Companiile care vor sa beneficieze de ajutor de stat pentru a realiza investitii care promoveaza dezvoltarea regionala prin crearea de locuri de munca trebuie sa depuna cererile, in cadrul primei sesiuni, in perioada 22 septembrie - 17 octombrie, pentru aceasta fiind alocate 200 milioane de lei, informeaza Mediafax.

Guvernul a avizat miercuri, prin hotarare, schema de ajutor de stat pentru companii valabila pana in anul 2020, cu un buget total de 2,7 miliarde lei (600 milioane euro), pentru finantarea nerambursabila a costurilor cu active corporale si necorporale aferente investitiei initiale, plata efectuandu-se in perioada 2015-2023. Bugetul maxim al schemei este de 2,7 miliarde lei (circa 600 milioane euro) pentru perioada 2015-2023, cu posibilitatea suplimentarii, iar bugetul maxim anual este de 450 milioane lei. Pentru prima sesiune de inregistrare a cererilor de acord pentru finantare a fost alocat un buget de 200 milioane lei.

"Schema are ca obiectiv sustinerea de la bugetul de stat, prin alocari nerambursabile, a costurilor salariale inregistrate pe o perioada de 2 ani consecutivi, in limita salariului mediu brut pe economie, de catre intreprinderi din toate sectoarele de activitate care dezvolta proiecte de investitii si creeaza minimum 10 noi locuri de munca, din care 3 locuri de munca pentru lucratori defavorizati", se arata intr-un comunicat transmis joi de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Cererile de acord pentru finantare, impreuna cu documentele justificative necesare in prima etapa de evaluare, trebuie trimise la Registratura generala a Ministerului Finantelor Publice, doar prin posta sau servicii de curierat, cu confirmare de primire, mentionandu-se pe plic "Unitatea de implementare a schemei de ajutor de stat instituita prin H.G. nr. 332/2014".

Solicitarile inregistrate in afara perioadei aferente acestei sesiuni vor fi inapoiate firmelor si nu vor fi luate in considerare in procesul de analiza. Analiza cererilor se va face dupa inchiderea sesiunii de inregistrare, fara a avea importanta ordinea inregistrarii acestora. Pe perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat, incepand cu momentul deschiderii sesiunii de inregistrare a cererilor, firmele interesate pot accesa o platforma dedicata pe site-ul MFP, la sectiunea "Ajutor de stat", prin intermediul careia pot adresa intrebari, sesizari si solicitari de clarificari.

Conform proiectului, pentru a beneficia de ajutorul de stat, firmele trebuie sa realizeze o investitie initiala de minim 44 milioane lei (10 milioane euro), aceasta reprezentand investitia in active corporale si necorporale aflate in acelasi perimetru, legate de construirea unei unitati noi, extinderea capacitatii unei unitati existente, diversificarea productiei unei unitati prin produse care nu au fost fabricate anterior in unitate sau o schimbare fundamentala a procesului general de productie al unei unitati existente.

Ministerul Finantelor Publice, in bugetul caruia este inclusa schema de ajutor de stat, prin programul "Ajutoare de stat pentru finantarea proiectelor pentru investitii", estimeaza ca de vor beneficia circa de finantare aproximativ 150 de companii.

De acest ajutor de stat vor putea beneficia doar companiile care indeplinesc cumulativ, la data inregistrarii cererii, o serie de criterii de eligibilitate, respectiv sunt inregistrate potrivit Legii societatilor comerciale, nu inregistreaza debite restante la buget, nu intra in categoria "intreprinderilor in dificultate", nu se afla in procedura de executare silita, insolventa, faliment, reorganizare judiciara, dizolvare, inchidere operationala, lichidare sau suspendare temporara a activitatii, nu fac obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau in cazul in care asemenea decizii au fost emise acestea au fost executate, nu au beneficiat de alte ajutoare de stat regionale pentru costuri eligibile de natura costurilor salariale in cadrul aceluiasi proiect unic de investitii, nu au inchis o activitate identica sau similara in spatiul economic european in ultimii doi ani anteriori inregistrarii cererii si, la momentul inregistrarii cererii, nu au planuri concrete de a inchide o astfel de activitate intr-o perioada de doi ani dupa finalizarea, in regiunea in cauza, a investitiei initiale.

Firmele din Bucuresti vor putea primi maximum 11,25 milioane euro echivalent lei in perioada 2014-2017 si 7,5 milioane euro echivalent lei in intervalul 2018-2020, avand alocate cele mai mici sume din cadrul schemei.

Companiile din regiunile Vest si Ilfov vor putea atrage ajutoare de stat de 26,25 milioane euro (echivalentul in lei, pentru care se utilizeaza cursul BNR din data elaborarii acordului pentru finantare) pentru toata perioada in care se deruleaza schema, iar cele din Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia si Sud-Vest Oltenia vor beneficia de maxim 37,5 milioane euro fiecare.

Intensitatea bruta a ajutorului de stat regional, raportata la cheltuielile eligibile, nu poate depasi in Bucuresti 15% pentru 2014-2017 si 10% pentru 2018-2020, in Vest si Ilfov 35%, iar in restul regiunilor trebuie sa fie de maxim 50%. Activele corporale si necorporale trebuie sa fie exploatate exclusiv de intreprinderea beneficiara de ajutor de stat pentru atingerea obiectivelor investitiei pentru care s-a solicitat finantarea, sa fie achizitionate in conditiile pietei de la persoane care nu au calitatea de persoane afiliate si sa fie incluse in activele intreprinderii beneficiare de ajutor de stat, fiind obligatoriu sa ramana asociate investitiei pentru care s-a acordat finantarea pe o perioada de minimum cinci ani de la finalizarea investitiei.

Valoarea maxima a cheltuielilor ce pot fi considerate eligibile aferente realizarii constructiilor nu poate depasi standardul de cost (valoarea maxima considerata eligibila in cazul activelor corporale de natura constructiilor care nu poate depasi 1.650 lei pe metru patrat arie desfasurata, respectiv echivalentul a aproximativ 375 euro pe metru patrat arie desfasurata). In cazul inchirierii constructiilor aferente investitiei initiale, contractul de inchiriere trebuie sa aiba o valabilitate de cel putin cinci ani de la data finalizarii investitiei iar valoarea maxima eligibila a chiriei nu poate depasi 22 lei (5 euro) pe metru patrat pe luna.

Pentru a fi considerate eligibile, costurile aferente activelor necorporale nu pot depasi 50% din totalul costurilor totale eligibile aferente investitiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri