Consortiul de companii petroliere condus de BP a inaugurat gazoductul care leaga Marea Caspica de Turcia, parte a proiectului pentru construirea coridorului dintre Azerbaijan si Italia, care ofera Uniunii Europene alternativa la utilizarea conductelor din Rusia, relateaza Bloomberg.

Grupul britanic BP si partenerii sai au lansat oficial, sambata, gazoductul din sudul Caucazului (South Caucasus Pipeline Expansion), care va conecta terminalul petrolier Sangachal cu estul Turciei, prin Georgia, noteaza Mediafax. Intregul coridor sudic va include trei gazoducte care vor lega terminalul petrolier Sangachal de langa Baku, detinut de grupul BP, de sudul Italiei, prin Georgia, Turcia si Grecia.

Constructia coridorului urmeaza sa fie incheiata in 2018, iar prima transa de gaze naturale va fi livrata in 2019. "Criza din Ucraina a subliniat problema securitatii distributiei de energie in Europa. Coridorul sudic de transport al gazelor (South Gas Corridor) va pune capat dependentei noastre de un singur gazoduct", a declarat presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, prezent la inaugurarea gazoductului.

Livrarea de gaze naturale din Azerbaijan catre Europa va slabi dependenta tarilor europene fata de gigantul rus Gazprom, care furnizeaza aproximativ un sfert din gazul natural necesar in regiune. Italia este cel de-al treilea mare consumator de gaze din Europa si va fi principalul client al consortiului Shah Deniz, urmand sa preia incepand din 2019 aproximativ jumatate din productia exploatarii azere.

Printre partenerii BP in proiect se numara Statoil (Norvegia), Socar (Azerbaijan), Total (Franta), Naftiran Intertrade (Iran), TPAO (Turcia) si Lukoil (Rusia). UE a pus pe lista prioritatilor diversificarea alternativelor pentru alimentarea cu gaz in urma disputelor dintre Rusia si Ucraina, care au avut in centrul lor pretul gazelor naturale.

Polonia si Slovacia au anuntat ca au primit mai putin gaz decat au cerut companiei rusesti in luna septembrie, ceea ce a crescut ingrijorarea Uniunii Europene fata de lipsa alternativelor pentru transportarea gazului in Europa.

Sursa foto: Shutterstock / Oil pump jack rocking with pipeline

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri