Retailerii cu suprafete mici de vanzare vor continua sa-si extinda reteaua de unitati "in mod alert", pe fondul unui grad scazut de urbanizare, in timp ce aceia cu suprafete mari vor incetini ritmul de extindere, considera Alexandru Vlad, seful Selgros si al patronatelor din comert, potrivit Mediafax.

"Suprafata mica de vanzare va continua sa joace un rol foarte important pentru ca nu exista un grad foarte mare de urbanizare in Europa de Est, nu poti sa construiesti un hypermarket la Filiasi (jud. Dolj - n.r.) si nici la Vascauti (jud. Suceava - n.r.), iti trebuie orase cu peste 200.000 de locuitori. Suprafata mica, hard discount-ul sunt abia la inceput, probabil ei isi vor continua expansiunea in mod alert", a afirmat Vlad.

El a dat ca exemplu retailertul german Lidl, care are 3.300 de magazine in Germania, 570 in Polonia, 527 in Spania, 380 in Olanda, iar in Romania detine 180 de unitati. "Nu va ajunge niciodata in Romania la 3.300 de magazine, cate sunt in Germania, dar cu siguranta expansiunea va avea loc la Lidl in mod alert, ca si celelalte suprafete mici, care sunt abia la inceput. In Bulgaria au doar 68 de magazine", a spus Vlad.

In ceea ce priveste suprafetele mari, el apreciaza ca ritmul de crestere va fi mai lent, iar pentru suprafetele medii mai exista loc, "dar nu foarte mult". Directorul executiv al Selgros a punctat ca suprafata de vanzare este importanta pentru ca raspunde unei nevoi. "Daca avem o suprafata mare de vanzare pe cap de locuitor inseamna ca avem consum mai mare pe cap de locuitor, altfel nu are niciun rost sa construiesti suprafata de vanzare. In Slovenia, fiecare locuitor are un metru patrat atribuit in suprafata de vanzare, fata de tarile mai din Est, unde mai este loc de crestere. Romania se situeaza pe ultimul loc in Europa de Est din acest punct de vedere, alaturi de Bulgaria, cu 670 metri patrati la 1.000 de locuitori", a explicat Vlad.

Totodata, in timp ce comertul traditional a scazut foarte mult in Slovenia si tarile mai avansate, cu o pondere de doar 5% in Slovenia, sub media Europei, in Romania reprezinta 50%, clasandu-se pe ultimul loc in regiune, restul revenind comertului modern.

Marcile private vor pierde din importanta treptat

Vlad apreciaza ca marcile de produse isi vor pierde "cu siguranta" din importanta, intrucat nu doar acestea creeaza increderea consumatorului. "Au aparut private label-urile (marci proprii - n.r.) marilor lanturi, dar au aparut si alte marci care incet-incet castiga, la aceeasi calitate si un pret mai bun, acestea vor lua locul marilor marci care-si vor pierde din importanta treptat", spune seful patronatelor din comert.

El a atras atentia ca, desi "one stop shop-ul" (magazine unde clientul poate achizitiona produse din orice categorie) va fi in continuare important, conceptul nu mai este suficient, aceste magazine avand nevoie sa adauge si serviciile, pe langa produse. "Degeaba ai 100.000 de articole, daca oferi doar 100.000 de articole s-ar putea sa nu ajunga, va trebui sa incerce sa ofere si servicii. Cei care ofera si servicii si produse vor trebui sa mai ofere si emotie, pentru ca daca nu ofera produsele si serviciile cu emotie, s-ar putea sa nu fie printre castigatorii secolului al XXI-lea nici in Europa, nici in Europa Centrala si de Est", a conchis Vlad.

Selgros Cash&Carry Romania este unul dintre cei mai importanti operatori din comertul romanesc. Compania si-a inceput activitatea pe piata locala in 2001, iar in prezent detine 19 magazine in Bucuresti, Brasov, Iasi, Targu Mures, Oradea, Cluj, Ploiesti, Timisoara, Craiova, Bacau, Galati, Braila, Arad, Suceava si Constanta. Compania este parte a Transgourmet Holding AG, a doua cea mai mare retea cash&carry si comert en-gros din Europa, cu operatiuni in Elvetia, Franta, Germania, Polonia, Romania si Rusia. Aceasta include marcile Prodega/Growa/Howeg, Selgros Cash&Carry, Transgourmet Germania si Transgourmet Franta. In 2013, Grupul inregistra 22.300 de angajati in Europa si venituri de circa 6,8 mld. euro.

Sursa foto: MediafaxFoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri