuprinse si in estimarile din luna august 2014, publicate de INS in activitatea de constructii. Pentru urmatoarele trei luni se va inregistra o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +4%), managerii estimand, de asemenea, o stabilitate si a numarului de salariati (sold conjunctural -3%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -1%).

Asteptarile producatorilor din constructii: optimisti, dar rezervati

Contactati de catre wall-street.ro reprezentanti ai pietei producatorilor de materiale de constructii se asteapta in mare parte ca 2014 sa fie un an mai bun, cu toate ca vorbim de doua intervale electorale, despre care stim ca de-a lungul istoriei au avut anumite influente asupra industriasilor.

Horatiu Tepes (foto stanga), proprietar al firmei Bilka Steel, cel mai mare producator de tigla metalica din Romania, sustine ca este important ca piata sa nu inregistreze scaderi chiar daca anul acesta sectorul de constructii nu a fost foarte animat, asta din cauza absentei statului de pe lista investitiilor foarte mari. „Consum a existat, dar a fost determinat de lucrarile de renovare care de cele mai multe ori nu se regasesc in statisticile oficiale. Exista zone, in tara, in care si 97% din lucrari sunt reprezentate de sectorul de renovari.

In primul semestru al anului, Bilka a inregistrat afaceri de aproximativ 45 milioane de lei, in crestere cu 43% comparativ cu aceeasi perioada a lui 2013. „Perioada verii a venit cu o crestere a cererii si implicit a vanzarilor. Este adevarat ca in fiecare an, in aceasta piata, vara si toamna sunt cele mai active perioade ale anului. Chiar si asa, putem spune ca vara lui 2014 a fost cea mai buna vara din istoria Bilka Steel. Daca am fi ramas la capacitatea de productie de anul trecut, suntem convinsi ca nu am fi facut fata comenzilor. Pentru sfarsitul lui 2014 mizam pe o crestere a afacerilor de peste 30%, crestere care va fi determinata de investitiile pe care le-am facut pentru noile capacitati de productie care impreuna cu logistica ne permit sa livram orice comanda in 24 de ore”, a completat Horatiu Tepes.

In ceea ce priveste piata autohtona de acoperisuri, Horatiu Tepes sustine ca aceasta s-a ridicat in 2013 la 27 milioane mp, in crestere cu aproximativ 5% fata de 2012, aproximativ 62% fiind reprezentata de acoperisurile metalice. „Pentru 2014 nu ne asteptam la schimbari semnificative, cel mai probabil se va inregistra o crestere similara celei din 2013. Schimbarea va fi reprezentata de cresterea ponderii tiglei metalice, care estimam ca la sfarsitul anului va reprezenta 65% din totalul pietei de acoperisuri”.

Sectorul tamplariei termoizolante, unul dintre cele mai afectate din piata

La randul lor, reprezentantii VEKA Romania, filiala locala a grupului german cu acelasi nume, sustin ca piata de tamplarie termoizolanta a suferit o contractie semnificativa, explicabila in contextul politic si economic actual. „In continuare ne confruntam cu o serie de factori, precum sistarea investitiilor, lipsa de lichiditati si a mijloacelor de finantare, care isi pun amprenta in mod negativ asupra evolutiei business-ului pe aceasta piata. Nu consider ca am depasit perioada dificila, nici ca iesirea din criza economica s-a produs cu adevarat. Sectorul tamplariei termoizolante a fost unul dintre cele mai grav afectate de criza economica, dupa anul 2009, iar supravietuitorii ei au ramas actualii jucatori din piata”, a declarat Gabriel Nicolaescu, deputy general manager in cadrul VEKA Romania.

Potrivit reprezentantului VEKA, la momentul actual nu exista semnale concrete ale revenirii pietei si a consumului. „Odata cu trecerea alegerilor din aceasta toamna exista posibilitata sa asistam la schimbari in acest sens. Ne apropiem tot mai mult de anul 2020, iar Directiva europeana de reducere a pierderilor de caldura ar trebui sa genereze o strategie rapida pentru programele de reabilitare termica, generala la nivelul intregului teritoriu si care sa se bazeze pe o eficientizare termica reala”, a mai aratat Gabriel Niocolaescu.

Cu un optimism moderat vorbeste si Bogdan Pirvu, directorul diviziei tencuieli si vospele in cadrul AdePlast. Acesta sustine ca ne aflam dupa doua trimistre de scadere economica, care se vor vedea si in piata. „Ne confruntam, pe sectorul nostru de constructii, cu o comprimare importanta fata de anul trecut. Lipsa proiectelor publice, dar si vremea improprie lucrarilor de contructii isi pun amprenta pe evolutia companiilor din acest sector al economiei. La finalul lunii august am simtit o dezmortire a activitatii sectorului si speram ca lucrarile intarziate sa se miste bine si chiar sa se finalizeze in toamna. Evident ca si vremea trebuie sa ne ajute, iar alti factori de decizie sa lase lucrurile sa evolueze normal”, a mai precizat Bogdan Parvu.

Piata constructiilor in 2015: estimari si asteptari

Analiza detaliata repartizata pe tipul de santiere contractate (private sau publice) pune fata in fata previziunile antreprenorilor atat cu privire la evolutia propriilor afaceri cat si cu privire la intreaga piata de profil in 2015. Cand vine vorba de evolutia individuala a companiilor ca si venituri si lucrari, se observa ca antreprenorii care contracteaza cu preponderenta lucrari private sunt intr-o mai mare masura increzatori decat cei care contracteaza lucrari publice in cea mai mare parte. In timp ce 58% din antreprenorii care lucreaza in cea mai mare parte pentru stat declara ca vor nota o evolutie pozitiva a afacerilor si a numarului de lucrari, procentul antreprenorilor car elucreaza pentru beneficiari privati este de 66%. In ambele cazuri se pot observa cresteri comparativ cu ce anuntau in urma cu un an.

Intrebati despre evolutia pietei in 2015, ambele tipuri de antreprenori (contractori de lucrari private si contractori de lucrari publice) se declara in proportii apropiate optimisti cu privire la evolutia pietei in 2015, 58%, respectiv 57% socotind ca piata va nota cresteri in 2015. Procentele sunt superioare celor inregistrate de Top 100 Antreprenori Generali din 2013, cand, in cazul antreprenorilor de lucrari publice, 55% anuntau o crestere a pietei, in timp ce in cazul antreprenorilor de lucrari private inregistrasem atunci un procent de 36% de constructori optimisti. Cu toate acestea, se impun masuri urgente pentru redresarea situatiei actuala cu care ne confruntam in piata.

Ce ar face antreprenorii de constructii daca ar detine o functie publica in stat

Intrebati daca ar fi prim-ministrul / presedintele Romaniei pentru un an, care ar fi cea mai importanta masura din domeniu pe care ar lua-o, Peter Otto, administrator al Strabag SRL a precizat pentru IBC Focus ca ar „face ce este necesar pentru a se asigura ca Romania sa devina o tara atractiva pentru investitorii straini”, in timp ce Bulboaca Mircea, presedintele Con-A sustine ca ar (re)infiinta cu prioritate un Minister al Lucrarilor Publice si ar derula toate marile proiecte ale Statului prin acest minister, in care ar concentra si cei mai buni specialisti in constructii. La randul sau, Daniel Daragiu, CFO-ul Danya Cebus Rom SRL a completat ca o alocare mai mare din bugetul de investitii catre constructii in general si inspre infrastructura in particular ar fi una din principalele masuri pe care dansul le-ar adopta.

Sursa foto: freephotosbank.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri