Grupul austriac Immofinanz a obtinut in primul trimestru al anului fiscal 2014/2015, 1 mai - 31 iulie, venituri in scadere, la 11,6 milioane euro, din inchirierea celor 16 proprietati din Romania, ca urmare a pierderii de chiriasi din cladirile de birouri din Bucuresti, potrivit raportului financiar

In perioada similara a anului trecut, Immofinanz a raportat venituri din inchiriere de 12,6 milioane de euro din 17 proiecte. Immofinanz detine pe piata locala noua cladiri de birouri (14,5% din totalul portofoliului de cladiri de birouri al companiei), 5 proprietati in zona de retail (9,1% din intregul portofoliu de retail) si 3 centre logistice (3,2% din intregul portofoliu de logistica). Proprietatile Immofinanz Group in Romania reprezinta 10,9% din portofoliul total al companiei, potrivit Mediafax.

Veniturile din inchirirea cladirilor de birouri au totalizat 4,9 milioane de euro in primul trimestru din acest an (fata de 5,6 mil. euro anul trecut), acestea avand un grad de ocupare de 76,7% comparativ cu 90,4% in perioada similara a anului trecut. Aceasta inseamna ca intr-un an Immofinanz a pierdut chiriasi pentru aproape 30.000 de metri patrati de birouri. Randamentul investitional al proiectelor de birouri este estimat la 6,9%. Suprafata totala a celor noua cladiri de birouri, dintre care cele mai importante Iride Park, Victoria Park sau Bucharest Corporate Centre, este de peste 206.000 metri patrati. Cele patru centre comerciale au adus companiei austriece 5 milioane de euro, in conditiile in care aceste sunt ocupate in proportie de 92,1%, comparativ cu 93,4% anul trecut. Suprafata centrelor comerciale este aproape 146.000 de metri patrati, cele mai importante fiind Maritimo din Constanta si Polus Center din Cluj-Napoca. Randamentul este estimat la 7%.

Din inchirierea celor trei parcuri logistice, avand 52.340 metri patrati, veniturile au totalizat circa 900.000 de euro. Rata de ocupare a celor trei parcuri este de 93%, in crestere fata de 67% la sfarsitul lunii iulie 2013. In total, grupul detine in Romania 83 de proiecte fata de 88 in aceeasi perioada a anului trecut (16 investitii finalizate, 55 de proiecte in curs de analiza si 12 in curs de dezvoltare), cu o valoare de 964 milioane de euro (658,4 milioane euro investitiile finalizate, 264 milioane euro - proiecte in curs de analiza si 41 milioane euro - proiectele in curs de dezvoltare), in scadere de la 1,003 miliarde de euro la finele lunii iulie din 2013.
Din proiectele in dezvoltare, 11 reprezinta ansambluri de locuinte construite de Adama, divizia de rezidentiale a grupului.
Proiectele finalizate detinute de grupul austriac in Romania au o supfata totala de 404.503 metri patrati, cu un grad de ocupare 84,3%, respectiv 63.326 metri patrati nu au chiriasi.

Compania mai are de platit pentru proiectele de pe piata locala credite in valoare de 255,6 milioane de euro, iar gradul de indatorare este de 38,8%. "Analiza arata ca portofoliul Immofinanz se focalizeaza in principal in Rusia (25,2%), urmata de Austria (19%) si Romania (13,9%). (...) Ne asteptam la o crestere a valorii companiei in anul fiscal 2014/2015 ca urmare a optimizarii portofoliului, a unei cresteri a gradului de ocupare a proiectelor, a reducerii costurilor (...) precum si prin cresterea activitatii de dezvoltare in Germania, Polonia, Rusia si Romania", se mentioneaza in raport. Immofinanz isi mentine astfel planurile de a aduce in Romania conceptul de centre comerciale STOP.SHOP, dezvoltat in alte tari din Europa Centrala si de asemenea sa extinda investitiile in sectorul logistic. Grupul este activ pe segmentele de retail, birouri, logistica si rezidential in opt piete regionale principale, respectiv Austria, Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania, Polonia si Rusia.

Sursa foto: Shutterstock.com/Teren agricol

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri